Ege Postası
Geri

Tarihi davada yargılanan Bo, suçlamaları reddetti

Çin’in lideri olma ihtimali yüksek siyasetçilerden olan, daha sonra adı skandallara karışarak görevinden uzaklaştırılan ve şimdi yargı önüne çıkan Bo Xilai, suçlamaları reddetti.Bugün başlanan ve yarın bitecek davada karar Eylül ayı...
Tarihi davada yargılanan Bo, suçlamaları reddetti
Haberler / Dünya
22 Ağustos 2013 Perşembe 18:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin’in lideri olma ihtimali yüksek siyasetçilerden olan, daha sonra adı skandallara karışarak görevinden uzaklaştırılan ve şimdi yargı önüne çıkan Bo Xilai, suçlamaları reddetti.

Bugün başlanan ve yarın bitecek davada karar Eylül ayı başında açıklanacak ve kararın büyük ihtimalle ertelemeli ölüm cezası olması bekleniyor.

‘’Rüşvet almak, yolsuzluklara karışmak ve yetkilerini kötüye kullanmak.’’ suçlarından hakim karşısına çıkan Bo’ya mahkemede 5 yakını eşlik ediyor. Yabancı gazetecilerin mahkemeyi izlemesine izin verilmezken, 19 Çinli gazeteci ile diğer 84 kişi duruşma salonuna alındı.

İddianameye göre, 1999 -2012 yılları arasında Bo, Dalian Uluslararası Kalkınma Co Ltd Genel MüdürüTang Xiaolin ve Dalian Shide Group Co Ltd başkanı Xu Ming tarafından araba ithalatı için tercihli kota ve petrokimya projeleri üzerinde çalışmak için yardım istedi. İddianameye göre Bo, Dalian Belediye Başkanı, Liaoning eyaleti valisi ve Ticaret Bakanıyken, Tang ve Xu’den doğrudan yada Karısı Bogu Kailai veya oğlu Bo Guagua vasıtasıyla 21,8 milyon yuan (3,5 milyon dolar) rüşvet aldı.

Bo, Tang’dan rüşvet aldığı iddialarını reddetti ve "Benden bir şeyi halletmemi istedi ve bu da kurallara uygun şekilde yapıldı. Soruşturma aşamasında iradi olmayarak bu yönde ifade verdim. Yasal manada sorumluluk almaya hazır olduğumu söylemek, istemiştim ama o sırada tüm bu ayrıntıların farkında değildim." diye konuştu. Mahkeme yarın devam edecek.

2002 yılında da Liaoning valisiyken, Dalian hükümetine ait kamu fonundan 5 milyon yuani, zimmetine geçirmek için başkalarıyla işbirliği yaptığı da yine iddianamede yer alan suçlamalar arasında.

Bo’nun adı ilk olarak, 2012 yılın Şubat ayında, merkeze bağlı dört şehirden biri olan 33 milyonluk Chong Qing’in Komünist Partisi başkanıyken, eşinin bir İngiliz işadamını öldürdüğü soruşturmasıyla gündeme gelmişti. Chongqing Emniyet Müdürü ve vali yardımcısı Wang Lijun, Bo’nun öldürmesinden korkarak, Chongqing’e komşu Chengdu şehrindeki ABD konsolosluğuna sığınmıştı. Bo, görev alanının dışı olmasına rağmen, Wang’ı almak için Konsolosluğu basmıştı. Olayın duyulması ülkede büyük yankı uyandırmıştı. ABD konsolosluğuna gizli bilgiler verdiği de söylenen Wang, öldürülen İngiliz işadamı Neil Heywood olayında çok şey biliyordu ve cinayete ilişkin soruşturmaların başlamasına ön ayak olmuştu.

Cinayet davasından sonra Wang 15 yıl hapis, Bo’nun eşi Gu ise ertelemeli ölüm cezasına çarptırılmıştı. Bu davanın ardından da Bo, görevinden alınmıştı.

64 yaşındaki Bo, karısı Gu Kailai’ın, İngiliz işadamı Heywood'un öldürülmesinde oynadığı rolü gizlemek için yetkisini kötüye kullanmakla da suçlanıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası