Ege Postası
Geri

Topal: ''Bu mimarı anlayıştan vazgeçilmeli''

İZMİR’de, Mimar Sinan’ın anıldığı törende konuşan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, son yıllarda gerçekleştirilen toplu konutların, Anadolu’nun tarihsel mirasına ve Türk tarihinin mimarlık birikimine yakışmayan üzüntü verici gelişmeler olduğunu söyledi.
Topal: ''Bu mimarı anlayıştan vazgeçilmeli''
Haberler / Güncel
9 Nisan 2013 Salı 10:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Mimar Sinan, ölümünün 425’inci yılında Mimarlar Odası İzmir Şubesi üyeleri tarafından, İkinci Kordon’daki anıtı önünde anıldı. Mimar Sinan Anıtı önünde toplanan yaklaşık 30 kişilik oda üyeleri, saygı duruşunda bulunup, çelenk bıraktı. Topluluk adına basın bildirisini okuyan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, Mimar Sinan’ın dünya uygarlık ve mimarlık tarihine esin kaynağı olduğunu belirtti. İnsanlık ve uygarlık tarihinin mimarlık üzerinden okunabilen bir süreç olduğunu söyleyen Topal, “Bu bağlamda tarih boyunca yaratılmış olan kültürün günümüze yansımasında öncelikli araçlardan biri mimarlık eserleridir” dedi.



'BU ANLAYIŞTAN VAZGEÇİLMELİ'

Dünya tarihine kazandırdığı eserler ile Mimar Sinan’ın kültür elçisi olarak görülmesi gerektiğini belirten Topal, “Mimar Sinan’ın yaşadığı yüzyıldan günümüze olağanüstü bir şekilde gelişen yapı teknolojisi, yenilikçi mimarlık, çevreye saygılı tasarım anlayışı, yapılaşma ve kentleşme alanına büyük olanaklar sunmaktadır. Ancak plansız ve tasarımsız büyüyen kentler yaratıcılık anlayışından uzak yapılaşma sonucu yaşam çevrelerinde yaşayanları mutlu etmeyen birer yerleşme halini almıştır. Son yıllarda gerçekleştirilen toplu konutlar, Selçuklu-Osmanlı mimarisi özentisi eklektik okul yapıları, adalet yapıları ve camiler, ne Anadolu’nun tarihsel kültürel mirasına ne de ülkemizin mimarlık birikimine yakışmayan üzüntü verici gelişmelerdir. Bu anlayışlardan vazgeçilmelidir. Bu taklit eserlerle geleneklere bağlılıklarını vurguladığını düşünenler, aslında başta Sinan olmak üzere bu topraklarda yaşayan ve günün teknolojisini ve estetik olanaklarını değerlerini kullanan hatta bir ölçüde bunları yaratan öncü olan büyük mimarları anlamamışlar demektir. Mimar Sinan’ı ölümünün 425’inci yılında anarken merkezi idare ve yerel yönetimleri kentlerimize ve yaşam çevrelerimize ve mimarlığa önem vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası