Ege Postası
Geri

Yuvaya alışamayan çocuklarınıza sabır gösterin

Liv Hospital Çocuk ve Ergen Klinik Psikoloğu Zeren Kadıoğlu, "Yuvaya alışamayan çocuklarınıza sabır gösterin. Bir anda tam gün yuvaya göndermek yerine önceleri yarım gün göndererek çocuğunuzun ortama alışmasını sağlayın.” dedi.Psikolog...
Yuvaya alışamayan çocuklarınıza sabır gösterin
Haberler / Güncel
4 Eylül 2013 Çarşamba 12:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Liv Hospital Çocuk ve Ergen Klinik Psikoloğu Zeren Kadıoğlu, "Yuvaya alışamayan çocuklarınıza sabır gösterin. Bir anda tam gün yuvaya göndermek yerine önceleri yarım gün göndererek çocuğunuzun ortama alışmasını sağlayın.” dedi.

Psikolog Zeren Kadıoğlu yuvaya alışamayan çocuklar için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Yuva eğitiminin çocuklar üzerinde pek çok olumlu etkisinden bahseden Kadıoğlu, “Çocuk kendi yemeğini kendi yer, diğer öz bakım ihtiyaçlarını giderebilir, resim yapma, kağıt kesme, şiir okuma gibi birçok etkinliğe katılabilir. Sorumluluk almayı, kurallara uymayı, özgüven geliştirmeyi, yaratıcı olmayı, akıl yürütmeyi, paylaşmayı, kendini ifade etmeyi yine yuva yaşantısı içerisinde öğrenmeye devam eder. Yuvaya giden çocuk düzenli bir yaşam sürdürmeyi öğrenir, belirli saatlerde kalkar, belli bir saatte okula gider, belli bir saatte yatar.” ifadelerini kullandı.

Bu tür etkinliklerin çocukların fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerini olumlu etkilediğini ifade eden Kadıoğlu, “Aynı zamanda yuvanın bir başka katkısı da çocukların gelişimlerinin düzenli olarak takip edilmesi ve bu sayede çocuğa ait birtakım olumlu ve geliştirilmesi gereken özelliklerin daha çabuk fark edebilmesidir.” diye konuştu.

Yuvaya başlamadan önce çocuğa nasıl bir ortamda bulunacağıyla ilgili bilgi vermenin önemli olduğunu aktaran Kadıoğlu şunları kaydetti: “Orada yaşıtlarıyla birlikte oyunlar oynayacağı, yeni bilgiler öğreneceği anlatılmalıdır. Çocuğun uyum sorunu yaşamaması için başlangıçta sevdiği bir oyuncağı yanında götürmesine izin verilebilir. Bununla birlikte çocuğunuza sorumluluk kazandırmak için yaşına uygun olarak yapabileceği sorumlulukları almasına izin verin. Böylece kendi öz bakım ihtiyaçlarını gidermeye başlayan çocuklar anneden de zamanında bağımsızlaşmayı başarabilecektir.”

Yuvaya başlamadan önce çocuğun çevresinde başka çocukların bulunması ve onlarla ilişki kuruyor olmasının da yuvada yaşayacağı uyum sorununun önüne geçeceğini belirten Kadıoğlu, “Çocuğun anneye olan bağımlılığı genellikle tek taraflı olmamaktadır. Annenin kaygısını kontrol edebiliyor olması, çocuğundan belirli süre ayrı kalmaya hazır hissetmesi de yuvaya uyum açısından önem taşır.” dedi.

Çocuğun yuvaya alışma sürecinde yaşadığı zorluklardan kurtulması için yapılması gerekenlere de değinen Kadıoğlu, “Yuvaya alışamayan çocuklarınıza sabır gösterin. Bir anda tam gün yuvaya göndermek yerine önceleri yarım gün göndererek ya da oyun gruplarıyla çocuğunuzun ortama alışmasını sağlayabilirsiniz. Yuvadaki durumuyla ilgili aşırı müdahalelerden kaçının. Çocuğunuzun yuvaya başlaması konusunda siz de kaygılı bir tutum sergiliyorsanız çocuğunuzun da sizin duygularınızı kolaylıkla okuyabileceğini unutmayın.” şeklinde konuştu.





YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası