Ege Postası
Geri

Tok ve uykusuz araç kullanmayın

İleri Sürüş Eğitmeni Ülkü:"Trafik kazalarında yüzde 90 sorumluluk şoföründür. Hız kurallarına mutlaka uymalıyız, yoksa kazalar kaçınılmaz oluyor. Gitmeniz gereken hızdan yüzde 5 daha hızlı giderseniz ölümlü kaza oranını yüzde 20 arttırıyorsunuz" dedi. Ülkü ayrıca, "Sürücülerin yüzde 90'ı otomobili yönetip kontrol etmeyi bilmiyor. Herkes aracını tanımalı, güvenli sürüş eğitimi almalı" diye ekledi.
Tok ve uykusuz araç kullanmayın
Haberler / Güncel
26 Ağustos 2017 Cumartesi 14:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'deki Ülkü Yarış Pisti İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni Ümit Ülkü, Türkiye'deki kazaların en önemli nedeninin sürücü hataları ve aşırı hızdan kaynaklandığını söyledi.

Ülkü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok fazla trafik kazası meydana geldiğini ifade ederek, özelikle yoğunluğun arttığı uzun bayram tatillerinde kaza sayısının üst seviyeye çıktığını söyledi.

Kazalara yol açan sebeplerin bilindiğini, önlem alındığı takdirde kazaların en aza indirilmesinin mümkün olduğunu anlatan Ülkü, kazayı öneleyici tedbirlerin başında araç bakımının geldiğini ifade etti.

"Yüzde 5 fazla hız ölümlü kaza oranını yüzde 20 arttırır"

"Yola çıkmadan önce aracın bakımı mutlaka yapılmalı." diyen Ülkü, şunları kaydetti:

"Geriye yüzde 90 sorumluluk şoföre kalıyor. Hız kurallarına mutlaka uymalıyız, yoksa kazalar kaçınılmaz oluyor. Gitmeniz gereken hızdan yüzde 5 daha hızlı giderseniz ölümlü kaza oranını yüzde 20 arttırıyorsunuz. Hız yapılarak gidilecek yere daha hızlı ulaşma anlayışı yanlış. Yüksek hız kazaların birinci sebebi."

Şoförlerin seyir halindeyken cep telefonlarını kullanmalarının trafik kazalarını 4 kat arttırdığını dile getiren Ülkü, takılması zorunlu hale getirilen emniyet kemeri sayesinde kazalardaki ölüm oranının yüzde 70 azaldığını gözlemlediklerini kaydetti. 

"Tok ve uykusuz araç kullanmayın"

Ülkü, Türkiye'de yolların artık duble yol olduğuna işaret ederek, "Otomobiller çok konforlu ve rahat. Ehliyet almak çok daha kolaylaştı. Ancak trafikteki sürücülerin yüzde 90'ı otomobili yönetip kontrol etmeyi bilmiyor. Herkes aracını tanımalı, güvenli sürüş eğitimi almalı." dedi. 

Özellikle de tok karnına ve uykusuz araç kullanmanın kazaların oluş nedeninde çok önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Ülkü, uykusu gelen sürücünün aracını uygun bir yere çekip dinlenmesi veya uyuması gerektiğini ifade etti.

Ülkü, trafik kurallarına ilişkin bilgi ve sürüş tekniğinin önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Özellikle viraja girerken ilk giriş anı çok önemlidir. Ben sola doğru dönerken direksiyona sağa doğru çeviriyorum, bu neyi sağla? Virajda bir yöne doğru dönerken direksiyonu sürekli o yöne doğru çevirirseniz çıkış anında spin atarsınız. Bir de takip mesafesi çok önemli. Gittiğiniz hızın yarısı kadar öndeki aracı takip etmelisiniz. Mesela 100 kilometre ile gidiyorsanız öndeki aracı 50 metre geriden takip etmelisiniz. Aksi taktirde öndeki araç herhangi bir manevra yaptığında siz duramazsınız."  

 "Otobüs sürücüleri daha dikkatli olmalı"

Şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs sürücülerinin çok iyi eğitilmesi ve seyir halindeki diğer araç sürücülerine göre çok daha dikkatli olması gerektiğine dikkati çeken Ülkü, "Otobüslerin bakımlı olması da kazaları engelleyen önemli bir faktör. Çünkü bunlar ağır vasıtalar. Yolcular otobüslerde dahi olsalar mutlaka emniyet kemerlerini takmalılar. Aynı araçlarda olduğu gibi, otobüslerde sık sık mola verip, şoförler günde sekiz saatten fazla direksiyon başında oturmamalılar."

Seyir halindeki vatandaşlardan gördükleri olumsuzlukları trafik ekiplerine, 155 polis imdat hattına bildirmelerini isteyen Ülkü, can kaybının yaşanmadığı bir bayram dileğinde bulundu.

Bayram yoğunluğu

Öte yandan vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı ile Kurban Bayramı nedeniyle tatile ya da ziyarete çıkması nedeniyle karayollarında yoğun hareketlilik yaşanıyor. Trafikteki hareketlilik nedeniyle oluşabilecek kazaları en aza indirmek, yol güvenliğini sağlamak için polis ve jandarma trafik ekipleri denetimlerini arttırdı. 

Ekipler, kazaların yaşanmaması veya en aza indirmek için bayram tatili boyunca daha önceden belirledikleri tehlikeli noktalarda hem karadan, hem de havadan droneler yardımıyla 24 saat esaslı önlem alırken sürücülere trafik kurallarına uymaları yönünde uyarılar yapıyor. (AA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası