Ege Postası
Geri

Turistler, Yörük-Türkmen hayatını 10 asırlık eşyaları görerek tanıyor

Antalya Manavgat Evrenseki Kültür Evi'ndeki 10 asırlık Yörük-Türkmen hayatını anlatan eşyalar, otellerde Türk geceleri altında yapılan eğlence etkinliklerinin Türk kültürü diye tanıtılmasını önüne geçiyor.     Evrenseki...
Turistler, Yörük-Türkmen hayatını 10 asırlık eşyaları görerek tanıyor
Haberler / Genel
28 Temmuz 2013 Pazar 14:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Antalya Manavgat Evrenseki Kültür Evi'ndeki 10 asırlık Yörük-Türkmen hayatını anlatan eşyalar, otellerde Türk geceleri altında yapılan eğlence etkinliklerinin Türk kültürü diye tanıtılmasını önüne geçiyor.

    Evrenseki Belediyesi tarafından 7 ay önce yerli ve yabancı turist ziyarete açılan Evrenseki Kültür Evi, halk bilimcileri ve turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Evrenseki Kültür Evi Müdürlüğü, 2 bin Yörük-Türkmen eşyasını turistlere Almanca, Fransızca, Felemenkçe, İngilizce, Rusça ve Türkçe anlatıyor. Evrenseki Kültür Evi, Türkiye'de en kapsamlı Yörük-Türkmen eşyası ve giysisi bulunan müze konumunda.

    Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, yaptığı açıklamada, 10 asırlık Yörük-Türkmen hayatının izleri bulunan beldelerini kültür turizminde cazibe merkezi yapmak istediklerini söyledi. Kültür merkezinin aynı zamanda bir okul vazifesi gördüğünü ve Yörük-Türkmen hayatı ile ilgili kulaktan duyma, yanlış bilgi ve turistlere yanlış bilgilendirme yapmanın önüne geçtiğini aktaran Barut, sergiledikleri eserler arasında Büyük Selçuklu'dan Anadolu Selçuklu'ya, Anadolu Selçuklu'dan Anadolu Beylikleri'ne Anadolu Beylikleri'nden Osmanlı'ya 'bizi biz yapan' değerlerin zincirini birbirine bağlayan 2 binin üzerinde kayıtlı eşyanın bulunduğunu kaydetti.

    Barut, "Turistik bölgelerde Türk gecesi altında yapılan eğlence etkinliklerinde Türkmen hayatı diye turistlere yönelik gösterilen bizi biz yapan 10 asırlık kültürümüzü yansıtmıyor. Kültür evinde sergilediğimiz 2 bin Yörük-Türkmen eşyası 10 asırlık varlığımızı delileriyle anlatıyor. Kulaktan duyma bilgilerin turistlere kültürümüz diye anlatılmasında yanlış bilgilendirmeyi yıktık. Yerli ve yabancı yüzlerce turistten tebrik aldık. Teşekkür aldık. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen folklor(halk) bilimcileri Yörük-Türkmen hayatı ile ilgili ilk elden doğru bilgilere kültür evimizde ulaşıyor." diye konuştu.

Recep Barut, beldelerinde Yörük-Türkmen kültürünü doğru tanıtma ve yaygınlaması için tarihi Evrenseki Evleri'ni restore ettirerek bölgenin tarihi dokusunu aslına uygun bir şekilde ayağa kaldırdıklarını kaydetti.


    ARICI: BİZ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZİ TURİSTLERE İYİ ANLATMALIYIZ

    Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Evrenseki Kültür Evi'nin Toroslar'daki 10 asırlık Yörük-Türkmen kültürünü en güzel şekilde sergilendiği zenginlik olduğunu söyledi. Antalya'ya gelen turistlerin Toroslarla buluşması ve Yörük hayatı hakkında doğru bilgi almaları için Evrenseki Kültür Evi'nin önemli kültürel boşluğu doldurduğunun altını çizen Arıcı, Evrenseki Kültür Evi'nin Serik, İbradı, Elmalı, Korkuteli, Gündoğmuş,Demre, Alanya, Gazipaşa, Mersin, Anamur, Silifke, Burdur, Muğla, Göller Bölgesi ve Teke yöresine ışık tuttuğunu kaydetti.

    Arıcı, "Bizi biz yapan değerlerimizi yabancı konuklarımıza ve kendi insanımıza doğru kaynaklarımızla anlatmalıyız. Bu konuda Evrenseki Kültür Evi Yörük-Türkmen hayatını en güzel tanıtan, anlatan örnek model. Kültür turizmine örnek bir çalışma. Zaten turizmin temelini de kültür oluşturur. Bu nedenle bizi biz yapan değerlerimizi korumada hassasiyet göstermeliyiz." diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası