Ege Postası
Geri

Türkiye’nin göç sorununa TOSEP formülü

Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlarından biri haline gelen göç olgusu ve kentleşme süreciyle ilgili harekete geçen Toplumsal Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Platformu (TOSEP), ‘Göçle Gelen Ailelerde Kentleşme Sürecine Katkı Projesi'nde...
Türkiye’nin göç sorununa TOSEP formülü
Haberler / Güncel
14 Ağustos 2013 Çarşamba 14:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlarından biri haline gelen göç olgusu ve kentleşme süreciyle ilgili harekete geçen Toplumsal Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Platformu (TOSEP), ‘Göçle Gelen Ailelerde Kentleşme Sürecine Katkı Projesi'nde yapılan anket sonuçlarını açıkladı. Türkiye geneline yayılacak proje, ilk olarak pilot il seçilen İzmir'de uygulamaya konuldu. Proje kapsamında, İzmir'e göç eden, aralarında kadın, genç, çocuk ve yaşlıların bulunduğu 562 kişiyle yüz yüze anket yapıldı.

Anket sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TOSEP Genel Koordinatörü Prof. Dr. Nükhet Hotar; projenin, göçün getirdiği sorunlara, göç veren yerlerde de göçe neden olan problemlerin ortadan kaldırılmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Anket sonuçları, Ontur Otel'de düzenlenen toplantıyla açıklandı. Anket sonuçlarını açıklayan Nükhet Hotar, ''Proje, göçün yoğun olarak görüldüğü illerimizde, göçle gelen ailelerin çocuklarının kentleşme sürecine katkı vermek amacıyla hazırlandı. Projeyi, daha hızlı, verimli, etkin olması için illerimizde oluşturacağımız platformlar aracılığıyla uygulamayı hedefledik. Bunun başlangıcını İzmir'de yaptık.'' dedi.

GÖÇ BİR VAKIA

Göçün bir vakıa olduğunu ifade eden Hotar, ''İnsanların seyahat etme özgürlüğü var. O halde burada hükümet edenlerin, politika üretenlerin ağırlıklı olarak göç alan yerdeki göçün getirdiği sorunlara çözüm üretmek ve göç veren yerlerde de göç veren sebepleri ortadan kaldırmak gibi sorumlulukları var.'' diye konuştu. Türkiye'de göçün, ciddi oranda görüldüğü yerler bulunduğunu ancak İzmir'e gelen göçün 2010 yılından itibaren düşmeye başladığını aktaran Hotar, ''Yaptığımız anket çalışmasında kadın ve çocuklarımızın mesleki beceri kurslarına katılma isteğini belirtmiş olmaları, öfke kontrolü başta olmak üzere eğitim programlarına ilgi göstermiş olmaları çok sevindirici. Çalışmaya devam edeceğiz. Bu, ucu açık bir süreç.'' diye ifade etti.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar ise göç eden insanların örf ve adetleriyle geldiklerini ve kentin yapısına ayak uyduramadıklarını ifade ederek, "Bu da aile içi şiddete, kadın cinayetine veya çocukların illegal yollara girmesine neden oluyor. Göç eden insanlarla konuştuğumuzda onların da aslında gelmek istemediklerini, kendi yerlerinde, kendi insanlarıyla, kendi alışkanlıklarıyla kendi örf ve adetleriyle kalmak istediklerini belirtiyorlar. Bu projenin, buradaki kültüre nasıl uyum sağlanabileceği, göçün doğrudan doğruya nasıl engellenebileceği konularında ciddi rolü olacağını düşünüyoruz.” dedi.

10 ayrı okulda öğrenci ve velileriyle yapılan anket sonuçlarına göre, göç eden ailelerde çalışan çocukların oranı yüzde 9. Göç eden ailelerin yüzde 58'i asgari ücret sınırında yaşıyor. Yüzde 30'luk oran ise 800-bin 200 liralık gelirle yaşamını sürdürüyor. Kirada oturanların oranı yüzde 61. Göç eden ailelerden yüzde 40,3'ünün 4 veya üzerinde çocuğu bulunuyor.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası