Ege Postası
Geri

‘Yeni eğitim sistemi Türkiye’yi iyi bir yere götürmüyor’

Konser, gösteri, sergi gibi etkinliklerin yanında Türkiye’nin gündemine ışık tutan panel ve söyleşilerle hafızalarda yer edecek 22. Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri’nde, özellikle 4+4+4 eğitim sisteminin hayata geçmesiyle son günlerin en çok konuşulan ve tartışılan eğitim konusu “Eğitim sistemi Türkiye’yi nereye götürüyor” konulu panelde ele alındı.
‘Yeni eğitim sistemi Türkiye’yi iyi bir yere götürmüyor’
Haberler / Yerel Yönetimler
6 Eylül 2012 Perşembe 15:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 

“4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ GERİYE GİDİŞTİR”

İZMİR-Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın yönettiği ve eğitimci ve akademisyen Mustafa Gazalcı, Prof. Dr. Nejla Kurul, Prof. Dr. Yakup Kepenek, Doç Dr. Firdevs Gümüşoğlu’nun konuşmacı olduğu panelde konuşmacılar yeni eğitim sisteminin Türkiye’yi iyi bir noktaya götürmediği fikrinde birleşti. 8 yıllık kesintisiz eğitiminden kız ve köyde yaşayan öğrencilerin daha çok yararlandığını belirten konuşmacılar, 8 yıllık kesintisiz eğitim ile Türkiye’de ilköğretimde ortalama eğitimin 6,5 yıla çıkmışken yeni eğitim sistemini ile daha aşağıya düşeceğini ifade ederek 4+4+4 eğitim sisteminin eğitimde geriye gidiş olduğu vurguladılar.   

“AMAÇ, TEK TİP İNSAN YETİŞTİRMEK “

Gülistan Aile Çay Bahçesi’nde gerçekleşen panelin yöneticisi Prof. Dr. Kemal Kocabaş yeni eğitim sisteminin tek tip insan yaratmaya dönük bir eğitim modeli olduğunu belirtti. Kocabaş; “Bakıyoruz ve görüyoruz veliler oldukça endişeli. Endişeli olmalarına hak veriyorum. Atatürk’ün öğretmenlere hitaben ‘Fikri, vicdanı, irfanı hür nesiller yetiştirin’ öğüdüne karşın bugün eğitim piyasa koşullarına bırakıldıktan sonra,  Dindar nesil yetiştirme tezi ortaya atıldı.  Eğitim dinselleştirilerek, formatlanarak, Cumhuriyetin 100. yılında tek tip insan modeli için düğmeye basıldı. Bu duruma hayır diyebilmeliyiz. Veliler örgütlenmeli ve bir yol bulunmalı. Çünkü bu sistem doğru bir sistem değil” dedi.

“ERKEN YAŞTA İTAATKÂR ÇOCUK YETİŞTİRMEK İSTİYORLAR”

4+4+4 eğitim sistemini öncesinde de eğitimde problemler olduğunu belirten Prof. Dr. Nejla Kurul; “Demokratik hayatı geriletilerek, sivil toplum etkisizleştirilerek, yeri geldiğinde milliyetçilik, yeri geldiğinde dini kullanarak güvensiz bir kuşak için zemin hazırlandı. Bugünkü eğitim sistemi de zaten müfredata göre ilk dört yılın sonrasında tüm okullar imam hatiptir. Amacı da erken yaşta itaatkar çocuk yetiştirmektir. Biz eleştirel, insan odaklı, araştırmaya, sorgulamaya, özgürce düşünmeye yönelik bir eğitim sitemini savunuyoruz” dedi.    

DOĞRU EĞİTİM MODELİ KÖY ENSTİTÜLERİ

Çağdaş, ilerici eğitime Köy Enstitüleri’nin iyi bir örnek olduğunu belirten Yakup Kepenek ise;   “Köy Enstitüleri araştıran sorgulayan, eşitlikçi ve çağdaş eğitim sistemiydi. Çoban Sülü’yü Cumhurbaşkanı yapan sistem bu sistemdir. Bu bir daha olmayacak. “ dedi. Bugünkü düzenin ve sistemin son derece eşitliksiz bir dünya kurguladığını belirten Doç Dr. Firdevs Gümüşoğlu; “Bugün devlet nasıl bir vatandaş yetiştireceğini kurgulamış, yani bu aynı zamanda devletin vatandaştan beklentilerini gösteriyor. Bu doğru bir yol ve yöntem değil. Oysa Cumhuriyetin kurulmasından sonra atılan 1930’larda hayat bulan Köy Enstitüleri ile çok eğitimsiz altyapısız bir kuşaktan çok nitelikli insanlar ortaya çıkarken bugün ülkenin çok daha nitelikli insan gücü var. Çağdaş bir ülke olmak istiyorsak bilimsel, çağdaş, eşitlikçi bir eğitim modeline geçmeliyiz ve bu nitelikli gücü harekete geçirmeliyiz “dedi.

“TÜM OKULLAR İMAM HATİP OLDU”

8 yıllık kesintisiz eğitimin 15 yıl aradan sonra kesintiye uğradığını belirten Mustafa Gazalcı; “8 yıllık kesintisiz eğitim gelmesi için yürüyüşler yapıyorduk. 4+4+4 eğitim sistemi ileri bir eğitim modeli değil. Çocukların ve ülkenin geleceğini karartan bir eğitim sistemine geçildi. Kanun Hükmünde Kararname ile teşkilat yasası kalktı. Atatürk ilke ve inkılapları gitti. Oysa 5 yılık eğitimden 8 yıllık eğitime geçerken bilimsel caba harcandı. Şimdi sözde eğitim 12 yıla çıkıyor.  Kim istemez ki böyle bir şeyi, ama öyle değil. Bu da iyi bir şey yapıyoruz gibi göstererek istediklerini yaptıkları bir uygulama. 8 yıllık kesintisiz eğitimin kız ve köy çocuklarını daha çok eğittiği biliniyor. 8 yıllık kesintisiz eğitim ile ortalama eğitim 6,5 yıla çıktı. Bu eğitim sistemi geriye gidiştir. 7 yaşından sonra çocuğun nereye gideceği belli değil. Dini eğitimli derslerin seçmeli olduğu söyleniyor. Kolay mı doğuda iç Anadolu da ‘ben çocuğuma bu eğitimleri aldırmıyorum’ demek. Zaten bu sistemle tüm okullar imam hatip oldu. Ama bununla yetinmiyorlar askerlik şubelerini, tarihi okulları da resmen imam hatip yapmak için çalışıyorlar. Bu durum Türkiye’yi karanlığa sürükleyecek bir modeldir.” dedi. Dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan panelistlere günün anısına plaket ve çiçekleri belediye meclis üyeleri Kıymet Baysal ve Fuat Özer takdim etti.   

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası