Ege Postası
Geri

Soyer'den ek protokol şovu: Kur korumalı değil emek korumalı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZENERJİ, İZFAŞ ve İZELMAN çalışanlarının maaşlarını iyileştirmek için ek protokol töreninde, "Kur korumalı mevduat diye bir şey yapıyorsunuz. O kur korumalı mevduat neyi koruyor biliyor musunuz? Milyonları olanları koruyor, zenginleri koruyor. Senin vergilerin o milyonerler daha zengin olsun gidiyor. Biz kur korumalı mevduat hesabı değil emek korumalı hesap yapıyoruz. Aramızdaki fark hakkın hukukun üstünlüğü üzerine kurulu" dedi.
Soyer'den ek protokol şovu: Kur korumalı değil emek korumalı!
Haberler / Yerel Politika
23 Ocak 2024 Salı 15:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZENERJİ, İZFAŞ ve İZELMAN çalışanlarının maaşlarını iyileştirmek için ek protokol töreni düzenledi. 
DİSK Genel -İş ve Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel-İş Genel Sekreteri Çetin Çalışkan, Örgütlenme Başkanı Ali Haydar Kara, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karsu, Eğitim Daire Başkanı Salim Şen, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş 1,2,3 ve 9 No'lu şube başkanları katılım sağladı. 

"EMEK KORUMALI YEREL YÖNETİM" 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmasında, " Bu ek prtokol çok sembolik bir şey. Hayatınızı çok fazla değiştirmeyeceğiz. Ama buradan az önce söyledim demiş başkan. Bütün Türkiye'deki yerel yönetimlere İzmir'den bir ses veriyoruz. Diyoruz ki sözleşmeleri yapın. Emekçiler mağdur olmasınlar. Enflasyona ezilmesinler. Bir nefes alsınlar. Bir nefes alsınlar. Mesele sadece ekonomik değil. Hatta belki de ekonomik kavganın, mücadelenin çok öncesinde başka bir şeyin mücadelesini vermek gerekiyor. O da adalet mücadelesi, demokrasi mücadelesidir. Bir memlekette düşünün, ekonomiyi tıkır tıkır işliyor, üretim var. Fakat demokrasi yok. Böyle ülkeler var. O zaman ne oluyor biliyor musunuz? Sadece bir zümre zenginleşiyor. Onun dışında emek verenler, yoksullaşıyor. Mesela, kur korumalı mevduat diye bir şey yapıyorsunuz. O kur korumalı mevduat neyi koruyor biliyor musunuz? Milyonları olanları koruyor, zenginleri koruyor. Senin vergilerin o milyonerler daha zengin olsun gidiyor. Biz kur korumalı mevduat hesabı değil emek korumalı hesap yapıyoruz. Aramızdaki fark hakkın hukukun üstünlüğü üzerine kurulu" dedi. 

"EMEĞİN ÖNCÜSÜ" 

Soyer konuşmasının devamında, "Bugün çok karanlık çok zor bir dönemden geçiyor ülke. Bugün burada olan sizler tüm Türkiye için çok kıymetlisiniz. Emek ve örgütlü mücadelenin öncülüğünü yapıyorsunuz. O yüzden çok kıymetlisiniz. Hepinizin daha iyiye layık olduğunuzu biliyoruz. O günler gelecek. Çok daha iyisini yapacağız. Bunun bir anlamı daha var. Sizler güzel izmirin güzel insanlarına hizmet veriyorsunuz. İzmir'in güzel insanları sizin emeğinize muhtaç. O yüzden yüzünüzün gülmesi ekonomik hakkınızı almanız çok kıymetli. Çünkü izmirli buna layık. Siz de buna layıksınız. İzmirli de sizin emeğinize layık. O yüzden bu yürek size feda olsun kardeşlerim" diye konuştu. 

"YOKSULLAŞIYORUZ AMA BÖLÜŞÜYORUZ" 

DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı, "Bugün bir toplu sözleşme imzalasak bile bu yetmeyecek biliyoruz. Bugün bile AKP iktidarının gıda enflasyonu üzerindeki rakamları durdurmamasından kaynaklı her gün yoksullaşıyoruz. Ancak biz ekmeğimizi hep birlikte bölüşüyoruz. Başta İzmir olmak üzere CHP'li tüm belediye başkanlarına sesleniyorum, arkadaşlarımızı ek protokol yapmak için masaya davet edin. İçimizde kapsamdışı personellerin de sesiyiz. Onlar örgütlü mücadelete dönsün diye çağrıda bulunuyoruz. Onların da önğmüzdeki günlerde zam talepleri hayata geçirilecek inanıyoruz. Biz İzBB'de paylaşmanın memur işçi kapsam dışı ayrımı yapmadan el ele işçi sınıfının mücadelesini büyütmek için yollara çıktık" dedi. 

BAHÇELİ'YE YANIT: BİZ TUNÇ'UZ DAĞLARI DELERİZ

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında, 'İzmir'in Dağ'ı Tunç'u eritecek, savuracak' ifadelerine tepki gösteren Sarı, "Biz bu kentin tüm sorunlarını sahiplenen belediye başkanları istiyoruz. Zehirli gemileri kentimize gönderip çcocuklarımızın geleceğini zehirleyenlere karşı duran belediye başkanı istiyoruz. Sadece TİS yapan, asfalt atan belediye başkanları değil bu kentin bütün sorunlarına karşı iktidara karşı yan yana duran başkanlar istiyoruz. Biz yola çıktıklarımızı yolda bulduklarımızla değişmeyiz. Bugün grup toplantısında bir siyasetçi, 'İzmir'in 'dağı tunçu eritecek' demiş. Biz buradan sesleniyoruz. Biz Tunç'uz dağları deleriz. " ifadelerine yer verdi. 

"TOPLU SÖZLEŞME KÜLTÜRÜ DEĞİŞTİ"

TİS kültürünün değiştiğine dikkat çeken Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ise, "8 ay önce burada bit TİS imzaladık. TİS töreni gerçekleştirdik. Halaylar çektik ve sözleşmeyi kutladık. 8 ay sonra yine burada ek protokol için bulunuyoruz. Emeğimizin karşılığı için burada ek prtokolü imzalayan Tunç Soyer'e teşekkür ediyorum. Emeği geçen 1-2-3 ve 9 Nolu şube başkanlarına ve temsilcilerine teşekkür ediyorum. Bir tören yaptık şimdi bir iyilşeitirme yapıyoruz. Eflasyon hızına toplu sözleşme yetiştiremiyoruz. Toplu sözleşmenin kültürü değişti. Kim bunun suçlusu. Bizim mücadelemizi büyütmemiz lazım. Sadece bu iyileştirmelere bakarsak dahi bu ülkede yok olan bir ekonominin ve üzerimize çöken enflasyon cenderesi içinde kalma lüksümüz yok. Biz mcüadeleyi büyüteceğiz ki insanca yaşayacağımız bir ücretimiz olsun. Mücadeleyi büyüteceğiz ki bu ülkede demokrasi, adalet ve hukuk olsun. Ekonomi bunun yansımasıdır. Bunlara ihtiyacımız yok. Adalet bir toplumun en temel direğidir. Adalet olmazsa eşitsizlikler olur. Eğitimde, sağlıkta eşitsizlik var. BNu eşitsizliklere karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Demokrasi işçinin ekmeğidir. Emek ve demorkasi mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Vergide adaletsizliğinde içinde olduğu bir çok adaletsizliği yaşıyoruz. Kadro düzenlemesi yapıldı ve ülkede çalışan belediye işçilerinin yüzde 90'ı belediye şirket işçisi. Anamızın ak sütü gibi helal olan kadromuzu alana kadar da mücadelemiz devam edecek." ifadelerine yer verdi. 

"SOYER YOL ARKADAŞIMIZDIR"

Yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışkan, "Önümüzde bir yerel seçim var. Bu yerel seçim bütün ülke için, geleceğimiz için önemli. Yerel seçimlerde aydınlık yüzler öne çıkmalı. Emekten yana olan  belediye başkanları seçilmeli. Emekçi halklara hizmet eden başkanlar öne çıkmalı. Biz emekçi haklardan, yüzü emekten yana olan belediye başkanlarına yol arkadaşımız diyoruz. Tunç Başkan da bizim emekten yana bir yol arkadaşımızdır. Bugün burada emekten yana imza attığı için Soyer başkanıma tekrar teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Ek protokol ve toplu sözleşme neyi kapsıyor? 

2024 Ocak itibariyle yüzde 38,56 zamlı ücret iyileştirmesinin üzerine 1 Şubat 2024’ten geçerli olmak üzere yüzde 11,5 iyileştirme yapılmış oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU, ESHOT Genel Müdürlüğü’nde çalışan 6 bin 114 kamu emekçisi ile 01.01.2024 ile 31.03.2024 tarihleri arasını kapsayan sözleşmeye göre sosyal denge tazminatı 8816,25 TL’den yüzde 59 artışla 14 bin TL’ye, Mart ayında ödenen bahar ikramiyesi 2703,65 TL’den yüzde 67 artışla 4500 TL’ye, Ocak ve Mart ayında Halkın Bakkalı ödemesi ise 500 TL’den yüzde 100 artışla bin TL’ye çıktı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası