Kemeraltı'nı yeniden ayağa kaldırmak için kuruluş çalışmaları sürdürülen Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım ve Ticaret Anonim Şirketi'nin (TARKEM) Kurucu Başkanı Sıtkı Şükürer, şirketleri ile çarşının yeniden cazibe merkezi olması için ateşleyici rolünü üstlendiklerini söyledi. Kemeraltı'nda başlangıç vuruşunu yaparak, bölgeyi turizme kazandırmak istediklerini vurgulayan Şükürer, 120 ortakla Eylül ayında kuracakları şirketleri ile çarşıyı turizm merkezi yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. 120 ORTAKLI
Önceki akşam, Fuar Anemon Otel'de TARKEM'in kurucu yöneticileri ile gazete temsilsileri bir araya geldi. Toplantıda gazete temsilcilerinin de Kemeraltı ile ilgili görüşleri alınırken, projeye destek istendi. Toplantıda, şirket ile ilgili bilgi veren TARKEM Kurucu Başkanı Sıtkı Şükürer, Kemeraltı'nı el birliği ile hakettiği konuma getirmek için çaba harcadıklarını söyledi. Eylül ayında kurulacak şirkete İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Tarihi Kemeraltı Derneği olmak üzere çarşı ile ilgili her kurumun ortak olduğunu ifade eden Şükürer, toplam 120 ortaklı şirketleri ile Kemeraltı'nın ateşleyicisi olacaklarını kaydetti.
8 BİN 500 DÜKKAN
Daha önce yapılan çalışmaları da değerlendirerek çarşıda başlangıç vuruşunu yapmak istediklerini ifade eden Şükürer, "Kemeraltı dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi. 8 bin 500 dükkan bulunuyor. Şu anda ulaşım, güvenlik, hijyen, işporta başta olmak üzere birçok sorunu var. Ancak, burası olağanüstü değerde bir mücevher. Biz bu mücevheri ortaya çıkarmak istiyoruz. Bunun için Eylül ayında şirketimizi kuruyoruz. Yıl sonuna kadar fizibilite çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. 2013 yılından itibaren de bina satın alarak restorasyonlara başlayacağız. Gastronomi merkezleri, önde gelen markaların yer alacağı bir yapı ortaya çıkarağız. Bütün bunlar için birkaç yüz milyon dolarlık yatırım yapacağız. Daha sonra kuracağımız gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi ile de halka açılmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Siyaset bulaştırmayalım"
TARKEM Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Yüce, Ekonomi Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu'nda oluşturlan Kent Değerlerini Koruma Komitesi Başkanı olarak Kemeraltı projesini ortaya çıkardıklarını belirterek, daha önce bu konudaki çalışmaları değerlendirerek şirket kuruluşunu başlattıklarını söyledi. Kurdukları şirketin önceliğinin para kazanmak olmadığını, İzmir için bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Yüce, "Bu çalışmalar için 20 yıllık bir zaman gerekiyor. Biz o nedenle şirket yönetimine genç isimleri de aldık. Bu projeye herkesin sahip çıkması gerekiyor. Ancak, bu sayede başarılı olabiliriz. Siyaseti kesinlikle bu projeye bulaştırmamamız gerekiyor. İzmir gönüllülüğünü esas alarak çalışırsak bu işin üstesinden geleceğimizden hiç şüphem yok" dedi.
Şirket nasıl çalışacak'
İzmirli işadamları şu anda fizibilite ve proje çalışmaları için en az 100 ortaktan oluşcak pilot şirket kuruyor. Hissedarlar 20 bin TL hisse ile şirkete ortak olacak. Daha sonra ise Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketi kurulacak. Yatırımları bu şirket gerçekleştirecek. Şirketin sonraki süreçte halka arz edilmesi de planlanıyor. GYO şirketi Kemeraltı'ndaki tarihi han, havra, cami ve binaları aslına uygun olarak restore edecek ve işletmeye açacak. Proje içinde restoranlar, kafeteryalar, sosyal alanlar olacak. Kemeraltı 24 saat yaşayan turizm alanı olarak kente kazandırılacak.
12 han, bin 500 tarihi eser var
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda Çakaloğlu Han, Mirkelamoğlu Han, Karaosmanoğlu Han, Demir Han, Selvili Han başta olmak üzere 12 civarında kurtarılmayı bekleyen han bulunuyor. Çoğu şahıslara ait olmak üzere ise bin 500'ün üzerinde tarihi bina var. (YENİ ASIR)