Ege Postası
Geri

Uzak Doğu'ya açıldı, Asya-Pasifik'ten Türkiye'ye İslami fon getirecek

Katılım bankacılığının önde gelen aktörlerinden Bank Asya, Asya-Pasifik ülkelerindeki fonlara açılmak için yoğun bir çalışma başlattı. Bu ülkelerdeki İslami fonlara özellikle Asya Yatırım üzerinden ulaşmak isteyen Bank Asya, bu çerçevede...
Uzak Doğu'ya açıldı, Asya-Pasifik'ten Türkiye'ye İslami fon getirecek
Haberler / Ekonomi
16 Haziran 2013 Pazar 11:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Katılım bankacılığının önde gelen aktörlerinden Bank Asya, Asya-Pasifik ülkelerindeki fonlara açılmak için yoğun bir çalışma başlattı. Bu ülkelerdeki İslami fonlara özellikle Asya Yatırım üzerinden ulaşmak isteyen Bank Asya, bu çerçevede bir dizi temaslarda bulundu. Dünya nüfusunun yarısını teşkil eden ülkeleri içinde barındıran söz konusu coğrafyada Türk bankacılık sektörünün olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, “Türk bankacılığının Uzak Doğu’ya açılması gerekiyor. Örneğin biz Malezya’da ve Uzak Dogu'da hem sukuk ihraçları, hem de bu bölge ile ticaret yapan iş adamlarımızın dış ticaret işlemlerine aracılık etmek istiyoruz.” dedi.

Kısa süre önce kurulan Asya Yatırım üzerinden Uzakdoğu ülkelerindeki fonlara açılmak isteyen Bank Asya, özellikle İslami bankacılığın yaygın olduğu ülkelerde etkin olmak istiyor. Bu çerçevede Malezya ve Endonezya’da iş görüşmelerinde bulunan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, izlenimlerini Endonezya’nın başkenti Cakarta’da gazetecilerle paylaştı. Temasları sırasında Türkiye’ye büyük bir ilginin olduğunu gözlemlediğini söyleyen Beyaz, Türkiye’ye yatırımcı ilgisinin arttığını ifade etti. Türk bankacılılık sektörünün Uzak Doğu pazarında olması gerektiğini vurgulayan Beyaz, Bank Asya’nın hedeflerini ve uzun süredir tartışılan banka aracı hizmetlerine yönelik düzenlemeyi de değerlendirdi.

Asya Katılım Bankası ve Asya Yatırım'ı sukuk ihraçcısı haline getirmek için Malezya ve Endonezya’da önemli temaslarda bulunduklarını aktaran Ahmet Beyaz, bu iki ülkenin Türkiye’de özellikle Hazine’nin ihraç ettiği sukuka büyük ilgi gösterdiklerini belirtti. Bank Asya Genel Müdürü, özellikle Malezya’nın İslami bankacılık ve sukuk konularında çok başarılı bir ülke olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Malezya’da, büyük devlet fonu Kazanah Grup ve diğer yatırımcılarla bir araya geldik. İslami finansman ürünü olan sukuk ihracı konusunda bilhassa Kazanah Grub'un bankası olan CIMB Grup ile işbirliği yapmak istiyoruz. Endonezya’da da önemli, verimli görüşmeler ve toplantılar yaptık. Burada da sukuk ihracı ve müşterilerimize yönelik ticari işbirliklerini konuştuk. Türkiye’den buraya kakao ve kağıt alanlarında ciddi bir talep var. Biz bu 2 alanda hem aracı olmaya, hem de finansman ihtiyacını karşılamaya çalışacağız. Endonezya’da 180 civarında banka var. Yıllık yüzde 6,5 gibi önemli bir büyümeye sahip ve dikkat çeken bir ülke. İslami bankacılık son yıllarda yüzde 40 büyümesine rağmen payı yüzde 5’ler civarında, düşük görünüyor. Türkiye’deki İslami bankacılık sistemini çok beğeniyorlar. Malezya’da ise bankacılık sisteminin yüzde 25’ini İslami bankacılık oluşturuyor. Malezya’nın nüfusu 28 milyon, Endonezya’nın nüfusu ise 240 milyon civarında. Türkiye’ye karşı çok pozitifler. Endonezya’da yılda 800 bin kişi umreye gidiyor. Bu umrecilerin 100 bini İstanbul üzerinden kutsal topraklara ulaşıyor. Örneğin Malezya’daki Kazanah Grub'un Türkiye'de yatırımları var. Türkiye’deki yatırımlarından çok memnunlar ve hatta Ekim ayında İstanbul’da ofis açmak istiyorlar.”

“KAMU BANKALARI DA KATILIM BANKACILIĞI YAPABİLİR”

Ahmet Beyaz, kamu bankalarının da katılım bankacılığı hizmeti verme konusundaki çalışmalarından rahatsız değil. “Bu konuda bizim rahatsızlığımız yok.” diyen Beyaz, şöyle devam etti:

“Katılım bankacılığının ülkemizde gelişmesi önemli. Bu alanda kamunun veya yurt dışından yatırımcıların gelerek yatırım yapması bu sektörün gelişimi açısından önemli. Mevcut katılım bankaları bugüne kadar sahip oldukları sermaye ve şubeleri ile hizmet verdi. Yeni sermaye girişi ve şube ağının gelişimi katılım bankacılığını geliştirir. Şu anda Türkiye’de faaliyet gösteren 4 katılım bankasının toplam büyüklüğü belki bir kamu bankası kadar yok ancak, kamunun katılım bankacılığına Hazine üzerinden girmesi gündemde.”

“YÜZDE 25’LİK BÜYÜME HEDEFİNİ RAHATLIKLA YAKALARIZ”

Bank Asya Genel Müdürü Beyaz, yılın ilk yarısında gelen veriler göz önüne alındığında yıl sonu hedeflerini tutturacaklarını kaydetti. Beyaz, “Gelişmeler hedefimizi rahatlıkla tutturacağımızı gösteriyor. Son günlerde hafif bir duraksama hissettik. Çünkü yatırımcı sürekli tereddütle yaşar. Fakat yaşananlar gündelik hayatın akışına etki edecek boyutta olmadığı için bu durum hedeflerimize etki etmez. Büyüme hedefimizi kolaylıkla yakalarız. Faizlerin düşmesi üzerine ciddi bir konut kredisi artışı yaşandı. Bunu çok iyi hissediyoruz. Nitekim yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamı beklenenin üzerinde geldi. Yılın ikinci çeyreğinde özellikle KOBİ segmentine yönelik çok avantajlı fiyatlarla kredi kampanyası yaptık. Ülkemizin büyümesinde, ihracatta ve istihdamda çok önemli bir rol üstlenen KOBİ’lere Bank Asya olarak büyük destek veriyoruz. Bu desteğimiz önümüzdeki dönemde de devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Bu sene mevcut 251 şubelerinin üzerine 30 yeni şube eklemeyi hedeflediklerini aktaran Beyaz, “Bu hedefimize Haziran sonu itibarıyla inşallah ulaşmış olacağız. ATM yatırımı, kredi kartları ve şube ağı bakımından çok iyi konumdayız.” diye konuştu. Bankaların aldıkları ücretler konusunda ise “Çok lüks bir hizmet veriyoruz. Bu alt yapı ve operasyonel yatırım maliyetlerinin ciddi bir karşılığı var. Spesifik bazı uygulamaları ve olayları sektörün geneline mal etmemek gerekir. Serbest piyasa esasına göre müşteri uygun fiyat ve bedel uygulayan bankayı tercih eder. Bazı hizmet bedelleri daha makul seviyeye çekilebilir. Makul olmakta fayda var.” demekle yetindi.

Yeni hizmetleriyle ilgili de bilgi veren Ahmet Beyaz, Asya Emeklilik’te yakaladıkları başarıyı Asya Yatırım’da da göstermek istediklerini ifade ederek, “Türkiye’nin ilk ve tek faizsiz bireysel emeklilik şirketi olan Asya Emeklilik, 2013 yılında 100 bin yeni bireysel emeklilik katılımcısını sisteme dahil etme hedefiyle çalışıyor. Yılın ilk 5 ayındaki performansa baktığımızda bu hedefimizin yakalanacağını ve hatta aşılabileceğini öngörüyorum. Asya Yatırım’ın da özellikle faizsiz finansman sağlamak isteyen firmalara ve faizsiz sabit getirili yatırım yapmak isteyen yatırımcılara yönelik sukuk ihracı alanındaki başarısıyla önemli bir performans göstereceğinden eminim.” şeklinde konuştu.

“BANKALARIN KAR ETMESİ ZARAR ETMESİNDEN İYİDİR”

Bank Asya Genel Müdürü Beyaz, bankaların küresel krize rağmen yüksek karlar açıklamasıyla ilgili olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bankaların kar etmesi zarar etmesinden iyidir. Zarar ettiğinde ne olacak bir de onu düşünün. 1999 ile başlayan banka operasyonlarını hatırlayın. Esasında bankaların öz sermaye karlılıklarına bakmak gerekir. Özsermaye karlılığı bakımından bankaları geçen sektörler var. Üstelik bankaların kredi kullandırma oranları şu anda çok iyi. Bankaların Hazine kağıtlarına olan yatırımlarının bilançolarındaki ağırlığı oldukça azaldı. Bilançolara bakıldığında daha çok reel sektörü fonlamaya yönelik bir trend var. Şu anda 49 bankanın topladığı toplam mevduat 880 milyar TL. Bu bankaların kullandırdığı kredi miktarı ise 900 milyar TL civarında. Yani kredilerin mevduata oranı yüzde 103.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası