Ege Postası
Geri

Sivil toplum referandum için harekete geçti

​Geçtiğimiz günlerde kentin önde gelen emek örgütlerinden DİSK’in İl Özel İdaresi’ne ait taşınmazları için dile getirdiği referandum çağrısı kentte geniş yankı buldu. Sendika cephesinden gelen “İzmir’in malları konusunda son kararı İzmirliler versin” açıklaması sonrasında harekete geçen sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve iş dünyası öneriye destek verirken, İzmir halkı da yeni bir imza kampanyası başlattı.
Sivil toplum referandum için harekete geçti
Haberler / Yerel Politika
23 Haziran 2014 Pazartesi 12:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yerel seçimler sonrasında tüzel kişiliği sona eren İl Özel İdaresi’nin değeri trilyonları bulan yaklaşık 1700 taşınmazı konusunda kent genelinde yaşanan gerginlik artarak devam ediyor. Siyaset camiasının da dahil olduğu tartışma sonrasında sivil toplum örgütleri, meslek odaları, emek örgütleri ve iş dünyasından gelen çeşitli açıklamalar, son günlerde yaygınlaşan referandum çağrısının önemini arttırırken, sivil toplum cephesinin ortak söylemi ise, “İzmir’in mallarının kaderine İzmirliler karar vermeli” oldu.
 
 
İZMİR BAROSU: REFERANDUM ÇAĞRISINA KATILIYORUZ
Referandum çağrısı üzerine yorumda bulunan İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, “Referanduma gerek olmadan malların belediyeye verilmesi gerekiyordu. İzmirlinin bu değerlere sahip çıktığını göstermek bakımından bu çağrıya katılıyoruz. Belediye hukuken itirazlar için birtakım hazırlıklar yürütüyor. Onlar dava açtığı zaman biz de İzmir Barosu olarak bu davaya müdahil olacağız. Biz bu malların İzmir’de kalması gerektiğine inanıyoruz. Karşımızda İzmir’i fethetmeye çalışan bir vali, İzmirliyi karşısına alan bir vali tavrı var. Kimse böyle bir vali istemez. Bir Vali görev yaptığı kentte hoş bir seda bırakmak ister, ama ne yazık ki şu anki Vali’miz için böyle bir durum söz konusu değil” dedi.
 
“İZMİRLİLER KARAR VERSİN”
TMMOB Dönem Sözcüsü Melih Yalçın da, “Biz bu öneriyi destekliyoruz. Söz konusu devir işleminde birçok mal var. İl Özel İdaresi’nin malları olduğu halde diğer kurumların kullanımında olan tahsisli iş makineleri ve taşınmazlar da var. Tüm bu taşınmazların ve hizmet araçlarının İzmir’de kalması gerektiğini biz zaten Vali ile görüşmemizde kendisine ilettik. Biz bu devir işlemi konusunda bir referandumun uygun olacağını ve İzmir halkının da görüşünün sorulması gerektiğine inanıyoruz. Taşınmazların İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerekiyor. Buna İzmirli karar versin. Referandum da dahil olmak üzere farklı eylem biçimleri için hazırlıklarımız sürüyor. Önümüzdeki günlerde sivil toplum örgütleri olarak bazı yeni hamleler atmayı planlıyoruz” diye konuştu.


 
MESLEK ÖRGÜTLERİ DE DESTEK VERDİ
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Doğruer de referandum yapılmasına dair görüşleri desteklediklerini belirterek, “Kamunun malları kamuda kalmalıdır. Biz bu malların yerel yönetimlere bırakılması fikrini destekliyoruz. Geçmişte birçok özelleştirme ve satış ile karşı karşıya kaldık. Kente ait yeşil alanlar, halkın kullanımına açılması gereken birçok kamusal alan ihale yolu ile satıldı. Kamuya ait alanların yeniden özelleştirme yolu ile satılmasını istemiyoruz. Referandum yapılması fikrini destekleriz, arkasındayız. Kamuoyu yaratmak adına referandum önemli bir girişimdir” dedi.
 
YORGANCILAR: TAVRIMIZ VE DURUŞUMUZ BELLİ
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, “Biz bu konuda söyleyeceğimizi söyledik. Tavrımız ve duruşumuz bellidir. Gerekli açıklamaları yaptık” diye konuştu.
 
“YASAL OLARAK MÜMKÜNSE YAPILMALI”
ESİAD (Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Başkanı Mustafa Güçlü, “İzmir halkının ve İzmir’deki kurumların isteğine uygun bir paylaştırma yapılmasıydı. Bunun çözüm şekli konusunda ne yapılır bilemiyorum. Yasal olarak mümkünse elbette referandum yapılabilir. Ama tüm İzmir kamuoyunun ortak söylemi belidir. Kentin, halkın ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine uygun bir uzlaşma zeminin yaratılmasını istiyoruz. İzmir’de genel olarak sivil toplum cephesinin bir kanaati oluşmuş durumda” dedi.
 
SOSYAL MEDYADA 2 BİNE YAKIN İMZA TOPLANDI
Diğer yandan, yaşanan paylaşım kriziyle ilgili olarak sosyal medya üzerinde İzmir Valisi Mustafa Toprak’a iletilmek üzere imza toplamaya başlayan vatandaşlar, düzenlenen kampanya kapsamında ilk birkaç gün içerisinde 2 bine yakın imza topladı. İmzaların yanı sıra konuya dair görüşlerini de yaptıkları yorumlar ile dile getiren İzmirliler, kapatılan İl Özel İdaresi’nin taşınmazlarının yerel yönetime devredilmesi konusunda ortak fikir birliğine varırken, hayat geçen devir işleminden ise geri adım atılmasını istedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası