Ege Postası
Geri

Obama: Kongre’den oylamayı ertelemelerini talep ettim

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ile Suriye müzakerelerine resmen başladıklarını duyurdu. Rusya’nın teklifinin başarılı olup olmayacağını söylemek için erken olduğunu ancak askeri güç kullanmadan kimyasal silah tehlikesinin ortadan kaldırma...
Obama: Kongre’den oylamayı ertelemelerini talep ettim
Haberler / Dünya
11 Eylül 2013 Çarşamba 06:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ile Suriye müzakerelerine resmen başladıklarını duyurdu. Rusya’nın teklifinin başarılı olup olmayacağını söylemek için erken olduğunu ancak askeri güç kullanmadan kimyasal silah tehlikesinin ortadan kaldırma potansiyeli taşıdığını dile getiren Obama, “Kongre’deki lider isimlerden biz diplomasi yolunu takip ederken askeri güç kullanımına yetki verecek oylamayı ertelemelerini istedim.” dedi.

Başkan Barack Obama, Suriye’ye askeri müdahale konusunda ‘Ulusa Sesleniş’ konuşması yaptı. İki yıldan uzun bir süre önce Suriyelilerin baskıcı Beşar Esed rejimine karşı başlattıkları barışçıl gösterilerin kanlı bir sivil savaşa dönüştüğünü dile getiren Obama, ABD’nin buna müttefikleriyle birlikte insani yardım ve diplomatik çözüm adına ılımlı bir muhalefet kurulması desteği verdiğini vurguladı.

Bu dönemde askeri müdahaleye karşı durduğunu hatırlatan Obama, “Çünkü biz başkalarının sivil savaşını askeri müdahale ile çözemeyiz. Özellikle Irak ve Afganistanda 10 yıldan beri süren savaşlardan sonra.” ifadelerini kullandı.

Obama, bu durumun 21 Ağustos’ta Esed rejiminin yüzlercesi çocuk binden fazla insana kimyasal silahlı saldırı yapaması ile değiştiğini söyledi. Dünyadaki nüfusun yüzde 98’ini temsil eden 189 ülke tarafından kimyasal silahların yasaklandığını ifade etti.

21 Ağustos’ta bu kuralların ihlal edildiğine vurgu yapan Obama, “Kimyasal silahların Suriye’de kullanıldığı konusunda kimsenin bir itirazı yok. Dünya binlerce video gördü.” dedi. Obama, “Bunun ötesinde Esed rejiminin bunun sorumlusu olduğunu biliyoruz. “Esed’in kimyasal silahlar ile ilgilenen personelinin hazırlık yaptığını ve askerlere gaz maskesi dağıttığını biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bundan sonraki meselenin ABD’nin ve uluslarası toplumun bu gelişmeye verilecek cevabı olduğunu dile getiren Obama, Suriye’de yaşananların sadece uluslararası kuralları ihlal etmekle kalmadığını kendi güvenliklerini de tehdit ettiğini söyledi. Obama bu ifadesini şöyle açıkladı: “Eğer hareket geçmezsek Esed rejimi kimyasal silahları kullanmayı durdurmak için bir sebep görmeyecek. Bu silahların tükenmesi adına yapılan yasaklamalara rağmen, diğer zorba kimseler zehirli gazları edinmek için iki defa düşünmeyecek ve bunları kullanacak. Zamanlar askerlerimiz harp alanının muhtemel kimyasal savaşa dönüşmesi ihtimali ile tekrar yüzleşecek. Ve bu ayrıca terörist grupların bu silahları elde etmesini ve sivillere karşı saldırıda kullanmasını kolaylaştırabilir.”

"BU BİZİM KABUL EDEBİLECEĞİMİZ BİR DÜNYA DEĞİL"

Savaşın Suriye sınırları dışına sıçraması durumunda bu silahların Türkiye, Ürdün ve İsrail gibi müttefik ülkeler için tehdit olacağını ifade eden Obama, “Bu bizim kabul edebileceğimiz bir dünya değil. Bu riskli bir durum ve bu nedenle dikkatlice düşünüp taşındıktan sonra Esed rejiminin kimyasal silah saldırısına belirlenmiş hedeflere askeri müdahale ile karşılık vermenin ABD’nin ulusal güvenliği çıkarına olduğuna karar verdim.” dedi.

Obama, bunun Başkomutan sıfatı ile kendi hükmü olduğunu vurguladı. Bununla birlikte ABD demokrasisine vurgu yapan Obama, Başkanın Kongre ile hareket etmesinin demokrasiyi daha fazla güçlendireceğini dile getirdi.

"4 BUÇUK YILDIR SAVAŞLARIN BİTMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUM"

Limiti ne olursa olsun askeri harekat fikrinin hoş görülmediğini bildiğini vurgulayan Obama, kendisinin de bu fikirde olduğuna dikkat çekti. Obama, “Her şeye rağmen savaşların başlaması için değil bitmesi için 4 buçuk yıldır çalışıyorum. Askerlerimiz Irak’tan çıktı. Askerlerimiz Afganistan’dan evlerine dönüyor.” dedi.

Birçok ABD’linin kendisine askeri müdahalenin ülkeyi başka bir savaşa sokacağına dair kaygılarının bulunduğunu ifade eden Obama, “Askerleri Suriye topraklarına çıkarmayacağım. Irak ve Afganistan’daki gibi ucu açık bir harekat statejisi izlemeyeceğim.” ifadelerini kullandı.

Suriye konusunda önceliği barışçıl çözüme verdiğini hatırlatan Obama, iki yıldan bu yana diplomasi, yaptırım, uyarı ve müzakere yolunu denediğini vurguladı. Bu çabalara Esed rejiminin kimyasal silah kullandığını ifade etti.

"UMUT VERİCİ İŞARETLER GÖRÜYORUZ"

Bununla birlikte son günlerde bazı umut verici işaretler gördüklerini ifade eden Obama, “ABD askeri müdehalesinin inandırıcılığı buna ilaveten Devlet Başkanı Putin ile yapıcı görüşmeler sonucu Rusya hükümeti Esed rejimine kimyasal silahları bırakması adına uluslararası toplumun çabalarına dahil olmayı istediğini gösterdi ve hatta Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne katılacaklarını söylediler.” dedi.

Bu teklifin başarılı olup olmayacağını söylemek için erken olduğunu ancak bununla birlikte askeri güç kullanmadan kimyasal silah tehlikesinin ortadan kaldırma potansiyeli taşıdığını dile getiren Obama, “Bu sebeple Kongre’deki lider isimlerden biz diplomasi yolunu takip ederken askeri güç kullanımına yetki verecek oylamayı ertelemelerini istedim. Dışişleri Bakanı John Kerry'i Rus mevkidaşı perşembe günü buluşması için gönderiyorum ve ben de Başkan Putin ile görüşmelerimi sürdüreceğim.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası