Ege Postası
Geri

Ulucanlar Cezaevi'nin balmumu mahkumları

Ankara'nın Altındağ Belediyesi tarafından restore edildikten sonra müze olarak hizmete açılan Ulucanlar Cezaevi, heykelleri ile de dikkat çekiyor. 2011 yılında açıldığı dönemde yurt dışında yaptırılarak müzeye yerleştirilen 22 adet...
Ulucanlar Cezaevi'nin balmumu mahkumları
Haberler / Güncel
11 Haziran 2013 Salı 16:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ankara'nın Altındağ Belediyesi tarafından restore edildikten sonra müze olarak hizmete açılan Ulucanlar Cezaevi, heykelleri ile de dikkat çekiyor. 2011 yılında açıldığı dönemde yurt dışında yaptırılarak müzeye yerleştirilen 22 adet balmumu heykele, 3 yeni heykel daha eklendi.

Ankara OSTİM’deki atölyesinde Heykeltraş Murat Daşkın’a yaptırılan yeni heykeller, görenlerin beğenisini kazanıyor. Silikondan yapılan ve insan dokularının kullanıldığı heykeller, son rötuşlardan sonra Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ndeki yerlerine yerleştirilecek.

Altındağ Belediyesi tarafından yaptırılan iki mahkum ve bir gardiyan heykeli görenleri şaşırtıyor. İnsan teninden ayırt edilemeyecek kadar gerçekçi olan heykeller, Ulucanlar Cezaevi’ne yeni bir soluk getireceğe benziyor. Saç telinden ayak uçlarına, göz bebeklerinden sakallarına kadar büyük bir titizlikle işlenen heykeller görücüye çıkmak için gün sayıyor.

DAŞKIN: GÖRSELLİK AKILDA KALIR

Eserlerini, Altındağ Belediyesi’ne sunmaktan gurur duyduğunu söyleyen Heylektraş Murat Daşkın, kültür mirasını korumak için yapılan girişimlerin hiçbir zaman sonuçsuz kalmayacağını ifade etti. Daşkın, silikondan yapılan heykellerde portakal kabuğu ve akrilik (ışık, ısı ve metallere dayanıklı bir asit) malzeme kullanıldığını kaydederek, eserlerin sıcaktan etkilenmeyeceğine de dikkat çekti.

Heykellerin, yaklaşık 40 günlük bir çalışma sonucunda tamamlandığını dile getiren Daşkın, yaşanmışlıklardan yola çıktığını da sözlerine ekledi. Heykellere giydirilen kıyafetlerden, saç stillerine göre 1970’li yıllardan esinlendiklerini belirten Murat Daşkın, "Tarihe giden yolda vatandaşların bilincini açık tutmak gerekir. Görselliğin ön plana çıkması bu noktada önem taşır. Çünkü görsellik akılda kalır. Unutulmaz." diyerek Altındağ Belediyesi’ne, sanata ve sanatçıya verdiği önemden ötürü teşekkürlerini iletti.

O GÜNKÜ ŞARTLAR ANLATILIYOR

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi'nin o günkü şartları anlatması bakımından önem taşıdığını ifade ederek, müzede cezaevi şartlarını birebir canlandırmaya çalıştıklarını dile getirdi. Zaman zaman cezaevine yeni katkılar yaptıklarını belirten Başkan Tiryaki, silikon heykel yapımının son birkaç yıl içinde Türkiye’de de geliştiğini vurguladı. Bugün Türkiye’de de bu işi ustalıkla ve uygun maliyetle yapan sanatçılar olduğunu aktaran Başkan Tiryaki, Altındağ Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmaların da buna ön ayak olmasından, bir nebze de olsa katkı sağlamasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kültür ve sanata çok önem verdiklerini vurgulayan Başkan Tiryaki, Altındağ’ın, eski günlerdeki gibi hem kültürün hem sanatın merkezi olması için büyük bir gayretle çalıştıklarını sözlerine ekledi.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası