İZMİR- Tekelioğlu konuşmasında AB’nin Türkiye için bir hedef program olduğunu, son zamanlarda bizden kaynaklanmayan kimi tıkanıklıkların da aşılacağını umduğunu, fasılların teknik seviyede ihmal edilmeden tamamlanması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Tekelioğlu, bilgi ve tecrübelerini artırmak için Meclis’i ve AB Uyum Komisyonunu ziyaret eden danışman grubuna karşı, sözlerine “Tarihsel hareketimizin ana istikameti hep batıya doğru olmuştur.” diyerek başladı. “Bu bakımdan batıyı ve batıda olanları her zaman ilgiyle izlemiş, önemsemişizdir. Millet ve ülke olarak AB ile ilişkilerimizi mümkün olduğu kadar ileri düzeyde geliştirmek istedik, istiyoruz. Başkanı olduğum AB Uyum Komisyonu olarak Avrupa ile olan kurumsal ilişkilerimizin yasal altyapısının elverişli hale gelmesine en üst seviyeden önemli katkılar sağlama çabası içindeyiz.” şeklindeki açıklamasından sonra, son zamanların siyasal ve ekonomik konjonktürünün farklı algılara yol açan değişkenleri sebebi ile ilişkilerin hız kesmiş gibi gözüküyor olduğunu ifade eden Başkan Tekelioğlu, “Kimi fasılların açılması hususunda bazı tıkanmalar yaşansa da bu durum bizi AB hedefinden vazgeçirmiyor.” dedi.
Tekelioğlu konuşmasını özetle şöyle sürdürdü: “Bu çerçevede, tıkanıklığı aşmak için ortaya getirilen ‘Pozitif Gündem’i önemsiyor, bu konuda AB’den daha olumlu girişimler bekliyoruz. Biz millet ve hükümet olarak bu işe, gittikçe artan bilgi ve heyecanla o kadar önem verdik ki, geçen yıllarda yapılan anketlerde, Türkiye kamuoyunun ‘AB’ye üyelik düşüncesi’ne verdiği destek % 75’lere kadar yükseldi. Oysa şimdi haksız birtakım sebeplerle % 35’lere 30’lara kadar düştü. Bu sıkıntılara hangi sebep ve süreçlerle gelindiği bilinmiyor değildir. Atılacak adımlar bu oranı tekrar yükseltebilir, yükseltmeyi amaçlamalıdır.”
Bu aşamada AB’nin önünde vizeyi kaldırmak gibi önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Tekelioğlu, AB’nin, İPA konusuna da önem vermesi gerektiğinin altını çizdi: “AB ile ilişkiler birçok alanda devam ediyor. Bunlardan biri de ‘Katılım Öncesi Yardım Araçları’dır: İPA (Instrument for Pre-accession Assistance) Bu konularda danışmanlığını yaptığınız milletvekillerinizi aydınlatmanızdan memnun oluruz.”
Kendi liderliğinde uygulanan “Değişim ve Diyalog Projesi” hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, başarıyla yürütülen bu projeyle, parlamenterlerden, sivil toplum örgütü mensuplarına, siyasi parti gençlik ve kadın kolları üyelerine kadar birçok farklı kesimin Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki anlayış ve bilgi değişimini birebir paylaştıklarını belirtti. Projenin, ilgili taraf ve kişilere, görerek, gezerek daha doğal, daha kendiliğinden bir anlayış ve yakınlaşma sağlama imkanı verdiğini, bunun son derece yararlı sonuçlarının olduğunu, olacağını ifade etti.
Bir misafirin ‘Birlikle Türkiye arasındaki tıkanıklığın nasıl aşılacağını düşündüğüne dair sorusuna Tekelioğlu “AB, Türkiye için bir hedef programdır” diye cevap verdi: “Son zamanlarda bizden kaynaklanmayan kimi tıkanıklıkların da aşılacağını umuyorum. Fasılların teknik seviyede ihmal edilmeden tamamlanması için çalışmalar, her kademede sürüyor.”