Ege Postası
Geri

Steinbrück: Taksim'deki olaylarla AB üyeliğinin doğrudan ilgisi yok

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin başbakan adayı Peer Steinbrück, Gezi Parkı ile Taksim Meydanı’ndaki olayların Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle doğrudan ilgili olmadığını söyledi. Partinin genel merkezi Willy-Brand-Haus’da...
Steinbrück: Taksim'deki olaylarla AB üyeliğinin doğrudan ilgisi yok
Haberler / Dünya
14 Haziran 2013 Cuma 11:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin başbakan adayı Peer Steinbrück, Gezi Parkı ile Taksim Meydanı’ndaki olayların Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle doğrudan ilgili olmadığını söyledi.

Partinin genel merkezi Willy-Brand-Haus’da Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) üyelerini ağırlayan Steinbrück, Cihan'ın sorusu üzerine, 'Türkiye AB üyesi olsaydı bu tür olaylar olmazdı’ şeklindeki yorumları değerlendirdi. Steinbrück, “Son 2-3 yılda müzakereler çok yavaş yürüyor. İki tarafta da sanki yorgunluk belirtileri var. Türkiye’nin üyeliğine bazı AB üyeleri olumsuz yaklaştı, Almanya değil. Türkiye de Kopenhag Anlaşmaları’nın imzalandığı dönemdeki gibi de istekli olmadığı görüntüsünü veriyor.” dedi.

Orantısız güç kullanımını eleştiren Steinbrück, Türk yönetiminin göstericilerle doğrudan diyaloga geçmesi ve ortalığı yatıştıran adımlar atmasının doğru olacağını belirtti. Türkiye’nin demokratikleşme, modernleşme ve açık toplum olma yönünde attığı adımların övülmesi gerektiğini vurgulayan Steinbrück, bu adımların bundan sonra da atılmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

SEÇİMLER SON 10 GÜNDE KAZANILDI

Peer Steinbrück, genel seçimlerin kaderinin son altı haftada belirleneceğini, son 10 günde ise kazanılacağını söyledi. Steinbrück, Federal Meclis’te kurulması gündemde olan ‘Euro Hawk Komisyonu’ndan çekinecek herhangi bir nedeni olmadığı vurguladı.

Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan Siyah-Sarı hükümeti eleştirerek toplantının açılış konuşmasına başlayan Steinbrück, “Başbakan Angela Merkel bir zirveden diğerine koşuyor, ama herhangi bir icraat yok. Merkel, Cumhurbaşkanı gibi temsil makamına yükseldi. Halbuki hükümeti temsil etmesi değil, bunu yönetmesi ve faaliyette bulunması gerekiyor.” dedi.

SPD’nin kamu yoklamalarında Birlik Partileri’nin oylarından çok düşük oya sahip olduğu hatırlatılınca Steinbrück, “Geçen gün eşim Haziran 2005’deki bir anketi buldu. Orada CDU/CSU yüzde 49 oy aldı diyordu. 18 Eylül’de yapılan seçimde ise oy oranı yüzde 35’deydi.” dedi. Anketlere bakarak hareket etmediğini vurgulayan Steinbrück, seçimlerin kaderinin son 6 haftada belirlendiği, son 10 günde ise seçimin kazanıldığını söyledi. Başbakan adayı, partisinin 2002-2009 yılları arasında oy kaybına maruz kaldığını kabul ederek, “Bizim seçmenler başka partileri seçmediler, ‘bekleme odası’na girdiler. Biz onlara ulaşıp mobilize edebilirsek seçimi kazanırız.” diye konuştu.

Federal Meclis’te Haziran ayının sonunda kurulması gündemde olan ‘Euro-Hawk-Komisyonu’ ile ilgili soruya Steinbrück, “Komisyondan çekinmemi gerektiren bir durum yok. Birlik Partileri retorik tartışma yapıyor, ‘Thomas’ımızı sorgularsanız, biz sizin Peer’inizi çağıracağız’ diyorlar. Halbuki bu projenin başarısızlıkla sonuçlandırılmasından birinci derecede sorumlu olanlar belli: Franz Josef Jung, Karl-Theodor zu Guttenberg, Thomas de Maiziere ve Başbakan Angela Merkel.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası