Ege Postası
Geri

‘Yeni YÖK’te yabancı üniversite sürprizi

Yeni YÖK Kanunu’nun taslak metni görüşleri alınmak üzere üniversite rektörlerine gönderildi. Taslağa göre; yabancı üniversiteler Türkiye’de fakülte, enstitü ve yüksekokul açabilecek
‘Yeni YÖK’te yabancı üniversite sürprizi
Haberler / Güncel
29 Eylül 2012 Cumartesi 12:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 İSTANBUL - Yeni Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kanunu’nun detayları belli oldu.

 Geçtiğimiz haftalarda Üniversitelerarası Kurul’da tartışılan yeni YÖK Kanunu taslağı, önceki gün görüşlerini almak üzere üniversite rektörlerine gönderildi.Milliyet'in haberine göre, taslakta, yükseköğretim kurumlarının yeni yapıları, işlevleri, yönetim biçimleri ve YÖK’ün yeni dönem görevlerine ilişkin ayrıntılı bilgi verildi.

 Taslakta öne çıkan bazı değişiklikler özetle şöyle:

 ÜNİVERSİTELER 3’E AYRILACAK

Üniversiteler, finansman ve işleyiş açısından “devlet”, “vakıf” ve “özel” yükseköğretim kurumları olarak kategorilere ayrıldı. Buna göre Türkiye’de ilk kez devlet ve vakıf üniversitelerinin yanı sıra özel üniversiteler de kurulacak. Üniversiteler, yönetim açısından da “kurumsallaşmış” ve “kurumsallaşmakta olan” üniversiteler olarak 2 temel grupta toplandı.

 YÖK’E YENİ İSİM VERİLECEK

YÖK’ün adı “Türkiye Yükseköğretim Kurulu” olacak.

YÖK, “Genel Kurul”, “Yürütme Kurulu” ve “Başkanlık”tan oluşacak.

20-21 üyeden oluşacak Genel Kurul 2 alternatifle seçilecek. Ya Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, TBMM ve Rektörler Kurulu, 5’er üye seçecek ya da TBMM üye seçmeyecek; Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Rektörler Kurulu 7’şer üye belirleyecek.

 REKTÖR ATAMALARI DEĞİŞİYOR

Rektör atama ve seçim süreci değişecek. YÖK ve Cumhurbaşkanı devreden çıkacak. Üniversite Konseyi bulunan üniversitelerde rektör, bu irade tarafından atanacak. Konsey, bir “Rektör Adaylarını Belirleme Komisyonu” kuracak; bu komisyon 3 aday belirleyecek. Bu adaylardan birisi konsey tarafından seçilecek.

 “Kurumsallaşmış” kategorisine giren fakat Üniversite Konseyi bulunmayan üniversitelerde ise rektör atama işlemi, YÖK tarafından belirlenen bir komisyon tarafından yapılacak.

 Yeni açılmış ve “az gelişmiş” olarak belirlenen üniversitelerde ise rektörü YÖK, bizzat atayacak. Özel üniversitelerde ise rektörler mütevelli heyetleri tarafından seçilecek.

 Üniversitelerde öğrenci konseyi oluşturulacak. Öğrenci konseyleri, yönetimde söz sahibi olabilmek için rektörlüğe önerilerini sunacak.

 EN ÇOK VERGİ VEREN KONSEYE

Yabancı yükseköğretim kurumları Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye’de fakülte, enstitü ve meslek yüksekokulu açabilecek.

 “Üniversite Konseyleri” kurulacak. Konseylerin 11 üyesi bulunacak. Üyelerden 5’i öğretim üyelerinden, 2’si Bakanlar Kurulu tarafından, 2’si YÖK tarafından seçilecek. Bu 9 üye kalan 2 üyeden birini üniversitenin mezunları arasından, diğerini ise o ildeki en çok vergi veren veya üniversiteye en çok bağış yapanlar arasından seçecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası