Ege Postası
Geri

Tekerlekli sandalyelerle dans edip kendilerini dünyaya tanıttılar

İzmirli dansçılar, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı ve 14 ülkeden 52 sporcunun katıldığı World Ability Sport World Cup Tekerlekli Sandalye Dans Sporu Dünya Kupası'nda (Para Dance World Cup) farklı dereceler kazandı. Türkiye Dans Sporları Federasyonu (Para dance) Tekerlekli Sandalye dans branşının teknik kurul üyesi Ersin Evren, İzmir'den 10 kişilik bir ekibin yarışmaya katıldığını belirtip, "Sporcularımızın bir kısmı ilk defa uluslararası bir yarışmaya girdi. İlk 6'da yer aldı. Dünya bizi tanıyor, biz dünyayı tanıyoruz. Bundan sonraki hedef milli sporcularımız ile Avrupa şampiyonasından güzel dereceler kazanarak dönmek" dedi.
Tekerlekli sandalyelerle dans edip kendilerini dünyaya tanıttılar
Haberler / İzmir
25 Mayıs 2024 Cumartesi 11:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmirli para dans sporcuları Antalya'da 10-12 Mayıs'ta yapılan ve 14 ülkeden 52 sporcunun katıldığı World Ability Sport World Cup Tekerlekli Sandalye Dans Sporu Dünya Kupası'nda (Para Dance World Cup) müzik eşliğinde dans edip kente kupalarla döndü. Kombi klas 2 kategorisinde dünya üçüncülüğü, kombi klas 2 kategorisinde dünya altıncılığı, kombi klas 1 kategorisinde dünya dördüncülüğü, tek erkekler klas kategorisinde altıncılık, dokuzunculuk, sekizincilik, on üçüncülük ile tek kadınlar klas 2 kategorisinde dünya sekizinciliği kazanan dansçıların yeni hedefi Prag'ta 22-24 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Avrupa şampiyonasında başarılarını arttırmak.

'TEKERLEKLİ SANDALYE DANSÇILARININ ÖN YARGILARI YIKILDI'

İzmir'den Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü ve Egesev Spor Kulübü sporcuları ile dünya kupasına katıldıklarını belirten Türkiye Dans Sporları Federasyonu Tekerlekli Sandalye dans branşının teknik kurul üyesi Ersin Evren, İzmir'den toplam 10 kişilik bir ekibin yarışmaya katıldığını belirtip, "Sporcularımızın bir kısmı ilk defa uluslararası bir yarışmaya girdi. İlk 6'da yer aldı. İlk kez girdiğimiz bir yarışma olduğundan dinamiklerini bilmiyorduk. Ama çok memnunuz" dedi.

Para dansın özverili bir çalışma gerektirdiğini kaydeden Evren, "Dünya bizi tanıyor, biz dünyayı tanıyoruz. Tekerlekli sandalye dansçılarının ön yargıları yıkıldı. Devamlı çalışmak ve özverili olmak lazım. Bazen heveslenip başlıyor ama sonunu getiremiyorlar. Bu bir disiplin meselesi. Sandalyede olmak ve ayakta olmanın hiçbir farkı yok, o disiplini sağlamak lazım. Bundan sonraki hedef milli sporcularımız ile Prag'da düzenlenecek Avrupa şampiyonasında güzel dereceler kazanarak dönmek" ifadelerini kullandı.

'HALK EĞİTİMDE PARA DANS EĞİTİMLERİ BAŞLAYACAK'

Karşıyaka Özel Yürekler Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici ve tekerlekli sandalye dans antrenörü Yeşim Şahin Eryiğit, birçok sporcunun ilk kez katıldığı dünya kupasında güzel başarılar elde ettiklerini söyledi. İzmir'deki özel çocukların özel annelerine halk oyunları öğretmenliği yaptığını belirten Eryiğit, “Türkiye genelinde yaygınlaşması adına hayat boyu öğrenmeye hazırladığımız bir ders modülü var. Halk eğitimde yeterli düzeydeki bütün öğretmenler branş açıp birçok engelliye ulaşabilecek. Bu ders modülü komisyondan geçip onaylanırsa tüm Türkiye'de bunun eğitimlerini vermeye başlayabileceğiz. Türkiye'de bu işi yapmak isteyen birçok engelliye ulaşabileceğiz" dedi.

'DANSLA ÖZGÜRLEŞİYORUM'

Türkiye Dans Federasyonu Teknik Kurul Sorumlusu Osman Ertöz ise "2016 yılında ilk yarışmam olmuştu. Frankfurt'ta yarıştıktan sonra dünya şampiyonalarına katıldım. Avrupa 2'nciliği, dünya kupası 3'üncülüğüm ve dünya şampiyonasında da 4'üncülüğüm var" ifadelerini kullandı.

Kombi klas 1 kategorisinde partneri Osman Ertöz ile dünya 4'üncüsü olan üniversite öğrencisi Sibel Şenol (22), "Çok kısa süredir para dans yapıyorum. Daha öncesinde 3 yıl dans etmiştim. Bu alanda yeni olmama karşın beklentimin üzerinde bir başarı elde ettik. Dünya 4'üncüsü olduk" dedi.

İki yıldır dans ettiğini dile getiren Mehmet Sinan Tiryaki (37) de tekli dansta dünya 3'üncüsü oldu. Tiryaki, "Para dans sayesinde arkadaşlarım oldu, yeni insanlarla tanıştım. Kendi başarım oldu, kendimi geliştirebildim. Normalde genellikle evdeyim. Tekerlekli sandalye basketbol takımına, koşu maratonuna katıldım. Kendimi geliştirmek istiyorum. Bunların içinde en çok dansı seviyorum. Çünkü daha özgür" diye konuştu.

'KENDİMİZİ BAĞIMSIZ HİSSEDİYORUZ'

Dansçılardan Mehmet Arık, "Maya ile 4 aydır birlikte çalışıyoruz. Yarışmaya üç kategoride katıldım. Maya ile birlikte katıldığımız Kombi kategorisinde dünya 3'üncüsü olduk" dedi.

Maya Kanun (17) "4 yaşından beri klasik bale yapıyorum. 1,5 yıldır (Wheelchair dance project) tekerlekli sandalye dans projesinde dans ediyorum. Daha çok koreografi ile deneyim kazanmak istiyorum. Bale ve modern dansa da devam ediyorum" diye konuştu.

İran'dan Türkiye'ye gelen ve para dans öğrenmeye başlayan Nazlı Ebdali de şu ifadeleri kullandı:

"4 senedir burada yaşıyorum. Yarışmaya katılmadım ama onları desteklemek için Antalya'ya gittim. Makyajlarını yaptım. Ben de 5 aydır dans ediyorum. Kendimi hazır hissetmedim ama seneye katılmak istiyorum. Kendimizi daha çok bağımsız hissediyoruz. Bizler de birçok şey yapabiliyoruz. Dansı çok sevdim, devam etmek istiyorum." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası