Ege Postası
Geri

Yüksek mimar 30 senede biriktirdiği bin 400 saatle müze açmayı planlıyor

30 yıldır biriktirdiği bin 400 saati sergiyle görücüye çıkardı Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Sanat Galerisi, ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Yüksek Mimar Naim Arnas’ın 30 yılı aşkındır bir sürede biriktirdiği bin...
Yüksek mimar 30 senede biriktirdiği bin 400 saatle müze açmayı planlıyor
Haberler / Kültür - Sanat
13 Mayıs 2013 Pazartesi 15:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
30 yıldır biriktirdiği bin 400 saati sergiyle görücüye çıkardı

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Sanat Galerisi, ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Yüksek Mimar Naim Arnas’ın 30 yılı aşkındır bir sürede biriktirdiği bin 400 saat ve 304 adet ‘efemera’ denilen saat kutu ve edevatların bulunduğu ‘Zaman Makineleri Sergisi’ bir sene açık kalacak. 16. yüzyıldan günümüz saatlerine kadar onlarca çeşit saate ev sahipliği yapan serginin açılışına katılması beklenilen Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, ayağını burktuğu için sergi açılışına katılamadı.

Umurbey Bilgi Parkı Kompleksi içindeki yenileme çalışmalarının tamamlanmasıyla 2002 yılında ziyarete açılan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ilgi çekici bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Mimar Naim Arnas’ın koleksiyonunda yer alan bin 400 saat ve 304 adet efemera ‘Zaman Makineleri Sergisi’yle görücüye çıktı. Müze kampüsündeki Umurbey Hamamı içerisinde hizmet veren Tofaş Sanat Galerisi’ndeki serginin açılışı için 40 kişilik teknik bir ekip görev aldı. Serginin açılışına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, Bursa Vali Yardımcıları ile Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ile çok sayıda davetli katıldı. Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran, ticari faaliyetleriyle bir taraftan Bursa ve Türkiye ekonomisine katkı sağlarken, diğer taraftan Bursa’nın sosyal ve kültürel hayatına destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi Sanat Galerisi’nde zaman makinelerini halkla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başaran şunları kaydetti: “Hayatı bir zaman döngüsünden ibaret olan bizlerin, saat ve zaman kavramına dair çok değerli parçaların bulunduğu bu sergiden kıymetli bilgiler edinilecek. Otomotiv tarihinin gelişimini ortaya koyan müzemizin misyonuna da uygun olarak bu kez saat sergisine ev sahipliği yapıyoruz. Zamanın sayaçları olan saatlerin aslında bir değişimini de sergimizde görüyoruz.”

RAHMİ KOÇ: ALLAH’IN İNSANLARA EŞİT VERDİĞİ TEK ŞEY ZAMANDIR

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay ise Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un çok istemesine rağmen son anda ayağını burkması sebebiyle sergi açılışına katılamadığını açıkladı. Atay, Rahmi Koç’un hazırladığı konuşma metnini okudu.Rahmi Koç’un okunan konuşmasında, “Teknoloji o kadar ilerledi ki, bırakın saniyeyi, salisenin binde biri bile artık bir şey ifade ediyor. Zaman, hayatımızın en önemli parçası oldu. ‘Vakit, nakittir’ sözü derler ya. Fabrikaların üretimi zamanla ölçülür, saat mefhumu zamanında yetişemezseniz vapuru, uçağı, treni kaçırırsınız. Saat deyip geçmeyiniz masa saati duvar saati, ayaklı saat cep saati, kronometre, taksi saati, iskelet saati, kol düğmesi saati, atom saati, bekçi saati, güneş saati gibi vesair çeşitleri var. ‘Durmuş saatle, yanlış saatin farkı nedi? Diye sorarlar. Durmuş saat günde iki kez doğru zamanı gösterir. Allah’ın herekse eşit verdiği tek şey zamandır. Herkese de eşit şekilde zaman vermiştir” ifadeleri yer aldı.

MİMARIM, AMA 30 YILI AŞKINDIR SAAT TOPLUYORUM, MEKAN BULURSAM SAAT MÜZESİ AÇARIM
Sergideki saatlerin sahibi Yüksek Mimar Naim Arnas, mekan bulması halinde saatleri müzede sergileyebileceğini açıkladı. Serginin 16. yüzyıldan başlayıp günümüz saatlerine kadar gelen süreçteki kullanılan saatlere ev sahipliği yaptığını vurgulayan Arnas, serginin ilk etapta bir yıl boyunca açık kalacağını, gelen talebe göre sürenin bir buçuk yıla çıkarılabileceğini dile getirdi. Yüksek Mimar Arnas, “Güneş saatleri de var. Güneş saatleri, milattan önce 2 bin 500’lü yıllarda kullanılmış. Burada, tematik sergileme yapmaya çalıştım. Sarkaçlı saatler, İngiliz saatleri, Hollanda saatleri, ahşap saatleri, sanayici saatleri, bekçi saatleri, cep saatleri, kol saatleri, taksimetreler, kol saatleri çalar saatler, Amerika saatleri, fanuslu saatler gibi çok çeşit saatler sergide ziyarete açıldı. Mesela bir fanuslu saat; 400 gün çalabiliyor. Esasen mimarım ama kolleksiyonerlik bir hastalık. Otomotivle de saat uyuyor. Çünkü neticede saat de bir makine. 30 yıldır saat topluyorum. Saatlerimizi, ilk defa sergiyle çıkardık, tozunu almak zor oldu. Kalabalık bir ekip olarak çalıştık. 40 kişilik ekibimiz var, ama bu rakama müze personeli dahil değil. Müzede de temizlik, güvenlik personelimiz var” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası