Ege Postası
Geri

TOKİ konutları tahliye mi edilece? Valilik'te kritik heyelan zirvesi

Mayıs ayında Çiğli’deki EVKA-5 konutlarında yaşanan heyelan sonrasında konuya çözüm arayan resmi makamların temsilcileri İzmir Valiliği’nde kritik bir kriz toplantısı düzenledi. Yüzlerce vatandaşı yakından ilgilendiren zirvede yaşanan durum ve olası riskler masaya yatırılırken, toplantıda konuyla ilgili detaylı incelemelerini paylaşan uzmanlar can ve mal güvenliği riskine karşı oldukça kritik uyarılarda bulundu ve TOKİ’nin alanda acilen tedbir alması için çağrıda bulundu. TOKİ konutları tahliye mi edilecek'
TOKİ konutları tahliye mi edilece? Valilik'te kritik heyelan zirvesi
Haberler / İzmir
13 Ağustos 2015 Perşembe 09:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Valisi Mustafa Toprak başkanlığında gerçekleşen toplantıda Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Çiğli Kaymakamlığı’nı temsilen Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay, 9 Eylül Üniversitesi ve ODTÜ’de görevli akademisyenlerden oluşan araştırma heyetlerinin yanı sıra, İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri de hazır bulundu. Valilik makamında düzenlenen kritik toplantıda Çiğli ilçesinde yaşanan afet riski masaya yatırıldı ve çözüm önerileri değerlendirildi.

TOKİ HALA GEREKEN TEDBİRLERİ ALMADI

Çiğli İlçesi Evka-5 ve Atatürk Mahallesi sınırları içerisinde kalan ve yaklaşık 100 dönümlük alanda oluşan zemin kayması sonrasında başlayan tedirginlik had safhaya ulaşırken, İzmir Valiliği bünyesinde oluşturulan kriz heyeti konuyla ilgili acil gündemli bir zirve düzenledi. Yüksek katlı konutların ve bir adet de okulun yer aldığı alanda olası tehlikelere karşı vatandaşların tahliyesini de gündeme getiren  sıkıntıyla ilgili kapsamlı değerlendirmeler yapan heyet, alınacak önlemlerle ilgili yol haritası belirledi. Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar doğrultusunda, üniversite raporları ve teknik incelemeleri dikkate alan TOKİ kendi sorumluluk sahasında benzer bir çalışma yürütecek.   



TOKİ ÜNİVERSİTE RAPORLARINI İSTEDİ

Toplantı esnasında yaklaşık üç ay önce meydana gelen ve vatandaşların yüreklerini ağzına getiren heyelana dair Büyükşehir Belediyesi tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne ün hazırlatılan raporlar gündeme geldi. Akademisyenler tarafından yürütülen faaliyetleri inceleyen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, belediyeden söz konusu raporların detaylarını talep etti.

HEYETEN ACİL ÇÖZÜM UYARISI

Diğer yandan, Mayıs ayında meydana gelen heyelanın hemen ardından Büyükşehir Belediyesi ivedilikle çalışmalara başlarken, TOKİ ise konutların bulunduğu alanda belirlenen bölgelerde gerekli tedbir ve önlemleri ise henüz alamadı. Toplantı esnasında görüşlerini sunan araştırma heyeti, Toplu Konut İdaresi’nin yetki alanı içerisinde kalan yaklaşık 100 dönümlük alanda fore kazıklarla zeminin bir önce güçlendirilmesi yönünde bilimsel veriler ışığında tavsiyelerini dikkate sundu.

BELEDİYE TÜM TEDBİRLERİ ALDI AMA…

Söz konusu üniversite raporlarına dayanarak alanda zemin güçlendirme çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen faaliyetler kapsamında TOKİ konutları bitişiğinde 132 adet fore kazıklı istinat duvarı inşaatına başlanmıştı. Heyelan sebebiyle binalara ait su ve altyapı hatlarında meydana gelen deformasyonu gideren ve zemindeki gevşemenin önüne geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, çıktığı acil ihale kapsamında bugüne kadar 3 milyon liralık harcama yaptı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte belediyenin toplam harcadığı para ise 10,5 milyon liraya ulaşacak.



KONUTLAR TAHLİYE Mİ EDİLECEK'

Krize yol açan söz konusu sürece karşın TOKİ’nin henüz proje dahi hazırlamadığı öğrenilirken, alanın tamamen güvene alınabilmesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmaların da boşa gitmemesi için zemin güçlendirme projesinin tam kapsamıyla hayata geçirilmesi beklenecek. TOKİ’nin EVKA-5 Konutları ile ilgili önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceği bilinmezken, AFAD tarafından alınan tahliye kararına uyup uymayacağı ve hayati önem taşıyan konula ilgili nasıl bir tutum izleyeceği ise merakla bekleniyor. Öte yandan, Göztepe ve Karşıyaka’daki şehir statları için büyük bir gayretle ve aceleyle ihaleye çıkan TOKİ’nin can ve mal güvenliğiyle ilgili kritik konuda da aynı özeni göstermesini isteyen bölgedeki dar gelirli halk, kurumu acilen çözüm üretmeye çağırarak yaşananlara tepki gösterdi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası