“Yabancılara Türkiye’de tarımsal kooperatif kurma yetkisi veriliyor”
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği “Türkiye Tarımı ve Kooperatif Örgütlenme” konulu panelde önemli açıklamalar yapıldı. Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, yabancılara Türkiye’de tarımsal kalkınma kooperatifi kurma yetkisinin verilmesi için hazırlık yapıldığını belirterek, “Böyle milli politika olmaz” dedi
İZMİR-Bornova Belediyesi, Köy-Koop İzmir Birliği, İzmir Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu ve Üretici Gazetesi işbirliğiyle “Türkiye Tarımı ve Kooperatif Örgütlenme” konulu panel düzenledi. Açılış konuşmalarını Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut’un yaptığı panele, CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan, MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu Dönem Sözcüsü ve Köy-Koop Tarım Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı konuşmacı olarak katıldı. Üretici Gazetesi İmtiyaz Sahibi Tuncer Beybağa’nın yönettiği panele vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
Bornova tarımda öncü
Bornova Belediyesi Nikah Salonu’ndaki panelin açılış konuşmasını yapan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bornova’nın tarım konusunda öncü bir kent olduğunu belirterek, “İlk tarımsal eğitimin verildiği, zeytincilik araştırma enstitüsü, Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi gibi pek çok kurumla ülke geneline tarımsal bilgiyi sağlayan ilçemizde, tarımın geleceğini konuşmanın ayrı bir önemi var” dedi. Başkan Sındır, tarım kooperatiflerinin önemine vurgu yaparak, “Çiftçinin varlık mücadelesini ve üretimini kooperatiflerle büyütmesi gerekiyor” dedi.
Köy-Koop olarak ‘tarımı nasıl kurtarırız’ diye düşündüklerini ve bu alanda fikirler üretiklerini söyleyen Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, yabancılara Türkiye’de tarımsal kalkınma kooperatifi kurma yetkisinin verilmesi için hazırlık yapıldığını belirterek, “Böyle milli politika olmaz” dedi. Türkiye’nin tarımının büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Akbulut, buğday, arpa, fasulye gibi temel gıda maddelerinin bile ithal edildiğini belirterek, bu gidişatın durdurulması için çiftçi örgütlerine destek verilmesi gerektiğini söyledi.
CHP İzmir Milletvekili ve TARİŞ Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri eski Genel Müdürü Prof. Dr. Oğuz Oyan, Türkiye’nin 1925 yılında bütçesinin yüzde 25’ini oluşturmasına rağmen tarımdan alınan yüzde ‘10’luk vergiyi kaldırarak çiftçiyi ayağa kaldırdığını belirtti. Prof. Dr. Oyan, bugün ise dolaylı vergilerle çiftçiye verilen çeşitli desteklerin fazlasıyla geri alındığını belirterek, “Girdi fiyatları bu kadar yüksekken Türkiye’de tarım yapılamaz. Tarımda kullanılan mazottan alınan KDV ve ÖTV verilen destekten bile daha fazla. Bu bir kandırmacadır. Tarımın gelişmesi için kooperatiflerin mutlaka ayakta tutulması gerekir” dedi.
Tarımsal ihracat, tarımsal ithalatı karşılayamıyor
MHP İzmir Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye’de 2003-2013 yılları arasında tarımsal ihracatın, tarımsal ithalatı karşılayamayacak noktaya geldiğini belirterek, “Bu sürede tarımsal alanlar azalmış, çiftçiler yaptıkları üretimle bırakın gelir elde etmeyi, borçlu duruma düşmüştür” dedi.
Köy-Koop Tarım Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, bir ülkenin bağımsızlığının gıda egemenliğine bağlı olduğunu belirterek, “Uygulanan politikalar sonucunda çiftçimiz para kazanmayınca tarımı terkediyor. 2014 yılı Birleşmiş Milletler tarafından ‘Aile Çiftçiliği’ yılı ilan edildi. Çünkü kırların boşalması bütün dünya için kaotik bir durum yaratabilir. Katma değerin çiftçide kalması için tarım üreticilerinin kooperatif temelli olarak örgütlenmesi büyük önem taşıyor” dedi.