Ege Postası
Geri

Ulusa 'savaşla' seslendi

BM'den umudu kesen Erdoğan yine koalisyon dedi, müdahaleyi savundu.
Ulusa 'savaşla' seslendi
Haberler / Güncel
1 Eylül 2013 Pazar 09:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA-  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Millete Hizmet Yolunda' konuşmasını yaptı. Erdoğan'ın konuşmasının ağırlıklı konusu Suriye oldu. Kentsel dönüşüme de değinen Erdoğan, tek dertlerinin halka hizmet olduğunu öne sürdü. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 2 ülkenin “süreci tıkaması” nedeniyle karar alınamadığını vurgulayarak, “Demek ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi şu anda iş yapamaz durumda. Dolayısıyla 100 binin öldürüldüğü bir Suriye’de artık burada ortak hareket etmenin kararına vardık. Yani bugün bir gönüllüler koalisyonu olabilir. Ama burada artık bir adım atmanın zamanı gelmiştir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 2 ülkenin “süreci tıkaması” nedeniyle karar alınamadığını vurgulayarak, “Demek ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi şu anda iş yapamaz durumda. Dolayısıyla 100 binin öldürüldüğü bir Suriye’de artık burada ortak hareket etmenin kararına vardık. Yani bugün bir gönüllüler koalisyonu olabilir. Ama burada artık bir adım atmanın zamanı gelmiştir” dedi. 

Başbakan Erdoğan, “Millete Hizmet Yolunda” konuşmasında, 26 Ağustos 1922’de, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Ordulara Büyük Taarruz’un emrini verdiğini hatırlattı. Bu emirden 5 gün sonra, 30 Ağustos’ta orduların kesin bir zafer kazandığına değinen Erdoğan, “30 Ağustos zaferiyle, Türkiye adeta bir uçurumun kenarından dönmüş, işgalden kurtulmuş, kendisine yeni ufuklar, büyük hedefler çizerek geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemeye başlamıştır” diye konuştu. 

Kurtuluş Savaşı’nın tüm şehitlerini rahmetle ve minnetle yad ettiğini kaydeden Erdoğan, “Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm gazilerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum” ifadesini kullandı. 

Malazgirt Zaferi'ne atıf

26 Ağustos tarihinde, milletçe bir başka önemli yıldönümünün idrak edildiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan, 942 yıl önce, 1071 yılında, Malazgirt Ovası’nda kazandığı büyük zaferle tarihin akışını değiştirmiş, bölgede yeni bir dönemin başlamasını sağlamıştır” diye konuştu. Bugünlerde, bölgede yaşanan elim hadiselere ışık tutmak amacıyla, Malazgirt Zaferimiz üzerinde durmak istediğini aktaran Erdoğan şöyle devam etti: 
“Sultan Alparslan’ın, Sultan Melikşah’ın, Selahaddin Eyyubi’nin, Nurettin Zengi’nin, Sultan Kılıçarslan’ın orduları, dikkatinizi çekiyorum, sadece Türklerden oluşan ordular değillerdi. 
Bu ordularda, evet, Türkler vardı, Türk komutanlar vardı. Ama bu ordularda, en az Türkler kadar, kardeşleri olan Kürtler vardı, Araplar vardı, bölgenin diğer tüm halkları vardı. Bölgede akan kandan, bölgedeki kaostan, husumetten, acıdan bizar hale gelmiş her halk, Selçuklu Sancağı altında toplanmak suretiyle, nizamı ve huzuru tesis etmek için mücadele veriyordu. Bu coğrafyanın, dağınık, zayıf, birbirine karşı husumet içindeki halkları, bir araya geldikçe güçleniyor, refah ve huzurlarını artırıyor, kardeşçe yaşıyor ve tarihin en büyük medeniyetlerini inşa ediyorlardı. Şunu biliniz ki, dünya tarihinin en büyük medeniyetlerinden olan Endülüs Medeniyeti ve Osmanlı Medeniyeti, işte bu kaynaşmanın, dayanışmanın, birliğin, en önemlisi de kardeşliğin eseridir. Bu bölge ne zaman kucaklaştıysa, ne zaman birbirine kardeşçe muamele ettiyse, o zaman büyümüş ve büyük medeniyetler inşa etmiştir. Bu bölge ne zaman ki birbirine düşmüş, birbirine düşmanlık etmiş, kardeşinin kanını akıtmışsa, o zaman kaybetmiş, zayıflamış, çok büyük acılar yaşamış, çok ağır bedeller ödemiştir.” 

Türkiye bu çatışmaların içinde değildir

Yürütülen dış politika nedeniyle sık sık eleştirilen AKP Hükümetinin Başbakanı Erdoğan, bu çatışmalarda paylarının olmadığını savundu.

Mısır’da yaşanan olaylara dikkati çeken Erdoğan, Mısır’da, 6 binden fazla kişinin 2 ay içinde şehit edildiğini belirtti. 

Suriye’nin de aynı şekilde, 2,5 yıl içinde 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Erdoğan, Suriyelileri de dışardan gelenlerin değil, kendi içlerinden çıkan zalimlerin katlettiğini savundu. 

Erdoğan, Irak’ta, Lübnan’da, Filistin’de, Kuzey Afrika’da, Asya’da, Arap Yarımadası’nda da aynı durumun söz konusu olduğunu belirterek, “Bundan 100 yıl öncesine kadar Osmanlı Cihan Devleti’nin yaptığı gibi, bugün de Türkiye Cumhuriyeti, bu çatışmaların, bu kanlı mücadelenin, bu kardeş kavgasının içinde değildir” diye konuştu.

Sadece birlik için

Türkiye Cumhuriyeti’nin sadece bu bölgenin birliği ve dirliği için mücadele verdiğini öne süren Erdoğan, “Bu coğrafyadaki kardeşlerimize sadece nizam, huzur, istikrar, barış telkin ediyoruz” dedi. 

Mısır’da, seçilmiş bir iktidara karşı askeri darbe yapılmasına karşı çıktıklarını aktaran Erdoğan, bu karşı çıkışta dengeleri, konjonktürü, çıkarları gözetmediklerini söyleyerek, “Tarihimizi, ecdadımızı ve ilkelerimizi gözeterek karşı çıktık. Biz, Suriye’de, zalim bir iktidarın halkına ölüm kusmasına karşı çıkarken, ilkelerimiz, ideallerimiz, değerlerimiz adına buna karşı çıktık. Sadece kendimiz için değil, bütün kardeşlerimiz, bütün bölge için barış istiyoruz, huzur istiyoruz, refah istiyoruz. ‘Ben’ için değil, hatta ‘biz’ için değil, ‘hepimiz’ için barış ve kardeşlik mücadelesi veriyor; herkesin dostça, kardeşçe yaşayacağı bir bölgenin inşası için ter döküyoruz. Tıpkı ecdadımızın yaptığı gibi, hem de bin yıl önce ve bin yıl boyunca yaptığı gibi, Türk, Kürt, Arap, Sünni, Şii ayrımı yapmaksızın, bir olmayı, iri olmayı, diri olmayı istiyor, bunun için samimi gayret gösteriyoruz” diye konuştu. 
BM olmazsa birlikte

“Bizler, nasıl onurlu ve şerefli bir tarihi miras devraldıysak, çocuklarımıza, torunlarımıza da aynı şekilde öyle onurlu, şerefli bir tarih miras bırakmak istiyoruz” şeklinde konuşan Erdoğan, bunun için, dünyanın neresinde olursa olsun, Hakk’ı, adaleti savunduklarını, dünyanın her ülkesi, her halkı için doğruları yürekli şekilde dile getirdiklerini iddia etti.

Türkiye ve AKP'ye artan tepkileri görmezden gelen Erdoğan, “Başta dünyanın mazlum ve mağdur halkları olmak üzere, insanların kalbinde Türkiye kendisine müstesna bir yer edinmiş, ilkelerinden taviz vermeyen tutumuyla milyarların takdir hislerine mazhar olmuştur. Bu zorlu süreçte Türkiye, düşman değil, yeni dostlar, samimi dostlar edinmiştir. Türkiye dik duruşuyla, darbelere darbe, katliamlara katliam diyen cesur duruşuyla, dünyaya hem demokrasi dersi, hem de insanlık dersi vermiştir” değerlendirmesinde bulundu. 

Gönüllüler Koalisyonu

Başbakan Erdoğan, son dönemde yapılan açıklamaları görmezden gelerek yine 'Gönüllüler Koalisyonu' dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 2 ülkenin “süreci tıkaması” nedeniyle karar alınamadığını vurgulayan Erdoğan, “Demek ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi şu anda iş yapamaz durumda. Dolayısıyla 100 binin öldürüldüğü bir Suriye’de artık burada ortak hareket etmenin kararına vardık. Yani bugün bir gönüllüler koalisyonu olabilir. Ama burada artık bir adım atmanın zamanı gelmiştir. Çünkü burada ölümlerin durma zamanı gelmiştir. İnsani değerlere sahip çıkan insan hakları evrensel beyannamesine sahip çıkanların el ele vermek suretiyle artık burada bir adım atmanın zamanı gelmiştir. 11 yıl boyunca olduğu gibi bundan sonra da ilkeli, kararlı, disiplinli duruşumuzu muhafaza edeceğiz. Hem ülke içinde, hem bölgemizde, barıştıran, kucaklaştıran, helalleştiren bir ülke olarak geleceğe ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı. 
2023 yılında, Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılını çok farklı şekilde, çok farklı şartlarda kutlayacaklarını söyleyen Erdoğan, İstanbul’un fethinin 6002üncü yılının ve Malazgirt Zaferinin 1000’inci yıldönümü olan 2071’e de milletçe emin adımlarla yürümeye devam edeceklerini söyledi.
Ağustos ayı içinde, yatırımlarda, hizmetlerde ve reformlarda hiç durmadan, hiç duraklamadan ve hiç ara vermeden devam ettiklerini öne süren Erdoğan, “Sanal gündemlere takılmadan, yapay gündemlere aldanmadan, Türkiye’nin gerçek gündemiyle ilgileniyor, Türkiye’yi belirlediğimiz hedeflere ulaştırmak için çok yoğun şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, Ağustos ayı içinde de birçok hizmeti, birçok eseri ülkemize, şehirlerimize kazandırdık” dedi.

Ağustos ayı içinde yapılan yatırımları anlatan Erdoğan, Kentsel Dönüşüm Projesiyle “Hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Hiç kimsenin hakkının yenmesine de göz yummayacağız. Ranta, yağmaya asla izin vermeyeceğiz, rıza göstermeyeceğiz. Tek bir derdimiz var; O da halkımızı daha sağlam konutlara, daha güzel bir çevreye, daha yaşanabilir şehirlere kavuşturmaktır” iddiasında bulundu. 
İçeride kalkınmak, ilerlemek ve daha bayındır hale gelmek için yoğun bir mücadele verdiklerini aktaran Erdoğan, diğer yandan dış politikada Türkiye’nin çok daha itibarlı bir konuma yükselmesi için de var güçleri ile çaba harcadıklarını söyledi. Bu kapsamda, yurt dışı temaslarına ağırlık verdiklerini belirten Erdoğan, Türkmenistan’a yaptığı çalışma ziyaretinde verimli görüşmeler yaptığını söyledi. 
Uluslararası temaslarımız sürecek
Mısır ve Suriye’deki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yürütülen telefon diplomasisine, Ağustos ayında da yoğun biçimde devam ettiklerini belirten Erdoğan, “Fransa, Almanya, Yunanistan, Rusya, İngiltere, Malezya, Katar, İtalya, Pakistan, Hollanda, Danimarka, Endonezya lideriyle Ayrıca Birleşmiş Milletler Genel sekreteri ile telefon görüşmeleri yaparak, gerek Mısır’da, gerek Suriye’de durumun ciddiyetini ve derhal bir şeylerin yapılması gerektiğini muhataplarımıza ilettik. Bu çerçevedeki uluslararası temaslarımız, önümüzdeki süreçte de devam edecek” diye konuştu. 

“Bölgemizde ne kadar büyük acılar yaşanırsa yaşansın, Türkiye olarak, kendi gündemimizle, kendi hedeflerimize doğru ilerliyor, büyük devlet refleksiyle hareket ediyoruz” diyen Erdoğan, Türkiye’nin de katkılarıyla, bölgede sorunların çözüme kavuştuğunda, Türkiye’nin ilerlemesi, kalkınmasının daha da ivme kazanacağı temennisinde bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası