Ege Postası
Geri

Tamaylıgil Buca'da iktidarı eleştirdi kadınlara seslendi

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 78. yılı dolayısıyla düzenlenen panele katıldı.
Tamaylıgil Buca'da iktidarı eleştirdi kadınlara seslendi
Haberler / Yerel Yönetimler
5 Aralık 2012 Çarşamba 19:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 İZMİR -CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil Buca Belediyesi’nde düzenlenen “Atatürk ve Türk Kadını” adlı panelde Bucalı kadınlar ile buluştu.Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül tarafından havalanında karşılanan CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 78. yılı dolayısıyla düzenlenen panele katıldı.

Buca Belediyesi Meclis salonunu tıklım tıklım dolduran yurttaşlara günün anlam ve önemi adına seslenen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyaya örnek olacak kadın devrimini başlattığını söyledi. Tatı, “Hepinizin bildiği tarihleri hatırlatmak istiyorum. Türkiye’de ilk kez 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme hakkı verildi kadınlarımıza. 1933’te muhtarlar ve muhtar heyetine seçme ve seçilme hakkı verildikten sonra 5 Aralık 1934’te Anayasa da yapılan bir değişiklikle Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verildi. Ben bunun altını çiziyorum. Neden altını çizdim.
Dünyada kendini medeniyim diye pazarlamaya çalışan ülkelere baktığımda pek çok Avrupa ülkesinde bu yokken örneğin, Fransa ve İtalya 1946’da, İsviçre 1971 yılında veriyor. Mustafa Kemalimiz Türkiye gerçeklerini görüp, Cumhuriyetimizin nasıl kazanıldığını, kadınlarımızın emeğini, çabasını, kanını ve bunun karşısında siyasette iktidara ortak olmasının gerektiğini, inandıktan ve Türk kadınına bu seçme ve seçilme hakkı tanıdıktan tam 37 yıl sonra İsviçre’nin aklına geliyor. Bu neyi gösteriyor. Biz doğru liderin arkasındayız. Ben konuşmalarım da diyorum ya liderlik, önderlik bahsediyorlar. Biz şuan lider önder değiliz. Bizim liderimiz belli. 1938 yılında kaybettiğimiz bize Cumhuriyetin aydınlığını, ışığını gösteren, hiçbir ışığa gerek olmadan Cumhuriyetin ışığı yeter diyen liderimiz. Atamızı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Ulu önderimiz bizim kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı veriyoruz ama bizler birkaç gün öncesine kadar “kadına şiddete hayır”ı konuşuyoruz dedi.

Erkeklerin desteği
Bucalı kadınların yanı sıra salonu erkeklerinden doldurmasından mutluluk duyduğunu açıklayan CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, “Her şeyin ötesinde beni mutlu eden bir tablo var.
Bugün 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 78. yılını kutluyoruz ama salona bir bakıyorum, kadın, kız kardeşlerimin yanı sıra epey de erkeklerin bulunduğunu görüyorum. Bu da bizim farkımız diye düşünüyorum. Çünkü cinsler arasında ki eşitsizliği çözecek olan parti ve kadının aydınlık yarınlarda yürüyeceği yolu daha da güçlendirecek olduğu partinin CHP olduğu kadın ve erkeğin böyle bir ortamları bir arada paylaşmasından ortaya çıkıyor” diye konuştu. 
Coşkulu başlayan panelde Bihlul Tamaylıgil, bu toplantıyı düzenleyen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’ya teşekkürlerini sundu. Aydınlık İzmir’e yakışan bir panel olduğunu vurgulayan CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, “Öncelikle sayın başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Böyle bir önemli günde bir toplantı düzenlediğiniz için. CHP bir ailedir. Bu ailenin bir ferdi olarak birbirimizi her anlamda, her başlıkta destek olma bilincini ortaya koyabilen bir kararlılık içersindeyiz. Bugün bunun en önemli örneğini veren aydınlık İzmir. Türkiye genelinde de baktığımız da bize emanet edilen Cumhuriyeti ve CHP’yi hep beraber sahipleneceğiz. Çünkü bizim Atamıza sözümüz var. Bu sözün arkasında da sonuna kadar duracağız. Kadını ile erkeği ile genci ile heplikte” dedi.

Tamaylıgil 5 Aralık 1934 yılında Atatürk tarafından kadınlara sunulan bu özgürlük çerçevesinde kadının şimdi Türkiye’de ki yerini sorguladı. Tarihe değinen Tamaylıgil, Atatürk tarafından oluşturulan Uluslaşma bilincinin nasıl yaratıldığını değindi. Kurtuluş Savaşı ile başlayan bağdaşlık duygularında kadının önemine değinen Tamaylıgil, “Kurtuluş savaşında en büyük rolü oynayan Türk kadınlarıdır. Savaş cephesine sırtındaki silahıyla, o top mermisini çocuğunun üstünden battaniyesini kaldırıp mermiyi örterek götüren Türk Kadını, o savaşın en büyük emeğini sırtında taşıdı. O yüzdendir ki Mustafa Kemal Atatürk ne diyor; Kimse Anadolu kadınından daha öndeyim diyemez çünkü onların kazandığı bir Kurtuluş mücadelesi var. Arkasından devrimler oluyor ve o devrimlere baktığımız da bu devrimler kadın devrimidir. Her devrimde kadınların aydınlanma ve gelişmesi içindir. Toplumun içinde kadının bir birey olarak var olması içindir” diye konuştu. Tamayligil konferansın son bölümünde iktidarı eleştirirken, CHP’nin kadınların önderliğinde iktidara taşımak istediklerini söyledi. Tamayligil, “Hepimiz birbirimize sarılarak ülkemizi kötü yöneten iktidardan kurtulmak için mücadele vereceğiz” dedi. Salondaki kadınlar toplantı sonunda el ele tutuşarak, birlikte olacakları sözünü de verdi. 


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası