Ege Postası
Geri

Yüzlerce ağacı göz göre göre kestiler

Çam fıstıklarıyla ünlü, oksijen deposu Bergama Kozak Yaylası’nda köy tüzel kişiliğine ait binlerce dönümde ağaç kıyımı yaşanıyor. Köylülerin iddiasına göre köy muhtarları Bütünşehir Yasası nedeniyle “Zaten bize kalmayacak” dedikleri 10 bin çam ağacını kestirdi ve halen de kestirmeye devam ediyor
Yüzlerce ağacı göz göre göre kestiler
Haberler / İzmir
31 Ocak 2013 Perşembe 11:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Dokuz Eylül Gazetesi’nden Figen Bican’ın haberine göre Bergama Kozak Yaylası’nın 16 köyünden 4’ünde binlerce ağaç kesildi ve halen de kesilmeye devam ediyor. Bugünlerde fıstık çamlarından geriye kalan odunlar, tarlalardan kaldırılıyor. Aşağıcuma, Yukarıbey, Aşağıbey, Kaplan köylerinin köy tüzel kişiliklerine ait fıstık çamları ve arazileri, köylülerin Osmanlı döneminde yaşamış atalarından çeşme, köprü gibi hayratları ile fırın ve camilerin bakım ve temizlikleri için hibe edilmiş. Kesilmiş köklerinden akmaları sızan bu asırlık çam ağaçları adeta gözyaşı döküyor.

ATA EMANETİMİZ YOK EDİLİYOR

Fıstık çamlarının kesildiği 82 dönümlük (82 bin metrekare) arazidenin Aşağıcuma’nın en verimli arazisi olduğunu söyleyen köylülerden Mehmet Ürüyen, atalarından kalan emanetin yok edilmesine içlerinin eridiğini, ilgili yerlere şikayetleri yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirtti. Muhtarların kendi inisiyatifiyle kesimleri başlattığını iddia eden Ürüyen, köyün eski mezarlığı ile 10 dönümlük köy muhtarlığına ait bir başka arazideki çam ağaçlarının tamamının da yaz aylarında kesildiğini aktardı. Ürüyen, “Kesimler Bütünşehir Yasası çıkar çıkmaz 6 Aralık’ta başladı. Bizim buralar zengin köyler. Sadece Aşağıcuma köyünün muhtarlığına ait 40’ın üzerinde tapu var. Fıstığın olduğu yıllarda 1-2 milyonu bulan gelirler elde edilir. Bu kerestenin 3 katı parayı 1 yıllık ürünüyle verir her bir tarla. Biz canımız ciğerimiz olan, atalarımızın emanetinin yağmalanmasını istemiyoruz. Bu katliam bir an önce durdurulsun. Yoksa bu gidişle hiç ağaç kalmayacak” dedi.

BAKANLIĞA DİLEKÇE GİTTİ


Yukarıbey Köyü’nde de durum farklı değil. Köylülerden Erdinç Kayalı, 600 dönümde ağaç kesimi yapıldığını iddia etti. Durumu Başbakanlık İletişim Merkezi’ne internet üzerinden, İçişleri Bakanlığı ve İzmir Valiliği’ne ise posta ile 15 köylünün imzasının bulunduğu şikayet dilekçesi ile bildirdiğini anlatan Kayalı, “Beni Orman Müdürlüğü’nden çağırdılar. Muhtarın yasal prosüdürü yerine getirdiğini söylediler. Ben muhtara da sordum. Benim inİsiyatifim dedi. Şikayet edeceğim dediğimde de ‘vatandaş olarak hakkın’ karşılığını verdi. Büyükşehir yasası çıktı ertesi gün kıyım başladı. Muhtar da bütünşehir yasasından sonra ‘zaten bende kalmayacak’ diyor. Bu yağma durdurulsun” diye konuştu.

MUHTAR: 100 YAŞINDAKİ VERİMSİZ AĞAÇLARI KESTİK

Yukarıbey Köyü Muhtarı İlhan Çakır, ağaçların 100 yaşında olduğu için verimini kaybettiğini, bu yüzden de kesimlerin yapıldığını açıkladı. 10 yıldır köyde muhtarlık yapan Çakır, “Normalde herkes yaşından dolayı verimi düşen çam ağacını keser. Biz de bunu yapıyoruz. Muhtarlığa ait 600 bin dönümlük zamanında atalarımızın hibe ettiği arazi var. Bütünşehir yasasına karşıyız. Çünkü bizim bu arazi ve çamlarımızın geliri yüksek. 3 yıldır verim hiç yok ama en kötüsünde bile 300-400 bin lira kazandık. Şimdi bu varlığımızı Bergama Belediyesi’ne devredeceğiz. Bizim için kanayan bir yara” dedi. (Dokuz Eylül Gazetesi)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası