Ege Postası
Geri

Türk komutandan Kızıl Meydan'daki 9 Mayıs kutlamalarına tam not

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğamiral Cihat Yaycı, Moskova'da düzenlenen askeri törenden etkilendiğini belirtti. Yaycı, töreni izleyen yabancı askeri ataşeleri ve konuklar arasında yer almıştı.Yaycı,...
Türk komutandan Kızıl Meydan'daki 9 Mayıs kutlamalarına tam not
Haberler / Dünya
11 Mayıs 2013 Cumartesi 14:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğamiral Cihat Yaycı, Moskova'da düzenlenen askeri törenden etkilendiğini belirtti. Yaycı, töreni izleyen yabancı askeri ataşeleri ve konuklar arasında yer almıştı.
Yaycı, İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanya’sını yendiği 9 Mayıs (1945) Zafer Bayramı’nın 68. yıldönümü vesilesiyle Moskova'daki Kızıl Meydan'da düzenlenen askeri törenle ilgili duygularını İzvestia gazetesine aktardı. Yaycı, "Dünyanın çeşitli ülkelerinde çok sayıda askeri törenlerde bulundum. Ama şimdi gördüğüm manzara muhteşem! Siz disiplin, uyum, organize çalışmayı ve savaş sanatını sundunuz!" şeklinde duygularını paylaştı.

Onlarca yabancı askeri ataşenin, askerlerin yürüyüşünü izlediğine işaret eden İzvestia, " Ne zaman ki askeri teknoloji ve özel araçlar hareket etmeğe başladı, tüm askeri ataşeler aynı anda fotoğraf makinesini çıkararak görüntüledi." yorumunda bulundu.

İkinci Dünya Savaşı gazileri ve halkın büyük ilgi gösterdiği Kızıl Meydan’daki 9 Mayıs törene; 11 bin asker ve 100’ün üzerinde ağır askeri araç katılmıştı. Taktik füze sistemleri İskender-M, hareketli balistik füze Topol-M’ler, füze sistemi Pantsir S-1’ler, Buk-M2 ve S-400 Triumph SAM füzeler, T-90 tankları, BTR-82A silahlı personel taşıyıcılar ve Tiger’lar Kızıl Meydan’da güç gösterisi yaptı. Su-27 ve MiG29’lar dahil 68 uçak Kremlin’in üzerinden uçtu ve akrobasi timi ilginç gösterileri ile vatandaşlara heyecanlı dakikalar yaşattı.

9 Mayıs 1945’te Nazi Almanyası’nın SSCB’ye teslim olması vesilesiyle ilk kez 24 Haziran’da Kızıl Meydan’da askeri geçit düzenlenmişti. Daha sonra geçit tarihi 9 Mayıs tarihine alındı. SSCB döneminde Sovyet yönetimi, askeri geçidi Batı’ya gözdağı vermek için kullanmış ve törenlerde çeşitli askeri teknolojiler sunulmuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası