Sporda şiddet sosyal medya ile bitirilecek
Futbolda yeni sezon 17 Ağustos'ta başlıyor. Yeşil sahalarda şiddetin önlenmesi için yeni bir proje çalışması başlatıldı. Türkiye Futbol Federasyonu, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek...
Futbolda yeni sezon 17 Ağustos'ta başlıyor. Yeşil sahalarda şiddetin önlenmesi için yeni bir proje çalışması başlatıldı. Türkiye Futbol Federasyonu, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu koordinesinde hazırlanan ve çalışma aşamasında olan proje eylül-ekim aylarında hayata geçirilecek. #spordaşiddetehayır başlıklı 4 ana maddeden oluşan projenin içeriği bir hayli dikkat çekici.
Sosyal medya kullanılarak şiddet karşıtı mesajların atılacağı proje kapsamında, önce İstanbul'da sonra illerdeki medya mensuplarına, kulüp yöneticileri ve çalışanlarına, taraftar dernekleri ve temsilcilerine, bu konuda görev alanlara şiddetin nasıl önlenebileceği, şiddetle mücadele için yapılması gerekenler tek tek anlatılacak. Buradan yola çıkılarak taraftar bilinçlendirilecek, şiddetin yeşil sahalardan uzaklaşması sağlanacak.
Edinilen bilgiye göre, ilk çalıştayı geçtiğimiz haziran ayı içerisinde Ankara'da gerçekleştirilen #spordaşiddetehayır projesinin ilk ayağında sosyal medyanın kullanılması geliyor. Buna göre, toplumda büyük ilgi gördüğü için sporcuların, teknik adamların, kulüp yöneticilerinin, taraftar dernekleri temsilcilerinin Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesapları üzerinden şiddeti önleyici, şiddet karşıtı, şiddeti tasvip etmeyen, kınayıcı mesajlar geçilecek. Yine bu sosyal medya aracılığıyla sporun hoşgörü, birlik ve beraberliği artıran bir sosyal aktivite olduğu vurgusu kamuoyuna aktarılacak.
SPORDA ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN 4 AŞAMALI PLAN HAZIRLANDI
Projenin ikinci ayağında ise medyanın sporda şiddetteki rolü konusu yer alıyor. Yeşil sahalardaki şiddette medyanın etkisinin büyük olduğunun vurgulandığı projede, 'medyanın sporda şiddete etkisi' konulu bir çalıştay yapılacak. İlki İstanbul'da yapılması planlanan ve daha sonra farklı illerde de hayata geçirilecek olan çalıştayda, medya mensuplarına sporda şiddetin ehemmiyeti, şiddetin önlenmesi ve şiddetin taraftara yansıtılmaması için yapılması gerekenler anlatılacak.
Projenin üçüncü ayağında ise kulüp yöneticilerine şiddetin anlatılması yer alıyor. Buna göre, Türkiye Futbol Federasyonu, Kulüpler Birliği Vakfı'nın organizesinde öncelikli olarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük ilerde ortak çalıştaylar yapılacak. Bu çalıştaylara kulüp yöneticileri, teknik idareciler ve çalışanları da katılacak. Çalıştayda kulüp yöneticileri, çalışanları ve teknik personeline şiddet, şiddetin zararları, şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenler anlatılacak. Kulüplerin şiddet karşısında ne yapmaları gerektiği kendilerine tek tek bildirilecek. İlgili tüm kişilerin de taraftarı bilinçlendirmesi sağlanacak.
Projenin dördüncü ayağında ise İstanbul Barosu spor hukuku ile ilgilenen üyelerine ve hukukçulara yönelik bir çalıştay düzenleyecek. İstanbul'da yapılacak çalıştayda, hukukçulara şiddetin önemi ve şiddetle mücadele konusu ve yapılması gerekenler aktarılacak. Sporda şiddetin önlenmesi için tek yolun taraftarların bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilen projede, bunun için önce taraftar temsilcilerine sonra kulüp yöneticilerine, federasyonlara ve medyaya büyük görevler düştüğü kaydediliyor.