Ege Postası
Geri

'Ağız kokusunun en önemli nedeni, ağız ve diş bakımına dikkat edilmemesi'

Dentistanbul Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri’nden Prof. Dr. Sedat Küçükay, dişler üzerinde oluşan birikintilerin, diş ve diş eti arasına yerleşen artıkların ağız kokusuna neden olabileceğini ifade etti. Küçükay, ağız kokusunu...
'Ağız kokusunun en önemli nedeni, ağız ve diş bakımına dikkat edilmemesi'
Haberler / Güncel
23 Ağustos 2013 Cuma 15:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dentistanbul Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri’nden Prof. Dr. Sedat Küçükay, dişler üzerinde oluşan birikintilerin, diş ve diş eti arasına yerleşen artıkların ağız kokusuna neden olabileceğini ifade etti. Küçükay, ağız kokusunu önlemek için önce etkenin nerede olduğunun doğru saptanması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Küçükay, ağız ve diş sağlığı, ağız kokusu ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Sedat Küçükay “Hasta ağzının koktuğunu söylüyorsa bile bunu bilimsel olarak bizim de saptamamız gerekir. Aksi durumda ağız kokusunun psikolojik olduğu durumlar dahi olabiliyor. Bunun için ağız kokusu ölçen özel bir alet kullanıyoruz. Böylelikle ağız kokusunda artış ve azalmalar objektif olarak takip edilebiliyor. Bu ölçüm sonunda ağız kokusu saptanırsa, o zaman etkenin nerede olduğunu aramaya ve tedaviye başlayabiliyoruz. Ağız kokusu şikayeti olan kimselerde ilk önce ağız ve dişlerin ciddi bir muayeneden geçmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Ağız kokusunun nedeni ağızdaki bir oluşum ise bu patolojik oluşumlardan uzak bir ağız ve diş bölgesi oluşturulmasının zor olmadığını anlatan Küçükköy, “Buradaki asıl mesele hastalarımızın bu işlemler sırasında ve sonrasında bizim önerdiklerimizi eksiksiz yapmaları. Çünkü hastalarımızın yardımı olmadan bu konunun üstesinden kalıcı olarak gelebilmek mümkün değil. Çoğunlukla ağız ve dişlerde sağlanan hijyenik bir ortam ağız kokusunun ortadan kalkmasını sağlayabiliyor. Ağız ve dişlerde bir patolojiye rastlanmıyorsa o zaman gastrointestinal (mide-bağırsak) sistemde bir patoloji aranmaya başlanır.” dedi.

Ağız ve diş sağlığı için günlük yapılması gerekenlerin doğru uygulanması halinde ağız kokusundan uzak kalınabileceğini belirten Küçükköy, şunları söyledi: “Dişlerin fırçalanması, mutlaka diş ipi kullanılması ve tercihen günde bir kez bile olsa gece yatmadan önce dişimizi fırçaladıktan sonra bir ağız gargarası ile ağzımızın çalkalanması gerekir. Bunları yaptığımız zaman, ağzımızda gıda artıklarının kalmasını engellemiş oluruz. Bunu engellediğimiz zamanda ağız kokusunun, ağız içindeki en önemli nedenleri olan diş ve diş eti hastalarından kendimizi korumuş oluruz. Çok basit anlamda söylersek, ağzımızda ağız kokusuna neden olan diş çürüklerinin ve diş taşlarının oluşumunu engellemiş oluruz. Elbette ağzımızda meydana gelecek diğer patolojik oluşumlar da ağız kokusuna neden olabilir. Bunları bir diş hekimi ağız muayenesi yaparken zaten bilir ve arar. Ama ağız kokusunun en önemli nedenlerini diş çürükleri ve diş taşları olarak sayabiliriz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası