Ege Postası
Geri

Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir’de kuruluyor

Son dönemde kent içi toplu ulaşımda raylı sistem yatırımlarına ağırlık veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni bir devrime hazırlanıyor. Elektrikli otobüs teknolojisinin kullanımı konusunda araştırmalarını tamamlayan ve kolları cayan Büyükşehir Belediyesi, 20 araç alımı için ihaleye çıkıyor. ESHOT filosuna katılacak yeni araçlar önümüzdeki Şubat ayından itibaren İzmirlilere hizmet verecek. Türkiye'de bir ilk İzmir ulaşımında yeni dönem başlıyor
Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir’de kuruluyor
Haberler / Yerel Yönetimler
10 Temmuz 2015 Cuma 09:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çevre dostu ve tasarruflu ulaşım teknolojileri için uzun süredir yurt dışında araştırma, inceleme ve deneme sürüşleri gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, elektrikli otobüs devrimini başlatıyor. Toplu taşımada Türkiye'de ilk olacak yeniliğin altına imza atmaya hazırlanan ESHOT Genel Müdürlüğü ilk etapta 20 adet elektrikle çalışan araç satın alacak.
 
ELEKTİRİKLİ OTOBÜSLER GELİYOR
Geçtiğimiz aylarda yaptığı bütçe düzenlemesinin ardından elektrikli otobüs alımı için ihale hazırlıklarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015-2019 Stratejik Planı doğrultusunda önemli bir hedefini daha gerçekleştirecek. Toplu ulaşımda devrim niteliğinde bir adım atmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 12 Ağustos tarihinde 20 adet elektrikli otobüs satın almak amacıyla ihaleye çıkacak.
 
YENİ ARAÇLAR ŞUBAT 2016'DA FİLOYA KATILACAK
Önümüzdeki ay gerçekleşecek ihale kapsamında ESHOT Genel Müdürlüğü 20 adet elektrikli otobüs, 12 adet tam şarj ünitesi ve 10 adet de ara şarj ünitesi satın alacak. Çok sayıda yabancı üretici firmanın da katılması beklenen ihalenin ardından en uygun teklifi sunan yüklenici firma ile sözleşme imzalanacak ve satın alınacak otobüsler toplam 6 ayda teslim edilecek. Şubat ayına kadar tamamlanacak ihale sürecinin ardından sisteme ait şarj üniteleri, güneş enerjisi panelleri ve otobüsler montajı ve kurulumu tamamlanmış olarak ve çalışır vaziyette teslim edilecek. Yapılacak testler ve bürokratik işlemlerin ardından filoya katılan araçların önümüzdeki yaz aylarından önce İzmirlilerin kullanımına sunulması hedefleniyor.
 
TELEFON VE TABLET BİLE ŞARJ EDİLECEK
Alınacak 20 otobüsle birlikte Türkiye'de bir ilkin altına imza atmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıca hava kirliliği, motor gürültüsünü sıfıra indirerek, yakıt giderlerini de en aza indirecek. Elektrikli otobüslerin şarj edileceği üniteler için güneş panellerinden faydalanmayı planlayan Büyükşehir, yaz mevsiminde de hizmet verebilecek klimalı tipte araç satın alacak. Alınacak 20 araç en az 28 koltuk kapasitesine sahip, 80 kişilik, engellilerin kullanımına uygun alçak tabanlı ve rampalı olacak. Ayrıca şarjla çalışan yeni otobüsler ortalama 70 kilometre hız kabiliyetine sahip olacak ve tek sefer şarjla en az 150 kilometre yol kat edecek.
 
TEK SEFER ŞARJLA 150 KİLOMETRE
Ayrıca vatandaşların değişen günün koşullarında artan ihtiyaçlarına da dikkat eden ESHOT Genel Müdürlüğü, otobüs içerisinde cep telefonu ve tabletlerin şarj edilebileceği USB çıkışlarına yer verecek. Gece park halindeki araçlar ana garajlarda tam şarj edilecek ve son duraklarda da gün içerisinde ihtiyaca göre kısa süreli ara şarj işlemi uygulanacak. Bir otobüs bataryası 4 saat içerisinde tamamen şarj olacak. 4 ayrı güvenlik kamerasının bulunacağı araçlarda binişler esnasında yolcu sayısını raporlayan özel sisteme yer verilecek. Sessiz tipte havalandırma ile klima yer alacak otobüslerde, 2 adet bisiklet taşıma kapasiteli aparatlar bulunacak. Satın alınacak her araç 5 yıl garantili olacak ve otobüsleri kullanacak şoförler de sisteme uygun özel eğitim görecek.
 
TOPLU ULAŞIMDA AVRUPA MODELİ
Elektrikli otobüs teknolojisinin kullanımı konusunda yaklaşık bir yıldır çeşitli incelemeler yapan ESHOT Genel Müdürlüğü 6 mühendis ve 1 şehir plancısının eyer aldığı komisyonla yurt dışında ve yurt içinde elektrikli otobüs üreten firmalarla çeşitli temaslar gerçekleştirdi. Almanya ve Çin'de üretilen farklı modelleri inceleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, filoya katılması planlanan araçlar için 2015 bütçesinde önemli yer ayırmış ve bundan sonra hem körüklü, hem de solo otobüs alımını durdurarak filonun tamamını elektrikli otobüslere yer vereceğini duyurmuştu. Bu doğrultuda, daha hızlı şarj edilebilen ve daha uzun mesafelerin kat edilmesine olanak tanıyan teknolojiler geliştikçe, ESHOT ve İZULAŞ filosundaki elektrikli otobüs sayısının da zamanla arttırılması planlanıyor. Avrupa'da yaygın olarak kullanılan elektrikli ve şarjlı otobüs teknolojisinin İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Almanya gibi ülkelerde önemli örnekleri bulunuyor. 

16 MİLYON LİTRE YAKIT TASARRUFU 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, alınacak  elektrikli otobüslerle birlikte bu alanda da öncü olurken, yollardaki egzoz gazı kaynaklı hava kirliliği ile birlikte motor gürültüsü de kademeli olarak azalacak. Enerji maliyetleri yakıtla çalışan otobüslere göre çok daha düşük olacağından, ESHOT ciddi anlamda bir tasarruf da elde edecek. 400 araçlık filonun oluşturulması durumunda, ESHOT otobüslerinin kullandığı yıllık 48 milyon litre akaryakıtın 16 milyon litresi tasarruf edilmiş olacak.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası