Türkiye, demiryollarına 10 yılda ne kadar yatırım yapacak
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin 10 yıl içinde demiryolu projeleri için 40 milyar dolara yakın yatırım planladığını belirterek, “Uzun vadeli stratejik işbirliğine ihtiyacımız var. Türkiyede müşterek imalat yapalım ve bölge ülkelerine, dünyaya ihracat yapalım” dedi.
ULUSLARARASI Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nın (Eurasia Rail) açılışını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 30 ülkeden 300’e yakın katılımcıya Türkiye’ye bu konuda sanayi-üretim yatırımı yapmaları çağrısında bulundu.
Sektörün küresel devlerine, “Tedarikçi firmalar, basit ve kolayı tercih etmeyin, ‘mal satalım işimize bakalım’ dönemi artık bitti. Bundan sonra uzun vareli stratejik işbirliğine ihtiyaç var. Belirli yeryerde teknolojiyi ve imalatı tutmanın, demiryolu sektörünün gelişmesine hiç faydası yok. Türkiye’de müşterek imalata çok önem veriyoruz ve teşvik ediyoruz. Türkiye’de müşterek imalat yapalım ve bölge ülkelerine de, dünyaya da ihraç edelim” diye seslendi. Yıldırım, hükümet olarak demiryollarına 2003’ten bugüne 20 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, önümüzdeki 10 yılda da 40 milyar dolara yakın yatırım planlandığını açıkladı.
YATIRIMA ÇAĞIRIYORUZ
Yüksek ızlı Tren (YHT) ihalesi için de hazırlıkların devam ettiğini söyleyen Yıldırım, hızlı tren setlerinde yerli üretimin vazgeçilmez kriter olduğunu vurguladı. Yıldırım, ”80 adet hızlı tren seti önemli. Zannediyorum 5-6 milyar doları bulan bir yatırım. Bu yatırım bir satın alma şeklinde planlanmıyor, yurt içinde mümkün olduğunca yerli katkı oranıyla yapılmasını öngörüyoruz. Biz dünyanın bilinen üreticilerini Türkiye’ye yatırıma davet ettik, bazıları hali ortaklıklarını kurdu. Fabrikalarını yapanlar da var. Amacımız sadece hızlı tren seti almak değil hızlı treni üreten, kullanan ve ihtiyacı olan ülkelere temin eden bir Türkiye” dedi.
HIZLI TREN VE HAYDARPAŞA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı son değişikliklere göre Haydarpaşa Garı’nın hızlı tren seferlerinin son durağı olacağını yapılacağını aktaran Yıldırım, “Hızlı tren Ankara’dan geliyor Pendik’te duruyor. Pendik ve Ayrılıkçeşme-Haydarpaşa arasında banliyö hattı ile hızlı tren beraber çalışacak. Buradaki hat tamamen yenileniyor. Bir hızlı tren hattı bir de banliyö hattı olacak. Takriben 2 yıl, banliyö hattının bitimiyle beraber” dedi. İstanbul’un her iki yakasında da banliyö hatları inşaatlarının sürdüğnü hatırlatan Bakan Yıldırım, “Anadolu yakasında Pendik’ten Ayrılıkçeşme’ye kadar olan bölüm, oradan Marmaray, Kartal metrosuyla birleşmiş oluyor. İkinci bölüm de Kazlıçeşme’den Halkalı’ya devam ediyor. Onun inşaatı biraz gecikti maalesef. Firmayla ilgili bazı sıkıntılardan dolayı ama bundan sonra arkadaşlarımız öncelikle bu proje üzerinde çalışacaklar. En geç 2018 içinde hizmete almış olacağız” diye konuştu.
İSTANBUL’UN RAYLISI 800 KİLOMETRE OLACAK
Bakan Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) çalışmalarıyla Üsküdar-Çekmeköy metrosunun büyük bir bölümünün yıl sonuna kadar açılacağını söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti: ”Üsküdar’da, Marmaray’la da bu hat birleşmiş olacak. Kartal’dan Sabiha Gökçen bağlantısı da şu anda başladı, yapılıyor. Kaynarca’dan Kaynarca’dan hızlı trene katılıyor. Önümüzdeki 6-7 yılda İstanbul raylı sitem uzunluğu 800 kilometreyi geçecek. 15 milyonluk İstanbul’da her gün 29 milyon kişi yolculuk yapıyor. Bütün bu projeler tamamlandığında İstanbul’un trafiği hissedilir derecede rahatlayacak ama tamamen bitmez. Hedef katlanılabilir bir trafik.”
YSS KÖPRÜSÜ’NDE İKİ YAKA BİRLEŞİYOR
YAVUZ Sultan Selim Köprüsü’nde iki yakanın birleşmesine son 9 metrelik mesafe kaldığını da söyleyen Binali Yıldırım, pazar günü yapılacak törenle birleşmenin tamamlanacağını açıkladı. Köprünün üzerindeki raylı sistem altyapı çalışmalarının otoyol çalışmalarıyla eş zamanlı devam ettiğini anlatan Yıldırım, ”Raylı sistemin köprüden sonraki devamı henüz başlamadı. Köprü yapılırken daha sonra üzerine raylı sistem yapılamayacağı için biz baştan koyduk, raylı sistem köprü üzerinde hazır. Bilahare Akyazı’dan itibaren, İzmit’ten, Köseköy’den alınacak bir hatla köprünün Anadolu yakasını bağlayacağız, Avrupa yakasından aldığımız hattı da Edirne güzergahına giden Halkalı’daki kısıma bağlamış olacağız. Bu sene Halkalı’dan Edirne’ye olan demir yolu hattının yanına bir de hızlı tren hattının yapımına başlanacak” dedi.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ 2023’TE HİZMETTE
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yapımı planlanan bir diğer büyük proje Çanakkale Köprüsü projesi için de, “Bu köprü 2023 senesine kadar hizmete girmiş olacak. Köprü ayakları arasındaki mesafe 2023 metre olacak. Türkiye’nin tarihe saygısını simgeleyecek. Dünyada kuleler arası açıklık olarak birinci olacak. Köprünün adı da ‘Çanakkale 1915’ olacak” dedi. Kanal İstanbul’un güzergahıyla ilgili her habere itibar edilmemesi gerektiğini birkezdaha vurgulayan Bakan Yıldırım, “Kanal İstanbul’un güzergahı hiçbir zaman resmen bizim tarafımızdan açıklanmadı. Kanal İstanbul’la ilgili 5 tane güzergah üzerinde çalışılıyor, halen bitmiş değil.Birkaç ay içerisinde bitmiş olacak, resmen ilan edeceğiz” diye konuştu.
DÜNYANIN DEMİRYOLCULARI İSTANBUL’DA BULUŞUYOR
Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı (Eurasia Rail) 3-5 Mart arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde 21 bin metrekarelik alanda gerçekleşiyor. Bu yıl 6. kez düzenlenen fuara 300 firma ve 30 ülke katılım gösteriyor. Avrasya bölgesinin tek ve dünyanın en büyük 3. demiryolu fuarı” olma özelliği taşıyan fuar boyunca, çoksayıda etkinlik ve konferans gerçekleşecek. ITE Turkey Nakliye & Lojistik Grup Direktörü Moris Revah, “Eurasia Rail, tüm dünyada demiryolu sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri haline geldi. Fuarımıza İran, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve İspanya’nın da bulunduğu 30 ülke katılım gösteriyor” dedi.
DÜNYANIN EN AKTİF DEMİRYOLU ÜLKESİ
ULUSLARARASI Demiryolu Ogranizasyonu Başkanı Jean-Pierre Loubinoux, “Burası dünyanın en aktif bölgesi ve sektörümüzdeki bütün projelerin uygulanmış ve proje aşamasında yoğunlaştığı ülke. Bu bakımdan Türk hükümetine teşekkür eriyoruz. Bizim 150 ülke 450 üye ile güçlü bir yapımız var.
Hedefimiz kıtalararası koridorlar oluşturmak ve demiryolunu geliştirmek. Bunu da yeni teknolojileri uygulayarak yapmak istiyoruz” dedi.
TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız ise demiryolu sektörüne 2003’ten itibaren devlet stratejsiyle çok önemli atak yapıldığını 2023 yılına kadar Türkiye’nin demiryolu ağını 25 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.
100 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA GELİRİZ
Alstom Türkiye Genel Müdürü Arban Çitak, Türkiyeyi bölgesel üs olarak seçtiklerini belirterek, “Takip ettiğimiz ihaleleri kazanabilirsek 100 milyon dolarlık üretim yatırımını taahhüt ediyoruz. Biz Türkiye’de 40 milyar dolarlık yatırım planlayan hükümetle birlikte; hızlı ve bölgesel trenleri, metroları ve sinyalizasyonu içeren ulaşım ağının geliştirilmesinde işbirliği ve katkımızı devam ettirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.