Ege Postası
Geri

Yaşlılar Merkel'e oy veriyor

Almanya'da 22 Eylül’de gerçekleşecek genel seçimler öncesi Leipzig Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma partilere göre seçmen profilini çizerek ilginç sonuçlar ortaya koydu. Leipzig Üniversitesi, seçmenlerin sosyal ve psikolojik...
Yaşlılar Merkel'e oy veriyor
Haberler / Dünya
12 Eylül 2013 Perşembe 11:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da 22 Eylül’de gerçekleşecek genel seçimler öncesi Leipzig Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma partilere göre seçmen profilini çizerek ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Leipzig Üniversitesi, seçmenlerin sosyal ve psikolojik profilini ortaya koymak için araştırma gerçekleştirdi. Mayıs ile Temmuz ayları arasında 18-91 yaş grubundan 2 bin 382 seçmeni ankete tabi tutan üniversite ilginç sonuçlara ulaştı. Buna göre en zengin seçmenlere sahip olan parti Hür Demokrat Parti ve Yeşiller. Araştırmaya göre sağ parti seçmenleri ile hiçbir partiye oy vermeyenler en fakirleri oluşturuyor.

Yaş ortalaması dikkate alındığında Korsanlar Partisi en genç seçmene sahipken, Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Birlik Partileri’ne (CDU/CSU) oy verenler nüfusun en yaşlı kesimini oluşturuyor. Sol Parti Doğu Almanya’da güçlü bir şekilde temsil edilirken, anamuhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) aynı başarıyı bu bölgede gösteremiyor. Yeşiller de batıda gösterdiği başarıyı doğuda gösteremiyor. Kararsız seçmenler ise batıda yoğunlukta.

Seçime katılmayanlar ve sağcılar ise yüksek oranda korkaklık ve depresyon gibi özelliklere sahip. Prof. Dr. Elmar Brähler ve Dr. Oliver Decker tarafından yönetilen araştırmaya göre lise diplomalı seçmen konusunda en şanslı parti Yeşiller. Partiyi seçen seçmenlerin yüzde 35’i lise diplomasına sahipken; Hür Demokrat Parti (FDP), Korsanlar ve Sol Parti’ye oy verenlerin yüzde 25’i lise mezunu. Seçime katılmayanların yüzde 9,4’ü ile SPD’ye oy verenlerin yaklaşık yüzde 15’i ise üniversite diplomasına sahip.

İşsizlik profili de ilginç sonuçlar veriyor. Buna göre işsizlerin üçte biri seçimlere katılmayı düşünmezken, yaklaşık yüzde 24’ü henüz karar vermiş değil. Bununla birlikte altı işsizden biri SPD’yi seçmeyi düşünürken, FDP’nin bu kesim üzerinde hiçbir etkisi yok.

Seçmenlerin cinsiyetlerine göre profili çizildiğinde ise sağ partilerin çoğunlukla erkekler tarafından seçildiği görülüyor. Bu partilerin seçmenlerinin üçte ikisi erkeklerden oluşurken, Yeşiller de daha ziyade kadınlar tarafından seçiliyor. Partiye oy verenlerin yaklaşık yüzde 60’ı kadın. Kadınlar kararsız seçmenlerde de önde gidiyor. Araştırmaya göre bu kapsama girenlerin de yüzde 61,3’ü kadın. Buna karşın erkeklerin yoğun olduğu bir diğer parti Korsanlar. Seçmenlerinin yüzde 62,5’i erkek olan parti epey miktarda kadın seçmen kaybetmiş.

Dine göre parti seçiminde ise Hıristiyan Birlik partileri Katoliklerden, SPD ise Protestanlardan ve ateistlerden daha çok oy alıyor. Protestanlar ve Katolikler Sol Parti’ye itibar etmiyor.

Sağlık durumu en iyi olanlar ise en genç grubu oluşturmaları sebebiyle Korsanlar. CDU/CSU’ya, aşırı sağ partilere oy verenlerin sağlık durumu kötü iken, Yeşiller’e ve FDP’ye oy verenler de sağlıklı seçmen grubunda yer alıyor. Seçimlere katılmayanların çoğunluğunun sağlık durumu da diğerlerine göre iyi değil.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası