Ege Postası
Geri

Tarihi davada üçüncü perde kapandı: Talepler reddedildi, dava 24 Ocak'a ertelendi

Tarihi davanın 3’üncü safhası kapandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da hazır bulunduğu dava 24 Ocak 2013'e ertelendi. Telefon dinlemeleriyle ilgili Bilirkişi raporunun dava dosyasına konulduğu ancak görüntülerle ilgili Bilirkişi raporunun henüz tamamlanmadığı davada, haklarında ‘konutu terk etmeme’ ve her gün ‘kimlik tespiti yaptırma’ zorunluluğu bulunan sanıkların karar düzeltme istemi mahkeme tarafından reddedildi.Mahkeme Heyeti 'ihaleye fesat karıştırma' suçu söz konusu olduğu için Büyükşehir Belediyesi'ne mağdur sıfatı ile iç soruşturma açabileceğini ve davaya müdahil olabileceğini söyledi.
Tarihi davada üçüncü perde kapandı: Talepler reddedildi, dava 24 Ocak'a ertelendi
Haberler / Yerel Yönetimler
11 Ekim 2012 Perşembe 16:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 397 yıl hapis istemiyle çete lideri olarak yargılandığı 130 sanıklı Büyükşehir Davası'nda gözler üçüncü duruşmadaydı.İlk iki celsesi Nisan ve Temmuz aylarında yapılan ve  8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü celsesinde mahkeme heyeti duruşmayı  24 Ocak 2013’e erteledi. Mahkeme Heyeti ayrıca Büyükşehir’e ‘müdahil ol’ çağrısı yaparken, ‘ev hapsi’ itirazlarını da reddetti.

AVUKATLARIN TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Duruşma saat 14:00'te başladı.Saat 15:00'te ise Mahkeme Heyeti ara kararını verdi.
Aziz Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, bu tip davaların Özel Yetkili Mahkemeler kapmasından çıkartılmasına karşın devam eden davaların bakılmasını düzenleyen uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu önesürdü. Demir, davanın durdurulup izin alınmasını ve mahkemenin bu uygulamaya olanak sağlayan yasadaki geçici maddelerin iptali için yaptıkları itirazların Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. Mahkeme Heyeti talebi reddetti.

ADLİ KONTROL SÜRECİ DEVAM EDECEK
Sanık avukatları  'ev hapsinde' bulunan tanıkların maddi zarara uğradıklarının ve sağlık  problemlerinin bulunduğunu söyleyerek haklarında ‘konutu terk etmeme’ ve her gün ‘kimlik tespiti yaptırma’ zorunluluğu bulunan sanıklar için karar düzeltme isteminde bulundular. Mahkeme Heyeti bu talebide reddetti. Duruşma öncesi yaşanan bilirkişi krizi de farklı  bir boyut kazandı.Çok sayıda raporun hazırlanmaması ve birçok önemli tape kaydının çözümlenmemesiyle sonlanan bilirkişi süreci de Ankara'dan İstanbul'a taşındı. Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı istediği yeni raporlara ait dosyaların İstanbul'a gönderileceğini duyurdu.

BELEDİYE İSTERSE MÜDAHİL OLABİLECEK

Heyetin verdiği en dikkat çekici karar ise Büyükşehir Belediyesi'ne  ‘müdahil olabilirsin’ çağrısıydı. Mahkeme  'ihaleye fesat karıştırma' suçlarında mağdurun İzmir Büyükşehir Belediyesi olması nedeniyle davanın Büyükşehir Belediyesi’nin müdahil olup olmayacağının sorulması konusunda yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı, çok sayıda raporun henüz hazır olmaması nedeniyle  davayı 24 Ocak 2013 tarihine erteledi.

SÜRPRİZ ÇIKIŞ
Mahkeme Heyetinin avukatların taleplerini dinlediği sırada Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ters düştüğü için görevden alınan eski Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser’in avukatı Birol Keskin’den sürpriz bir çıkış geldi. Keskin, “Biz hem Aziz Kocaoğlu’ndan hem de mahkemenizden adalet istiyoruz” dedi.

EŞİ TÜRKEGÜL KOCAOĞLU İLE BİRLİKTE TAKİP ETTİ
Çete reisi sıfatı ile 397 yıl ile yargılanan  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geçtiğimiz iki duruşmada da olduğu gibi eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte mahkeme salonundaki yerini aldı. Duruşmayı İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku ve çok sayıda vatandaş takip etti.Adliye Binasına ilk gelen davanın adli kontrolde ev hapsinde tutulan  sanıklardan Genel Sekreter  Pervin Şenel Genç olurken davanın 3 numaralı sanığı Ersu Hızır’da salonda hazır bulundu.

 KOCAOĞLU'NUN ÇAĞRISINA UYULDU
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu adliye binasına girerken  CHP İzmir Kadın Kolları üyesi bir grup tarafından alkışlarla karşılandı. CHP'lilerin, Başkan Kocaoğlu'nun bir süre önce yaptığı, "Adliyeye gelmeyin" çağrısına genel olarak uydukları gözlendi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ'
Geçen yıl Mayıs ve Kasım aylarında, Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik iki ayrı operasyon gerçekleştirmişti. Tarihi davanın geçen Nisan'da, İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmasında, 22 tutuklu sanıktan Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey ile Grand Plaza Eski Müdürü Muharrem Derbentoğulları'nın tahliyesine karar verilmiş, daha sonra da iki organizatör de ara karar ile cezaevinden salıverilmişti.Temmuz ayındaki ikinci duruşmada ise tutuklu yargılanan 18 sanıktan, Genel Sekreter Pervin Şenel Genç dışındaki tüm sanıklar tahliye edildi. Mahkeme heyeti, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, organizatör Ata Karakaş, Ömer Devrim Ergin, Hakan Say'ı ev hapsi koşuluyla tahliye etti. Tek tutuklu sanık Pervin Şenel Genç de ara kararla, ev hapsi şartıyla daha sonra tahliye edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası