Ege Postası
Geri

Türkiye'den Mısır için mekik diplomasisi

Ankara, Mısır’da Mursi yanlılarına yapılan kanlı müdahalenin ardından diplomasi trafiği başlattı. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu, uluslararası temaslarda bulundu. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, müdahalenin “demokrasiye yeniden dönüş ümitlerine ciddi bir darbe vurduğu” belirtilerek, “Sivil halkın hedef alınması ağır bir suçtur” denildi.
Türkiye'den Mısır için mekik diplomasisi
Haberler / Dünya
14 Ağustos 2013 Çarşamba 14:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kahire'deki Adeviyye ve Nahda meydanlarında günlerdir darbe karşıtı gösteri yapan halka yönelik Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesi hakkında erken saatlerde bilgilendirildi.

Önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla telefonla görüşen Başbakan Erdoğan, uluslararası temaslara başladı.

Türkiye, Mısır'daki olaylarla ilgili yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili Başbakanlık’tan açıklama yapıldı.

Açıklamada "yüzlerce insanın hayatını kaybetmesinden ve binlerce kişinin yaralanmasından Türkiye olarak büyük üzüntü duyulduğu" belirtildi.

Müdahale nedeniyle hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dileği iletilen açıklamada, can kayıplarının artma ihtimalinden derin endişe duyulduğuna dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Tüm uyarılara rağmen Mısır'daki yönetimin barışçıl gösterilere karşı bir kez daha şiddete başvurmasını en sert şekilde kınıyoruz. Hiç bir şiddet olayına karışmayan sivil halkın üzerine ateş açılması ve keskin nişancılar vasıtasıyla sivil halkın hedef alınması ağır bir suç teşkil etmektedir. 30 Haziran'dan bu yana, kardeş Mısır halkının yaşadığı can kayıplarından darbe yoluyla demokratik ve sivil yönetime el koyan mevcut idare sorumludur. Can kayıplarına yol açan bu müdahalenin de, daha önceki müdahaleler gibi, kardeş Mısır'ın iç barışına ve huzuruna büyük zarar verdiği ortadadır. Demokrasiye sahip çıkan ve barışçıl tutumlarını ilk günden beri muhafaza eden kitlelerin üzerine ateş açılması insanlık vicdanını bir kez daha yaralamış ve büyük bir infiale yol açmıştır.

Mısır güvenlik güçlerinin sivil ve barışçıl göstericilere yönelik bu kanlı müdahalesi, kardeş Mısır'ın kapsayıcı bir geçiş süreci sonucunda demokrasiye yeniden dönüşü yönündeki ümitlere ciddi bir darbe vurmuştur. Bu müdahale, mevcut yönetimin bütün tarafların katılımıyla demokrasiye geçiş sağlanması konusunda nasıl bir tavır içinde olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bu durumu, kardeş Mısır halkının barış ve huzuru için son derece endişe verici buluyoruz. Açıkça görülmektedir ki uluslararası toplumun Mısır'da demokrasiye ve anayasal meşruiyete sahip çıkmak yerine, askeri darbeye destek vermesi ve bundan önceki katliamlara sessiz kalması, bugünkü müdahale için mevcut idareyi cesaretlendirmiştir. BM Güvenlik Konseyi ve Arab Ligi başta olmak üzere uluslararası topluluk, bu katliamın durdurulması için derhal harekete geçmelidir.

Türkiye olarak bu konuda yaptığımız uyarılar ve çağrılar, tüm Mısır halkının barış ve huzuru içindir. Bu çerçevede Sayın Başbakanımız geçtiğimiz günlerde BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-mun ve BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile ayrı ayrı görüşmüş, Mısır'da demokratik sürecin başlaması ve muhtemel bir katliama karşı ortak tavır alınması çağrısında bulunmuştur. Türkiye bu girişimlerini bundan sonra da devam ettirecektir. Mısır'daki geçici yönetimi kendi halkına karşı kanlı eylemlerde bulunmaya son vermeye, 30 Haziran 2013 tarihinden bu yana yaşanan katliamları gerçekleştirenler hakkında inandırıcı ve şeffaf adli soruşturma yürütmeye, başta Muhammed Mursi olmak üzere tüm siyasi tutukluları serbest bırakmaya ve gerçek ve kapsayıcı bir siyasi geçiş süreci başlatmaya davet ediyoruz. Türkiye, kardeş Mısır halkının mevcut kaos ortamından bir an evvel kurtulması için her türlü desteği vermeye devam edecektir."

DAVUTOĞLU: KABUL EDİLEMEZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'daki son durumla ilgili Suudi Arabistan, Katar ve Almanya Dışişleri Bakanları’yla görüştü.

Twitter'dan açıklama yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, müdahalenin "kabul edilemez" olduğunu vurgulayarak, "Mısır'da günlerdir şiddet eylemine karışmadan demokratik tepkilerini gösteren kitlelere yapılan müdahale hiçbir şekilde kabul edilemez. Kahire yönetiminden bir an önce bu müdahaleye son vermesini bekliyoruz" diye yazdı.

Mısır'da yaşananların demokrasiye hizmet etmediğini artık herkesin görmesi ve gerekli tepkiyi göstermesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, özellikle Batı ülkelerinin bu sınavda sergileyecekleri tavrın, tüm bölge halkları tarafından dikkatle izleneceğini kaydetti.

Davutoğlu ayrıca, "Bugün doğru yerde durmayanlar yarın kimseye demokrasi dersi veremezler. Hayatını kaybeden Mısırlı kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum. Bizim temel önceliğimiz Mısır'ın bir an önce normalleşerek bölgesinde hak ettiği yeri almasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

AK PARTİ'DEN DÜNYAYA ÇAĞRI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik da yaptığı açıklamada, darbecilerin, Mısır halkına uyguladığı katliamı şiddetle ve nefretle kınadıklarını belirterek, "AK Parti olarak başta BM olmak üzere etkili ve yetkili tüm uluslararası kuruluşları ve camiaları, Mısır'daki bu vahşeti, bu katliamı, bu insanlık dramını sona erdirmek için acilen müdahil olmaya, Mısır'ın gayrimeşru yönetimine gereken tavrı takınmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

ÇİÇEK: EMPERYALİST OYUNLARA SON VERİLSİN
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise darbe karşıtlarına yönelik katliamı şiddetle kınadığını belirterek, "Sağduyunun ve sükunetin bir an evvel gerçekleşmesini diliyorum. Artık Müslüman halklar üzerinde emperyalist oyunların oynanmasına son verilmelidir. Akan kan ve vahşet karşısında medeni dünya bir şey yapacaksa, uluslararası kuruluşlar gayret içinde olacaksa tam da zamanıdır" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası