Ege Postası
Geri

#direnağaçlıyol'da ikinci perde

Bornova Ağaçlıyol’da Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait olan 70 hektarlık yeşil alanın özelleştirilerek satılmasına tepkiler giderek artıyor. Kentsel yeşil alan statüsünde olan bölgenin özelleştirme yolu ile satışı tartışmalara neden olurken, 19 Eylül’de gerçekleşecek olan satış işlemi öncesinde bir tepki de TMMOB’dan geldi. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır’ın da katıldığı eylemde basın açıklaması yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi, söz konusu alanın satışa çıkartılmasının suç olduğunu söyleyerek, “Kentsel yeşil alanlarımız giderse yerine yenisi gelmeyecek. Durdurun bu satışı” diyerek çağrıda bulundu.
#direnağaçlıyol'da ikinci perde
Haberler / İzmir
11 Eylül 2013 Çarşamba 14:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- TMMOB Başkanı Ferdan Çiftçi ve Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır önderliğinde Ağaçlıyol’da yer alan DSİ tesisleri önünde toplanan sivil toplum örgütleri ve oda temsilcileri, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda Bornovalı vatandaş bir eylem düzenledi. DSİ önünden, Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü önüne yürüyen yaklaşık 100 kişilik kalabalık grup alkış ve ıslıklar eşliğinde yeşil alanların satılmasına karşı çıktı. “AVM’li yol değil, Ağaçlıyol istiyoruz”, “Susma haykır, Ağaçlıyol halkındır”, Mühendisler, mimarlar susmadı, susmayacak”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atan kalabalık grup, Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı. 

“KENTİN DEĞERLERİ YANDAŞLARA AKTARILIYOR”

TMMOB adına basın açıklaması yapan Ferdan Çiftçi, kamu yararından hızla uzaklaşılan politikalar sonucunda kentteki kamusal alanların ranta açıldığını savunarak, “Biz TMMOB olarak İzmirlilerin öz varlıklarının yok pahasına yandaş kesimlere aktarılmasına, karar hangi kurum tarafından alınırsa alınsın karşı çıkmaktayız. Son olarak dava konusu olan Bornova Ağaçlıyol’daki mülkiyeti Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait olan özelleştirme yöntemi ile satışa çıkarılmaktadır. Burada 70 hektar büyüklüğünde ve Kültürpark’ın iki katından fazla bir kentsel yeşil alan bulunmaktadır. 25 binlik planlarda da bu bölge “Kentsel yeşil alan” olarak tanımlanmaktadır” dedi ve İzmir’de kişi başı yeşil alanın standartların çok altında kaldığını belirterek mevcut alanın da özelleştirilmemesi gerektiğini hatırlattı.

“HUKUKA AYKIRI UYGULAMADAN VAZGEÇİN”

Açıklamasının devamında alanın satışının acil bir ihtiyaç olmadığını vurgulayan Çitfçi, “Acil kentsel ihtiyaçlar ortadayken kamuya ait arsa ve arazilerin yürürlükte bulunan üst ölçekli planlara aykırı şekilde yeşil alan statüsünden çıkartılarak “Kentsel ve bölgesel iş merkezi” alanına yani ticari amaçlara dönüştürülmesi ve yapılacak ihale ile özelleştirilmesi bir suçtur. İzmir’de bu arazilerin satılarak yoğun yapılaşmaya ve ticarete açılması sonucunda yığılma ve trafik kargaşası gibi sorunlar ortadadır. Bu satıştan vazgeçilmesi çok daha akılcı, ekonomik ve İzmir halkının lehine olacaktır. Aksi takdirde aynı büyüklükte bir alanın kamulaştırma yoluyla bile olsa elde edilmesi mümkün olmayacaktır. Bu gibi alanlar asla kamu elinden çıkartılmamalı, kentin ihtiyacı olan yeşil alanlar ve kentsel donatı alanları olarak yeniden düzenlenmeli, kentliye sunulmalıdır. Siyasi iktidar kamunun elinde bulunan kentsel değerleri ranta dönüştürme anlayışından vazgeçmelidir. Bu politikalar kentleri yaşanılmaz hale getirmektedir. Siyasi iktidar İzmir’in geleceğini karartmamalıdır. Bu nedenle uyarıyoruz ve karayolları arazisi için yapılan plan değişikliğinin şehircilik bilimine, planlama ilkelerine, ilgili mevzuatına ve kamu yararına. Özetle hukuka aykırıdır. Başta siyasi iktidar olmak üzere, bütün siyasi aktörleri, yerel yönetimleri ve kentlileri İzmir’in değerlerine sahip çıkmaya, saygı göstermeye çağırıyoruz” dedi.

“BİRİNİ ALIP DİĞERİNDEN DE MAHRUM EDİYORLAR”

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi’inin ardından söz alan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, TMMOB’un ve Bornova halkının arkasında olduklarını kaydederek, belediyenin Danıştay’a açtığı itiraz davasını hatırlattı ve “Bu tesis buradan taşınmakla kalmayacak, yine Bornova sınırları içerisinde yer alan Laka Köyü’ne gidecek. Bir yeşil alan yok edilirken, Bornova halkını bir diğer alandan da mahrum edecekler. Belediye hizmet alanı olan o bölgeyi de resmi tesis alanına dönüştürecekler. Buranın satışına karşı 1 Nisan 2013’de Danıştay’a açtığımız dava halen devam ediyor. Söz konusu dava devam ederken, bu alanın satışa çıkartılması yanlıştır ve hukuka aykırıdır. Biz hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Kente ve kentliye ait olan böylesine bir alanın özel sektöre satışına izin vermiyoruz” diye konuştu.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası