Ege Postası
Geri

Türkiye üzümde dünya lideri olacak

Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden olan kuru üzümde 2016-2017 sezonunda hava şartlarının normal devam etmesi halinde 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği belirtilirken, Türkiye’nin bu üretimle yeniden dünyada lider olacağı bildirildi 
Türkiye üzümde dünya lideri olacak
Haberler / Ekonomi
4 Ağustos 2016 Perşembe 16:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege Bölgesi’nin en önemli ihracat ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzümde 2015/16 sezonu için 18 Temmuz-3 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılan arazi çalışmaları neticesinde “2016/2017 Sezonu Ege Bölgesi Çekirdeksiz Kuru Üzüm Rekolte Tahmin Raporu’ sonuçları açıklandı.
İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa ve Alaşehir Ticaret Borsaları, İzmir ve Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, İzmir Ziraat Odası katkılarıyla tamamlanan sonuçlar, İTB Meclis Salonu’nda yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

313 BİN 14 TON ÜRETİLECEK
Rekolte tahin sonuçlarını açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, “Tamamlanmak üzere olan 2015/16 sezonu için 196 bin ton olarak tahmin edilen rekolte sonucu, temmuz 2016 tarihine kadar gerçekleşen müstahsil tescilleri ile karşılaştırıldığında aradaki farkın 4 bin ton olduğu görülmektedir. Ağustos ayı da düşünüldüğünde tahminimiz ile gerçekleşme arasında yüzde 4 gibi kabul edilebilir bir sapma olması çalışmanın başarısını ortaya koymaktadır. 2016/17 sezonunda bölgemizde bulunan 1 milyon dekar bağ sahasında hava şartlarının normal devam etmesi halinde 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği ve hasadın ağustos ayı ortalarında başlayacağı tahmin edilmektedir. 2016/17 sezonunun bölge ve ülke ekonomisine ve kuru üzüm sektörünün tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Çekirdeksiz kuru üzümün ihracat ürünü olması sebebiyle ekonomik açıdan oldukça önemli ve stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Zincircioğlu, İzmir Ticaret Borsası’nda ilan edilen günlük fiyatların dünya fiyatlarına referans olduğuna dikkat çekti.

Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı Türkiye, ABD ve İran tarafından karşılandığını belirten Zincircioğlu, “2015 yılı üretim döneminde iklim koşullarının olumsuz seyretmesi nedeniyle rekolte miktarımız 196 bin ton seviyelerine, dünya üretimindeki payımızda yüzde 12 seviyelerine inmişti. ABD’de ise bu rakam 2015’de 388 bin ton ve İran’da 145 bin ton olarak açıklandı. Ancak öyle görünüyor ki 2016 yılında lider üretici ülke konumumuza tekrar ulaşacağız. Kontrol edilmesi mümkün olmayan doğa koşulları nedeniyle tarımsal ürünlerde rekolte düşüşleri kabul edilebilir. Ancak kontrolü elimizde olan hastalık ve zararlılarla mücadelede çok dikkatli hareket etmemiz gerekli. Özellikle toprak gibi sınırlı kaynaklarımızı doğru ve sürdürülebilir üretime uygun şekilde kullanmak zorundayız. Aksi halde kaybedeceğimiz her bir 1 metrekare toprağı tekrar kazanmak için bin yıl beklememiz gerekeceğini unutmayalım. Gereksiz yere bitkiye ve toprağa atılan her kimyasalın hem toprağa hem de bizlerin sağlına zarar verdiğini unutmayalım. Kuru üzümde de kalıntı miktarının kabul edilen sınırlarda olması ihracatımızın sürdürülebirliği için zorunludur. 2015 ürünü kuru üzümler yeni sezona kadar eski limitte satılabilmektedir. Ancak, 2016 ürünü için belirlenen yeni limit geçerli olacaktır” diye konuştu.
Üreticilerin daha dikkatli olması ve ilaç kullanımında bilinçli hareket etmesi gerektiğini de vurgulayan Zincircioğlu, bu anlamda başta tarım bakanlığı, ticaret borsaları, ege kuru meyve ihracatçıları birliği ve ziraat odalarının bilgilendirme çalışmaları yaptığını, üretici toplantıları düzenlendiğini kaydetti.

HASAT AĞUSTOSTA BAŞLAYACAK
Yeni sezonda 313 bin 14 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceğini belirten Zincircioğlu şunları söyledi:
“Temmuz 2016 tarihi itibariyle 187 bin ton karşılığında 387 milyon dolar değerinde kuru üzüm ihracatı gerçekleşmiş, ortalama ihraç fiyatı da 2,07 dolar/kilogram olmuştur. İhracatımız bir önceki sezona göre miktar olarak yüzde 23, döviz geliri olarak ise yüzde 11’lik azalış göstermiştir. Gerek üretici kesimi gerekse ticaret kesimi, bizler sektörün paydaşları olarak birlik ve beraberlik içinde hareket ederek hem kendimizi hem de sektörümüzü korumak zorundayız. Özellikle yüzde 90’a yakını ihracata giden kuru üzümde, küresel piyasadaki rakiplerimiz karşısında rekabet gücümüzü yitirmememiz için dayanışma içinde olmalıyız. Yeni sezonda ihracat miktarımız ve döviz kazancımızın daha yüksek seviyelere çıkmasını temenni ediyorum. 2016/17 sezonunda 313 bin 14 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği ve hasadın Ağustos ayı ortalarında başlayacağı tahmini edilmektedir.”

BEKLENTİ YÜZDE 50 FAZLA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da rekolte tahmini çalışmalarının yüzdesel olarak kesine yakın olmasından dolayı başarılı bulduğunu belirterek, “2016/17 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 daha fazla kuru üzüm beklentisi var. Bu şu anlama geliyor ki dünyada tekrar kuru üzümde lider, belirleyici konuma geliyoruz” dedi.
Ege İhracatçılar Birliği Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep ise tüm paydaşların bu meyvenin nimetlerinden en iyi şekilde yararlanmasını temenni ederek, “Bu ürün henüz dalında, bu ürün bir şekilde stoklanıp depolarımıza girdikten sonra bunun en iyi şekilde değerlendirileceğinden emin olunmasını istiyorum” diye konuştu. (İHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası