Ege Postası
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İzmir’de İktidar Savaşları: Övünç Demir’in güç mücadelesi ve partiyi bölme tehlikesi
Mithat Umutoğulları
YAZARLAR
24 Temmuz 2024 Çarşamba

CHP İzmir’de İktidar Savaşları: Övünç Demir’in güç mücadelesi ve partiyi bölme tehlikesi

4 Ağustos'ta CHP Kadın Kolları'nın 15'inci Olağan Kurultayı için geri sayım başladı. Mevcut Başkan Aylin Nazlıaka ile Merve Kır arasında yaşanacak rekabet, partinin iç dinamiklerini yeniden şekillendirecek. Ancak bu kurultayın ardında sadece kadın kolları seçimleri değil, daha büyük bir mücadelenin de olduğunu görmek mümkün: CHP İzmir'de güç savaşları, bir nevi iktidar kapışması.

Genel Başkan Özgür Özel'in "Kurultaya karışmayın" talimatı, yerel yöneticiler tarafından hiçe sayıldı. Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir ve Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, bu talimata rağmen kadın kolları seçiminde canla başla çalışıyor. özellikle Torbalı Başkanı Demir’in, İzmir sınırlarını aşarak doğuya çalışma grupları yollaması, dikkat çekici bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Peki, bu kadar büyük bir çabanın arkasında ne yatıyor?

Övünç Demir’in, eski genel başkan yardımcısı ve Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel'e yakınlığı, bu sürecin kritik bir parçası. Demir, kadın kolları seçimleriyle başlayan ve genel başkan seçimlerine kadar uzanan süreçte örgütlenmek ve kurultayda söz sahibi olmak istiyor.

 Amaç, kurultayda Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu arasına “kara kedi” girmesi durumunda, Özel’in karşısında sağlam bir pozisyon almak. Torbalı Belediye Başkanı Demir, İmamoğlu ekibine yakın bir konumda yer almakla yetinmiyor, adeta bir güç mücadelesinin içinde yer alıyor.

Ancak bu stratejik hamlelerin en önemli ayağı, Özgür Özel’e yakın olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a karşı cephe açmak. Kendisinin İzmir’de bir güç olduğunun algısını yaratmak istiyor… Bu algıyı 200bin nüfuslu torbalı ile 80 bin nüfuslu Balçova’nın belediye başkanları mı yapacak… Bunları delege sayısını toplasan Karşıyaka’nın dörtte biri etmez…

CHP İzmir İl Kadın Kolları seçiminin hemen ardından, CHP kulislerinde Cemil Tugay'ın seçimi kaybettiği dedikodusunu yaymaya başladılar. Oysa Cemil Tugay, yakın çevresine ve kendisini arayan partililere "Kadınlar kendi başkanlarını seçsin, biz neden karışalım. Zaten genel başkanımızın talimatı var karışmayın" diyerek seçimlere müdahil olmayacağını açıkça ifade etmişti.

Tüm bu gelişmelere rağmen, bazı belediye başkanları canla başla çalışarak, CHP İzmir’de iki kutup yaratılması için ciddi çaba sarf ediyorlar. Cemil Tugay’ı hedef tahtasına oturtmak isteyen bu isimler, özellikle Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir ve onun yaveri Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit. Bu ikili, Cemil Tugay’ı topa sokmak için inanılmaz bir çaba içindeler.

Ancak Tugay bu hamleleri bildiği ve bu yapılan hamleleri görmezden geldiğini ve çok ciddiye almadığını görüyoruz…

Övünç Demir’in, CHP içindeki bu kaotik ortamı fırsata çevirmeye çalışması, partinin birlikteliğini tehdit eden bir strateji olarak karşımıza çıkıyor. CHP’nin köklü geçmişini ve değerlerini hiçe sayarak, sadece kişisel ve grupsal çıkarlar peşinde koşan bu tür hareketlerin, CHP’de karşılık görmediğini ve bu çaba içinde olan siyasetçilerin yüzüne partinin kapılarının nasıl kapandığını gördük…

Bu kadar büyük bir parti içi rekabet ve mücadele, sadece kişisel hırslarla sınırlı kalmamalı. Övünç Demir ve beraber oldukları, partiyi daha da kutuplaştırarak kendi iktidarlarını pekiştirme çabaları, CHP’nin uzun vadeli hedeflerine zarar vermekten başka bir şeye yaramayacaktır.

Sonuçta, İzmir’den doğuya uzanan bu siyasi satrançta, hangi hamlenin kimin lehine olacağını zaman gösterecek. Ancak bir şey kesin: CHP Kadın Kolları Kurultayı, sadece kadınların değil, tüm partinin kaderini etkileyecek bir olay olacak.

İzleyelim ve görelim, kim kimin önünü keser, kim kimin arkasını kollar!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası