Ege Postası
Geri

Üniversite hastanelerinin hizmetlerinin sürdürülebilmesi için acil önlem alınmalı

Üniversite hastanelerinin gelir - gider dengelerinde oluşan uçurumun giderek büyüdüğünü, bu durumunda yurttaşlara verilen hizmetin sürdürülmesinde kısıtlılık yarattığını belirten CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, konunun dikkate alınması için bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
Üniversite hastanelerinin hizmetlerinin sürdürülebilmesi için acil önlem alınmalı
Haberler / Yerel Politika
24 Haziran 2014 Salı 10:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Güven, “üniversite hastanelerinde personel maaşları, yolluklar, bina ve demirbaş gibi giderler büyük ölçüde merkezi bütçeden karşılanmakta ise de, hasta tedavisine yönelik ilaç, tıbbi cihaz, sarf malzemesi, hastane tüketim mal ve malzemeleri gibi diğer bütün ödemeler de döner sermaye gelirlerinden karşılanmaktadır. Ancak tedavi maliyetlerinin belirlenmesinde karar verici durumda olan ise merkezi hükümet olmaktadır. Kullanıcı olmayan bir kurum tedavi maliyetini belirlemekte, bu nedenle de gerçek maliyet göz ardı edilmektedir. Aslında Üniversite hastanelerinin sağlıklı bir şekilde hizmetlerini yürütebilmeleri ve sürdürülebilir bütçe dengesini gerçekleştiren kurumlar haline getirilmeleri için,ne gibi önlemlerin alınması gerekliliğinin araştırılmasını sağlayacak bir komisyon kurulması gerekiyor.” dedi.
 
TAŞINMAZLAR SATILIYOR
Üniversite hastanelerinde uygulanan döner sermaye gelirlerinin sürekli artan tedavi ihtiyacının da etkisiyle giderleri karşılayamadığını dile getiren Güven, “Ödeneklerin kısıtlılığı, tıbbi teknoloji yatırımı, mal ya da hizmet alımları, üretilen hizmetler ve kullanılan teknoloji için Sosyal Güvenlik Kurumunca maliyetinin altında tedavi ücreti belirlenmesi gibi sorunları olan üniversite hastanelerinin giderleri katlanarak artmaktadır. Hastanelerin taşınmaz mal gibi öz gelirlerini tıp fakültelerinin döner sermaye birimine aktararak borçlarını ödetecek yasal düzenleme girişimleri, sorunlar devam ettiği sürece kesin çözüm olmayacak, borçları geçici olarak hafifletecektir. Hastaneler taşınmazlarında kiracı durumuna düşecek, bu da giderlerini daha da artıracaktır. Eğer esas amaç Üniversite hastanelerini önce Kamu Hastaneleri Birliği ile birleştirerek sonrada özelleştirmek değil ise sağlık hizmetlerinin durmaması için  önlem alınması gerekmektedir” şeklinde açıklama yaptı.
 
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası