Ege Postası
Geri

Surkov’un istifası Medvedev’in ekibini zayıflatacak

Rusya Başbakan Yardımcısı Vladislav Surkov’un istifası Başbakan Dmitri Medvedev hükümetinde deprem etkisi oluşturdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün hükümet üyelerine Mayıs 2012’de belirlenen hedefleri yerine getirmedikleri...
Surkov’un istifası Medvedev’in ekibini zayıflatacak
Haberler / Dünya
8 Mayıs 2013 Çarşamba 19:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rusya Başbakan Yardımcısı Vladislav Surkov’un istifası Başbakan Dmitri Medvedev hükümetinde deprem etkisi oluşturdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün hükümet üyelerine Mayıs 2012’de belirlenen hedefleri yerine getirmedikleri için sert uyarıda bulunmuş ve 1 aylık süre tanımıştı.

Siyasi uzman Dmitri Oreşkin, siyasi bir figür olan Surkov’un istifasının Medvedev’in ekibinde zayıflamaya neden olacağını söyledi. İnterfax’a istifayı değerlendiren Oreşkin, “Surkov’un görevden alınması sistematik bir adım. Surkov, inovasyonla görevlendirildi. Ancak o bununla meşgul olmadı… Medvedev’in itiraz etmesini beklemek yanlış olurdu.” dedi.

Bölgesel Projeler Enstitüsü’nden Nikolay Mironov’a göre ise Surkov’un istifası hükümetin performansı ile ilgili. Surkov, hükümette başarılı bir çalışma ortaya koyamadığını anladı ve istifa etti.

Siyasi Teknoloji Merkezi’nden Aleksey Makarkin’e göre ise Surkov’un istifası, Kremlin’in kendisine ihtiyacı olmadığı anlamına geliyor. İstifanın Medvedev’e üstü kapalı bir mesaj anlamına geldiğini de kaydeden Makarkin, “Surkov, Medvedev’in takımında yer alıyor. Hükümet üyeleri her zaman eleştiriliyor. Medvedev’in ekibinin zayıflaması olarak değerlendirebiliriz.” şeklinde konuştu.

Komünist Parti Başkanı Genadi Zyuganov, Surkov’un istifasının yakın gelecekte hükümette önemli değişiklikler olacağının işareti olarak gördüklerini belirtti. İnterfax’a konuşan Zyuganov, “Hükümet değişikliği yönünde atılan ilk adım. Mevcut mali ve ekonomik politikalar devam ederse değişiklik kaçınılmaz. Surkov çok tecrübeli bir politikacı. Seçim kampanyalarını organize etti. Hükümette bir çok problemin çözümünü koordine etti.” dedi. Zyuganov’a göre Surkov, diğer kabine üyelerinden çok daha başarılı. Komünist lidere göre, Surkov mevcut sorunların kısa sürede çözülmeyeceğini gördü ve gemiyi terk etti.

Konuyla ilgili Kommersant gazetesine açıklama yapan Surkov, “İstifa nedenleriyle ilgili daha sonra, uygun kabul gördüğüm zaman konuşacağım.” dedi. Surkov, gerçek olaylara dayalı siyasi komedi yazmayı da düşünüyor.

Devlet Başkanı Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov, Surkov’un kendi isteğiyle istifaya gönderildiğine işaret ederek, “Bu nadir olay.” dedi. Peskov, istifa konusunun Putin ve Medvedev arasında görüşülüp görüşülmediğine ilişkin sorulara ise “Haberim yok.” cevabını verdi.

Medvedev’in basın sözcüsü Natalya Timakova, istifa dilekçesinin 26 Nisan’da yazıldığına dikkat çekti. “Medvedev’in haberi var mıydı'” hususundaki soruya “Evet” diyerek başbakanın istifadan önce Surkov’la defalarca görüştüğünü sözlerine ekledi.

Kommersant gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Gleb Çerkasov, Surkov’un siyasi kariyerinin Aralık 2011’te sona erdiğini iddia etti. Çerkasov, “O tarihte Surkov Devlet Başkanlığı Genel Sekreterliği Başkan Birinci Yardımcısı görevinden alınmıştı. Sayın Surkov sokakta kalmaz, ama şu an itibariyle onun siyasi ve hükümet kariyeri sona ermiş gözüküyor… Böyle insanlar muhalefete de katılmaz.” yorumunda bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası