Ege Postası
Geri

Ürkmez planlarına itiraz yağdı: Hem itiraz etti hem de ret

DSİ 2'inci Bölge Müdürlüğü'nün aldığı karar doğrultusunda sulama alanı ilan edilen Seferihisar Ürkmez yöresine ait planlara vatandaşlardan itiraz yağdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkartılan beş binlik nazım imar planlarına Orman Bölge Müdürlüğü ve Milli Emlak Dairesi'nin de aralarında bulunduğu resmi kurumlar karşı çıkarken, düzenlemeye itiraz eden CHP'li Hatice Tatlı'nın da üyesi olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi oybirliği ile itirazların tamamını reddetti. 'Vatandaş Hatice' Meclis Üyesi, Hatice'ye karşı
Ürkmez planlarına itiraz yağdı: Hem itiraz etti hem de ret
Haberler / Yerel Yönetimler
15 Eylül 2015 Salı 09:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Seferihisar-Ürkmez bölgesinde geçtiğimiz aydan itibaren başlayan imar krizinde İzmir Büyükşehir Belediyesi nihai kararını verdi. DSİ'nin hazırladığı Ürkmez Barajı Sulama Alanı ve Rehabilitasyonu Projesi kapsamında evleri imar planı sınırlarından çıkartılması ve tarımsal sulama alanı ilan edilmesiyle birlikte şoka uğrayan 40'a yakın hak sahibinin mağduriyetiyle ilgili son sözü ise düzeltici işlem yapılması için harekete geçen DSİ Bölge Müdürlüğü söyleyecek.

HEM İTİRAZ ETTİ, HEM REDDETTİ
Seferihisar'ın Doğanbey-Ürkmez yöresine ait hazırlanan, Mersinalanı Mahallesi’nde 1980’li yıllardan bu yana var olan tapulu konutları plan dışı bırakan imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde meclis onayına sunuldu. Birçok taşınmazı tarımsal sulama alanı kapsamına alan Doğanbey-Ürkmez Yöresi 3'üncü Etap Nazım İmar Planları'na bölgedeki diğer hak sahipleriyle birlikte itiraz eden CHP'li meclis üyesi Hatice Tatlı, mevzuat gereği kendisininki de dahil olmak üzere itirazlara karşı ret oyu kullandı. Geçtiğimiz aylarda askıya çıkan planlarla ilgili itirazlar mecliste oybirliği ile reddedildi ve düzenleme de resmen yürürlüğe girmiş oldu.
 

RESMİ KURUMLAR DA DÜZENLEMEYE KARŞI ÇIKTI
Konuyla ilgili resmi talepler İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde karara bağlanırken, toplam 16 hak sahibi düzenlemeye karşı çıktı. Çeşitli gerekçelerle planlara itiraz eden vatandaşlar geri adım atılmasını isterken, Büyükşehir Belediyesi ise DSİ'nin yaptığı üst ölçekli plan değişikliği nedeniyle itirazları zoraki olarak reddetti. Böylelikle, uzun yıllar önce kentsel kullanım amacıyla imara açılan ve yaklaşık 35 yıllık evlerin bulunduğu alana yönelik geçtiğimiz senelerde çalışma yürüten DSİ'nin, 2011 ve 2014 yılında ilçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği iki ayrı yazıda alanın imar kapsamı dışarısına çıkartılmasına yönelik talebi de kabul edilmiş oldu. DSİ 2'inci Bölge Müdürlüğü daha önceden hali hazırda mevcut yerleşim alanları için "Sulama bölgeleri imara açılamaz" diyerek kesin görüş sunarken, tamamı tapulu ve ruhsatlı evler gecekonduya döndü, vatandaşlar da işgalci konumuna düştü.
 
ANTİK KENT DE HATAYA KURBAN GİDECEKTİ
Bölgedeki kullanım kararlarına yönelik değişikliğe Defterdarlık Milli Emlak Dairesi ile Orman Bölge Müdürlüğü de olumsuz görüş sunarken, aralarında eğitim alanı (Okul), yazlık ve kışlık konutlar ile iş yerlerinin de olduğu yöreye yönelik nazım imar planlarının mevcut durumunun korunması istendi. Diğer yandan, kriz yaratan Doğanbey-Ürkmez imar planları kapsamına alınan 3'üncü derece arkeolojik SİT alanı olarak belirlenen Lebedos Antik Kenti de hatanın fark edilmesiyle birlikte planlardan çıkartıldı.
 

DSİ GERİ ADIM ATTI
Cumhuriyet, Payamlı, Mersinalanı ve Bengiler Mahalleleri başta olmak üzere, ilçede toplam 233 hektarlık alanı kapsayan planlarda eski Ürkmez Beldesi’nde köy yerleşim alanı sınırları içerisinde kalan 6084 Sokak’taki 25’i aşkın konut, DSİ'nin yaptığı planlama hatası nedeniyle kazanılmış haklarından olmuş, mağduriyetleri gündeme gelmişti. DSİ Bölge Müdürlüğü’ne itiraz eden ve mevcut yerleşim alanlarına yönelik söz konusu hatalı karardan dönülmesini isteyen vatandaşlar belediyelerin yanı sıra kurumla temaslarını sürdürürken, DSİ Genel Müdürlüğü'nün de devreye girdiği krizde önemli gelişmeler yaşandı.
 
PEKİ KRİZ NASIL ÇÖZÜLECEK'
Seferihisar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne itirazlarını sunan vatandaşların taleplerini ilettiği Devlet Su İşleri, konutlara ait tapu ve ruhsat kayıtları ile söz konusu alana ait hava fotoğraflarını istedi. Yapılacak incelemenin ardından tarımsal sulama alanı ilan edilen yöreye ait ek düzenleme yapması beklenen DSİ, ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi'ne bu talebini iletecek. Alınacak resmi kararı bekleyen vatandaşlar gelişmeler sonrasında itirazlarını yargıya taşımaktan vazgeçerken, yerel idarenin yapacağı yeni bir plan tadilatı ile rahat nefes alacak.   

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası