Ege Postası
Geri

Türkiye, iktidarı ve muhalefetiyle Çin’de

AK Parti, CHP ve MHP’yi temsil eden 30 kişilik partililer heyeti ilk defa birlikte Çin’de temaslarda bulunuyor.Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) davetiyle Çin’de incelemelerde bulunan heyet bugün Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Li...
Türkiye, iktidarı ve muhalefetiyle Çin’de
Haberler / Dünya
23 Mayıs 2013 Perşembe 13:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AK Parti, CHP ve MHP’yi temsil eden 30 kişilik partililer heyeti ilk defa birlikte Çin’de temaslarda bulunuyor.
Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) davetiyle Çin’de incelemelerde bulunan heyet bugün Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Li Yuanchao tarafından kabul edildi.

Görüşmede Li, ilk kez üç partinin temsilcisinin birlikte Çin’e geldiğini kaydederek, Türkiye’nin her çerçevede Çin ve ÇKP ile ilişkilerini geliştirmeyi istemesinden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Li ayrıca bu ziyaretin ikili ilişkilere ivme katacağına inandığını belirtti.

Görüşmede AK Parti’yi temsil eden Kırıkkale milletvekili Ramazan Can ise Li’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk fırsatta kendisini Türkiye’ye beklediğini söyledi. ‘’Çin Halk Cumhuriyeti’nin barışçıl yükselişini takdirle izliyoruz.’’ diyen Can, ikili ilişkilerin karşılıklı siyasi güvene dayalı çok yönlü gelişiminden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ‘’Partiler olarak farklı görüşlerde olsak da Çin ile Türkiye arasındaki ilişkiler konusunda ortak görüşte olduğumuzu belirtmek isterim.’’ diyen Can, Türkiye’nin tek Çin politikasına, bağımsızlık, birlik ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu vurguladı.

Can ayrıca, terörün kaynağı ve nedeni ne olursa olsun her türlüsüne karşı olduğunu ve terörizmle mücadelede işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Görüşmede CHP’yi İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, MHP’yi ise Muğla milletvekili Mehmet Erdoğan temsil etti.

Her partiden 10 kişinin yer aldığı Türk heyeti, 30 kişiden oluşuyor. Heyet, Pekin temaslarının ardından Şanghay ve Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi ve Kaşgar şehrine de gidecek.

Görüşmenin ardından Türk gazetecilere açıklama yapan Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli, görüşmelerin içeriğinin zengin olduğunu belirterek, Çin’in bu şekildeki davetinin Türk Çin ilişkilerinin partiler üstü bir durum olduğunun teyidi şeklinde değerlendirdi. Türk heyetinin Çin tarafından yüksel kabulüne dikkat çeken Esenli, programda Uygur bölgesinin olmasının kendi içinde önemli mesajlar barındırdığını ifade etti. Esenli ayrıca görüşmede Türkiye’nin aleyhine devam eden ticaret açığın giderilmesinin de ele alındığını belirtti.

Görüşmede Türkiye’de 15 Mayıs’ta uygulamaya konulan elektronik vize uygulamasının da Çin tarafına anlatıldığını söyleyen Türk Büyükelçi, Çin tarafından da Türk vatandaşları için benzer bir düzenleme yada vize esnekliği yapılması halinde bundan memnunluk duyulacağının iletildiğini kaydetti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası