Ege Postası
Geri

Tugay kaçak akımla ilgili sessizliğini bozdu: İZSU gittiğinde elektrik dağıtım şirketini görüyor!

İzBB Başkanı Cemil Tugay, 2 vatandaşın elektrik akımına kapılarak hayatını yitirmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında önemli değerlendirmelerde bulunarak, kaçak akım ihbarı üzerine belediyeden alana gidildiğini ve alanda elektrik dağıtım şirketinin çalıştığını dile getirdi. Tugay, İZSU'nun mazgal çalışmasının ardından 6 aylık süreçte yaşananları anlattı.
Tugay kaçak akımla ilgili sessizliğini bozdu: İZSU gittiğinde elektrik dağıtım şirketini görüyor!
Haberler / Yerel Politika
15 Temmuz 2024 Pazartesi 16:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Alsancak’ta 2 vatandaşın elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltı işlemleri devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) iştiraki olan İZSU'dan da gözaltıların yapıldığı soruşturmaya ilişkin İZBB Başkanı Cemil Tugay, GÜNDEME BAKIŞ'a değerlendirmelerde bulundu. 

“BİZİ ÇOK ÜZÜYOR”

 Olayın birçok boyutta üzücü olduğunu dile getiren Tugay, "Birkaç boyutuyla beni çok üzdü. 2 insan öldü, ikisi de masum vatandaşlarımız. Biri Pamukkale Belediye Başkanımızın akrabasıymış, cenazesine gittim, ailesiyle tanıştım. Ailesinin yüreği paramparça. ‘Neden oldu bu’ diyorlar. Aynı şey hepimizin başına gelebilirdi. Gerçekten kabul edilemez kötü bir olay var. Bunun bir vicdani sorumluluğu var ve buna çok üzülüyoruz. Bu süreçte kurumumuz İZSU sorumlu tutuluyor kısmi olarak da olsa… Bazı çalışanlar gözaltına alındı. Bu çalışanlar bizim arkadaşlarımız, ben bu kurumun belediye başkanıyım ve çalışan herkes benim mesai arkadaşım. Kurumuzla ilgili suçlamaya maruz kalmak, 7 çalışanımızın gözaltına alınmış olması,  bu bizi çok üzüyor” dedi.

“HAKSIZ ELEŞTİRİLERE CEVAP VERMEK ZORUNDAYIM”

İzmir’de bir daha benzeri olaylar yaşanmaması için radikal değişiklikler yapılması gerektiğini aktaran Tugay, “İzmir’in altyapısıyla ilgili güvensizlik de beni çok üzüyor ve düşündürüyor da aynı zamanda. Tüm bu boyutlarda üzülürken ‘ne çare bulabiliriz’ diyorum. Hayatını kaybeden yurttaşlarımıza borcumuz; kimin sorumluluğu varsa bunun hak ettiği cezayı alması lazım, adaletin tecelli etmesi lazım ki bununla vicdani olarak başa çıkabilelim. Kurumla ilgili ben kendi kurumumu savunmak ve haksız eleştirilere cevap vermek zorundayım. Masum iş arkadaşlarımızın ceza almamasını da sağlamalıyız. Suçu olmayan arkadaşlarımızın olumsuzluk yaşamaması lazım. İzmir’de bir daha böyle olaylar olmasın diye hizmetlerimizi en iyi noktaya taşımalıyız. Radikal değişiklikler yapmalıyız. Bir daha benzer olayların olmaması için azami çaba sarf etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

“İZSU’NUN ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETİNİ HABERDAR ETMEMİŞ OLMASI İMKANSIZ”

Alandaki elektrik kaçağıyla ilgili vatandaştan gelen bildirimleri hatırlatan Tugay, “ İZSU’nun mazgal çalışması yerde bir elektrik kaçağı var. Bu elektrik kaçağı 2 tane masum yurttaşımızın elim şekilde hayatını kaybetmesine yol açıyor. O mazgal çalışması bu yılın Ocak ayında yapılmış.  Burada hatalı bir işlem yapılıp yapılmadığı kapsamında detaylı inceleme yaptık. Burada bir kabloyla yakın mesafede mazgal çalışması yapılıyor. İşlem sırasında şehrin elektrik şebekesinin etrafında bu çalışma yapılırken bundan gerekli yerleri haberdar etmemiş olması imkansız. Çünkü çarpılırsınız. Orada çalışan insanlar çarpılır. Orada elektrik varken bu işin yapılma ihtimali yok. Ben bu çalışma yapılırken zaten bizdeki kayıtlara göre de  böyle, elektrik dağıtım şirketine haber verildiğini düşünüyorum. Sonrasındaki günlerde de 3-4 Ocak’ta çalışma yapılmış, kapatılmış ve sonraki günlerde burada elektrik kaçağı var diye ihbar var. Vatandalar İzBB’ye bildirimde bulunmuşlar. Belediyeden arkadaşlarımız 9 Ocakta alana kontrole gidiyor ve alanda elektrik dağıtım şirketinin orada çalıştığını, tamirat yaptığını görüyorlar. Onun üzerine de ‘bu olay bizimle ilgili değil elektrik dağıtım şirketiyle ilgili’ diye kayıt alıyorlar, bildirimde bulunuyorlar ve gidiyorlar” diye konuştu.

“KAÇAK AKIM RÖLESİ NASIL ÇALIŞMADI”

Tugay şunları kaydetti:

Daha sonraki tarihlerde İZSU ya da belediyemizin herhangi bir biriminin orada bir çalışması yok. Buna baktığınızda ilk çalışma yapıldığında bir şeyler hatalı olsa bile bunu düzeltmek için haberdar edilmiş elektrik dağıtım şirketi ve alana gelmiş, orada çalışma yapmış. Bundan sonra olmaması gerekiyor. Kabloda bir yanlış pozisyon varsa bu düzeltilebilirdi, kablonun mazgalın altına doğru sıkıştığı söyleniyor o gerçekse eğer bu elektrik dağıtım şirketi onu görmüş ve düzeltmiş olmalıydı. Kendi düzeltemiyorsa bize söyleyebilirdi, böyle bir şey de yok. Orada zaman içinde tekrarlamış bu elektrik kaçağı ve yağmurlarla birlikte insanlara geçecek hale gelmiş. Bu kadar süre içinde, 6 ay içinde bu kaçak nasıl fark edilmedi. Kaçak olduğunda sistemin akımı kestiği kaçak akım rölesi olması lazım. Bu nasıl yok, neden çalışmadı bilmiyoruz. Burada hatalı bir mazgal yapımı varsa bile sonrasında alana elektrik dağıtım şirketi gittiği ve çalışma yaptığı için bunu düzeltmesi gerekiyordu. Böyle bir problem olduğunu bize de bildirebilirdi. Benim mesela böyle bir şeyden hiç haberim yok. Kimse bildirmediği için…

 “ASLİ SORUMLULUĞUN İZSU’DA DEĞİL DİĞER KURUMDA OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜRÜYOR”

O civardaki esnaf ‘biz burayı elektrik dağıtım şirketine bildirdik ama gelip bakmadı’ diyor. Bunlar daha asli sorumluluğun İZSU’da değil diğer kurumda olduğunu düşündürüyor ama bu değerlendirmeyi mahkeme yapacak, savcılık yapacak. Eminim ki doğrular ortaya çıkacaktır. Bu sürecin hızlı ve adil şekilde sonuçlanmasını diliyorum. Biz de yardımcı olmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Her boyutuyla çok üzücü olan bu olayın bir de suçsuz yere suçsuz olan insanların suçlandığı, adaletsiz sonuçlarının olduğu bir duruma dönüşmemesini diliyorum. Asla siyasallaştırmıyoruz, asla özel olarak hiçbir kişi ya da kurumu hedef almıyoruz. Bahsettiğimiz elektrik kablosu, elektrik dağıtım şirketinin sorumluluğunda olan bir kablodur ve orayla ilgili bir müdahale yapıldığında, en son müdahaleyi de onlar yapmışsa eğer bunun ötesinde bir sorumlu aramak bana doğru gelmiyor. Ben kendi kurumumuz içinde bu ve benzeri durumlar için en kapsamlı özeleştiriyi yapacağımı ve kendimizde düzelteceğimiz ne varsa hepsini düzelteceğimi ifade  edebilirim"

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası