Ege Postası
Geri

Tatlı fiyatları bu bayram da aynı, en ucuz baklava 29 lira

Ramazan Bayramı’nın habercisi ve ikramlarının vazgeçilmezi tatlılar vitrine çıkmaya başladı. Bu durum sektörü memnun etse de tüketici zam endişesi taşıyor. Fiyat artışı endişelerinin yersiz olduğunu ifade eden sektörün önemli isimlerinden...
Tatlı fiyatları bu bayram da aynı, en ucuz baklava 29 lira
Haberler / Ekonomi
6 Ağustos 2013 Salı 12:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ramazan Bayramı’nın habercisi ve ikramlarının vazgeçilmezi tatlılar vitrine çıkmaya başladı. Bu durum sektörü memnun etse de tüketici zam endişesi taşıyor. Fiyat artışı endişelerinin yersiz olduğunu ifade eden sektörün önemli isimlerinden Faruk Güllüoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, “Hammadde bedelinde yukarı yönlü bir oynama olsa da tatlı ürünlerimizde artış olmayacak.” dedi. Tatlıların türlerine göre fiyatlandığını, 29 ila 45 liraya mal olan ürünlerinin bulunduğunu belirten Güllü, fiyatların; fıstık ve ceviz kullanılmayan baklavalarda 32-35 lira, ev baklavasında 35-38 lira, sütlü tatılarda 38-40 lira arasında değiştiğini söyledi. Güllü, ucuz alayım derken, sağlıksız tatlı alınmasının ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini de belirtti.

Ramazan'ın son günleri vatandaşlar kadar bayram hazırlığı yapan sektörleri de hareketlendirdi. Ramazan'ın sıcak yaz günlerine denk gelmesiyle tedirgin olan tatlıcılar, satışların 2 kat artmasıyla moral buldu. Ancak aynı tedirginliği şimdi bayram için yaşıyorlar. "İtiraf etmeliyim tedirginim de. Çünkü tatil dönemi, yazlıkların dolacağı bir dilim." diyerek endişelerinin altında yatan en önemli sebebi aktaran Faruk Güllü, konuyla ilgili olarak Cihan'a yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

"Ramazan ayının tamamını ele aldığımızda ilk hafta pek bir satış yoktur. İkinci haftanın ardıdan taleplerde önemli oranda bir artış görülür. Bu Ramazan, bizim baklava üretimimiz 2 kat arttı. Geçen sene Ramazan ayında 130 ton baklava satışı yaptık. Bu sene hedefimiz 200 tona yakın satışc yapmak. Oruç döneminin önemli tatlılarından güllaç geçen sene 17 ton üretildi; biz bu sene rakamın 25 tonu bulacağını tahmin ediyoruz. Yani 100 bin porsiyon güllaç yedirmeyi planlıyoruz. Doğal olarak mübarek ayın yaza ve tatile denk gelmesi bizi tedirgin ediyordu. Ancak tatlılarımıza iyi bir talep geldi. Ortaya koyduğumuz başarılı trend bayilerimiz ve şubelerimiz adına olumluydu."

Güllü, ihracat rakamlarıyla ilgili olarak da “2012’de 3 milyon dolar ihracatımız vardı. 2013 için hedefimiz yüzde 20 artış." dedi. İhracat yapılan ülkelerde en çok fıstıklı ve cevizli kuru baklavaların tercih edildiğini de belirtti.

MERDİVEN ALTI UYARISI

Bayram günlerinde artan tatlı talebinin bazı fırsatçılar tarafından istismar edildiğini ifade eden Faruk Güllü, tüketicinin tercihini yaparken fiyat kadar ürünün kalitesine de dikkat etmesi tavsiyesinde bulundu. Güllü, tatlı alışverişi yapacakları şu uyarılarda bulundu:

"Fiyat olarak çekici ürünlerin adedi bayramda artacak. Maalesef bu ürünleri satan firmaların büyük bölümünün sonradan adresi bulunamıyor. Yani bunlar araba arkasında ya da bir yerlerde toptan tatlı satışı yapıyor. Bizim baklavanın fiyatının hediyelik ürünlerine göre farklı görünmesinin nedeni Antep fıstığı, Urfa tereyağı ve hijyeni. Çünkü bizim gıda mühendislerimiz var ve kontrol edilmemiş hammadde ile üretim yapmıyoruz. Dışarıda bir baklava fıstıklı olarak sunuluyor. Ama baklavada kullanılan hammadde fıstık değil. Fıstık yerine boyanmış fındık ve leblebi tozu kullanıyor. Bu bir handikap. Tabii içine konulan hammadde ayrı olabilir ama adı fıstıklı baklava olmamalı. Kullanılan malzeme denk değil. Biz fıstığın kilogramını 60 liradan alıyoruz. Urfa tereyağını urfadan 40 liraya alıyoruz. Karşısında kullanılan hammadde onun 10’da biri. Müşterilerimiz buna duyarlı olmalı. Satın aldıkları yerin kapısı, adresi şikayet edebileceği merciler belli olmalı."

Bayram döneminde kimi tatlı türleri ve fiyatları şöyle:

Tatlı Kilogram Fiyatı (TL)

Burma Kadayıf 45
Fıstıklı Şöbiyet 45
Fıstıklı Kuru Baklava 45
Fıstıklı Baklava 42
Cevizli Burma Kadayıf 41
Fıstıklı Tel Kadayıf 39
Cevizli Ev Baklavası 39
Cevizli Baklava 38
Sade Baklava 29
Fıstıklı Şekerpare 22
Ekmek Kadayıfı 20

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası