Ege Postası
Geri

Twitter'ın kapanmasını Binali Yıldırım istemiş

Türkiye'de 12 milyon kadar kullanıcısı olan Twitter’ın kapatılmasına gerekçe gösterilen mahkeme kararlarından biri, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım ve Erkan Yıldırım’ın başvurusu sonrası alındığı ortaya çıktı.
Twitter'ın kapanmasını Binali Yıldırım istemiş
Haberler / Genel
21 Mart 2014 Cuma 11:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Kararı Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi aldı. Karar numarası 2014/181 olarak kayıtlara geçti. Mahkemeye başvuran isimler, mahkemeden erişimin engellenmesini istedi. Erişimi engellenen Twitter hesaplarından birinin “”Oy yok hırsıza” olduğu öğrenildi. Bir diğer adresin ise "hırsızaoyyokwordpress.com" sitesi için istenildiği öğrenildi.
 
Mahkeme kararlarından biri ise Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alındı. Anılan karar için ise 14 Şubat 2014'te başvuru yapıldı. Başvuru gerekçesi ise "İsmet Ö." isimli sahte bir hesabın kapatılması... Mahkeme aynı gün verdiği kararda anılan hesabın erişimine engel kararı verdi. Benzer bir kararın ise Samsun'da verildiği öğrenildi.
 
KARARI BTK ALDI
Yargıçlar Sendikası (YARSAV) üyesi hakim Hüseyin Nuh Köse, Twitter’ın kapatılmasına yönelik bir mahkeme kararı olmadığını, kapatma işlemini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) isteği sonrası olduğuna işaret ederek “Buraya yanlış bir bilgi var. Twitter’ın kapatılmasına yönelik bir savcılık veya mahkeme kararı yok. Ancak, çeşitli mahkemelerin, çeşitli zamanlarda aldığı kararlar Twitter’ın kapatılması için gerekçelendirildi. Ancak bu doğru gerekçelendirme değil. Karardan hicap duyuyoruz. Bu karar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de aykırı” dedi.


DÜNYA BASININDA KAPATMA KARARI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa mitinginde, ‘Twiter mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız. Dış dünya şöyle der böyle der beni bağlamaz’ diye konuşmasından birkaç saat sonra Türkiye'de Twitter'a erişilememesi uluslararası medyada da geniş yer buldu.

REUTERS: Reuters, Twitter'a gelen yasağı, “Hükümete büyük zarar veren yolsuzluk skandalıyla boğuşan Erdoğan'ın sosyal medyaya müdahale edeceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Türkiye'de insanlar Twitter hesaplarına erişemez oldu” diye dünyaya duyurdu. Twitter hesaplarını açmaya çalışan insanların,  Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) “Bu internet sitesi (Twitter.com) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. maddesi ile görevli)'nin 20032014 tarih ve sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır” mesajı ile karşılaştığı belirtilen haberlerde, Twitter yasağının, bazı kullanıcıların Erdoğan'ın çevresindeki insanların yaptığı iddia edilen yolsuzluklara kanıt olabilecek belgeleri ve ses mesajlarını paylaşmasından sonra geldiği belirtildi.  
San Francisco merkezli Twitter kuruluşu, resmi bir açıklama yapmadı ancak konuyla yakından ilgilendiklerini belirtti. Twitter ayrıca Türkiye'deki Twitter kullanıcılarına, SMS olarak nasıl mesaj atabileceklerini açıkladı.
 
NBC: ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarında NBC de, web sitesinde yer alan haberinde, Başbakan Erdoğan'ın tehditlerinden sonra, Türkiye'de Twitter'in bloke edildiğini duyurdu. Başbakan Erdoğan'ın sosyal medyayı kapatma tehdidinin ilk olmadığına değine NBC,  Erdoğan'ın 6 Mart'ta ATV televizyon kanalında yaptığı konuşmadaki “Bu milleti Youtube'a Facebook'a yediremeyiz. Atılması gereken adım neyse biz bu adımı en kesin hatlarla atacağız. Kapatılmaları da dahil” sözlerine  yer verdi.

CNN: Türkiye'de yapılacak yerel seçimlere dokuz gün kala gelen yasak geldiğine dikkat çekilen CNN haberinde, “Hükümet, Erdoğan'ın kabinesinde yer alan eski dört bakanın karmakarışık bir yolsuzluk soruşturması ile bağlantılı sosyal medyada çıkan utanç verici sızıntıları engellemek için çalışıyor. Erdoğan yolsuzluk soruşturmasının bir darbe planı olduğunu iddia ediyor” denildi.
Erdoğan'ın aile bireyleri, bakanlar, üst düzey yöneticiler ile yaptığı, başka yetki konuşma kayıtlarını yansıttığı öne sürülen belgelerin son haftalar içinde günlük bazda sosyal medyaya sızdığını belirten CNN, Erdoğan tarafından “ahlaksızca düzenlenmiş malzeme” olarak tanımlanan kayıtların CNN tarafından teyit ettirilmesinin mümkün olmadığına değinerek, “Ama Başbakan Erdoğan'ın, bir muhalefet liderinin konuşmasının canlı yayınını sansür etmesi için bir televizyon kanalının üst düzey sorumlusunu azarladığı yolunda çıkan ses kayıtları ve haberleri kendisinin doğruladığına haberinde yer verdi. CNN, Çarşamba günü Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin olağanüstü oturumunda, muhalefetin tüm girişimlerine karşın yolsuzluk soruşturma iddianamelerinin okunmasını önlemeyi başardığına da dikkat çekildi.
 
AP: Dünyanın önde gelen ajanslarından Associated Press de (AP), Twitter yasağını Türkiye Twitter'a girişi bloke etti başlığıyla duyurdu. Türkiye'nin yerel seçimlere yaklaştığı günlerde, sosyal medyada hükümetin saygınlığını küçük düşürecek sızıntılar olduğunu belirten AP, Başbakan Erdoğan'ın Bursa mitingindeki konuşmasının ardından birkaç saat sonra Twitter'a erişimin kesildiğini belirtti. Avrupa Komisyonu Başkan yardımcısı Neelie Kroes'in Türkiye'de uygulanan yasağı kendi Twitter hesabından attığı mesajla eleştirerek, “Yersiz, gereksiz ve korkak bir yaklaşım” olarak değerlendirdiği bilgisini haberine ekleyen AP, Kroes'in “Hem Türk halkı hem de uluslararası toplum bunu bir sansür olarak değerlendirecektir” dedi.

BBC: İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'deki Twitter kullanıcılarının sosyal medya sitesine erişemediklerini yazdı.
BBC, Twitter engelinin Başbakan Recep Erdoğan'ın Bursa'daki konuşması sırasında "Twitter'ın kökünü kazıyacağız" açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti.

FINANCIAL TIMES: İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'deki Twitter yasağını "Türkiye Twitter'a erişimi engelledi" başlığı ile duyurdu.
Perşembe gecesi Türkiye'de Twitter'a erişimin Başbakan'ın sosyal medyaya yönelik "kökünü kazıyacağız" ifadelerinin ardından engellendiğini yazan Financial Times, Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, şirketin Türkiye'deki mahkeme kararına uymadığı gerekçesiyle Twitter internet sitesini yasaklamaktan başka seçenekleri olmadığı açıklamasını aktardı.
Hükümetin Twitter aracılığıyla internete sızdırılan bir dizi ses kayıtlarına maruz kaldığına vurgu yapan gazete, Başbakan'ın kendi ve oğlu arasında olduğu iddia edilen telefon görüşmelerinin sahte olduğunu söylediğini aktardı.
 
GUARDIAN: İngiltere yayınlanan Guardian gazetesi de haberi "Başbakan'ın sosyal medyaya saldırısının ardından Türkiye'de Twitter kullanımını yasakladı" başlığı ile duyurdu. Başbakan Erdoğan'ın internete sızan ses kayıtlarının ardından sosyal medya sitelerini kapatmaya yönelik tehditlerde bulunduğunu hatırlatan gazete, iki hafta önce Başbakan'ın Facebook ve Youtube internet sitelerini yasaklama fikrinde olduğunu ancak bunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından reddedildiğini bildirdi.
TSR: İsviçre’nin devlet televizyonu TSR de Başbakan Erdoğan'ın "Twitter mivitir hepsinin kökünü kazıyacağız" açıklamasını flaş haber olarak verdi.
TSR Televizyonu, Erdoğan'ın 30 Mart yerel seçimlerden sonra Youtube ve Facebook'u da kapatabileceği doğrultusunda sözler sarf ettiğini dile getirdi. TSR konu ile ilgili yorumunda “Erdoğan hem içeriye hem de dışarıya meydan okuyor” yorumunu yaptı.
 
KURUCUSUNDAN MESAJ
Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, Türkiye'de Twitter'ın kapatılması üzerine Türkçe bir mesaj paylaştı.Dorsey, Twitter'ın küresel hesaplarından biri olan Policy tarafından yazılan şu mesajı retweet etti:
 "Avea ve Vodafone'dan 2444'e, Turkcell'den 2555'e START mesajı göndererek SMS üzerinden Twitter kullanmaya başlayabilirsiniz."

YASAK NE ZAMAN KALKACAK'
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararları verildiğini bildirdi.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın, 5651 sayılı kanun ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre çalışmalarını yürüttüğü anımsatıldı.
 
Vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararlarının verildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
"Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ulaşmış ve başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması Twitter'dan istenmiştir. Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır.
Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür."
 
AYKIRI İÇERİKLER KALDIRILINCA ERİŞİM NORMALE DÖNER
Açıklamada, "yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesinin, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği" bildirildi.

YİNE DE GİRİLEBİLİR Mİ' 
Twitter'ın dün gece 23.45 sularında kapatılmasının ardından kullanıcılar DNS değiştirerek veya VPN gibi servisleri kullanarak siteye girmeye çalışıyor. Peki yasak kararıyla birlikte dün geceden bu yana Twitter'a atılan tweet sayısında düşüş var mı'
 
Twitter'da günde ortalama 1 milyon 800 bin tweet atılıyor. Twittertürk'ün raporuna göre dün gün boyu atılan tweet sayısı 1 milyon 750 bini aşarken, yasak kararına rağmen bu sabah saatlerine kadar Türkiye'de 500 bini aşkın tweet atıldı. Sadece 10 saatte tweet sayısı 500 bine ulaşırken, bu rakam bu şekilde artmaya devam ederse atılan tweet sayısında herhangi bir düşüş olmayacağı söylenebilir.
 
Diğer bir deyişle kullanıcıların pek çoğu ayarlarını değiştirerek Twitter'a girmeyi ve yasağı aşmayı başarmış gibi görünüyor.
 
YASAKLANIR YASAKLANMAZ DÜNYADA TREND OLDU
 
Twitter'a erişim yasağının gelmesiyle birlikte kısa sürede alınan yasak kararı dünya gündemine oturdu. Gece saatlerinde Twitter'ın dünya trendi listesine #TwitterisblockedinTurkey ve #TurkeyBlockedTwitter hashtag'leri kısa sürede yer buldu ve ilk sıralara yerleşti.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası