Ege Postası
Geri

'Bilinçsiz haşere ilaçlama insan sağlığını tehdit ediyor'

İlkbaharın gelmesiyle açık alanlarda sivrisinek, karasinek, kene ve diğer haşerattan korunmak için yapılan ilaçlamanın, tonlarca zehrin toprak ve su kaynaklarını kirleterek çevreyi zehirlediği uyarısında bulunan Betis İlaçlama Bölge Koordinatörü...
'Bilinçsiz haşere ilaçlama insan sağlığını tehdit ediyor'
Haberler / Güncel
20 Nisan 2013 Cumartesi 15:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İlkbaharın gelmesiyle açık alanlarda sivrisinek, karasinek, kene ve diğer haşerattan korunmak için yapılan ilaçlamanın, tonlarca zehrin toprak ve su kaynaklarını kirleterek çevreyi zehirlediği uyarısında bulunan Betis İlaçlama Bölge Koordinatörü Mehmet Nuri Alim, "Bilinçsizce yapılan her ilaçlama, insan sağlığını tehdit etmekle beraber çevreye de zarar vermektedir. Sinekler için atılan ilaçlar, insanın yağlı dokusunda birikerek sağlığa kalıcı etkilerde bulunmaktadır. İlaçlama, mutlaka ehil insanlar tarafından yapılmalı." dedi.

İlaçlamanın hafife alınamayacağını belirten Alim, "Haşere ilaçları, gerekli olduğu hallerde ve teknik talimatlara uyularak kullanılmalı. Bilinçsizce ilaç kullanımı, insan sağlığına ve çevreye verdiği olumsuz etkilerin yanında zararlı böcekler ve organizmalarda da bağışıklığa yol açacağı gibi faydalı böceklere zarar vererek daha fazla ilaç kullanımına sebep olabilir. Uzman tavsiyesi ve teknik talimatlara uyulmadan kullanılan ilaçlar, tüketim ürünleri üzerinde kalıntı bırakmakta, hem halkın sağlığını hem de ürünlerin kalitesini olumsuz etkilemektedir." şeklinde konuştu. Günümüzde kokulu haşere ilaçlarının tarım alanlarında olduğu kadar ev ve diğer kapalı yerlerde de yaygın kullanıldığını vurgulayan Alim, "Kokulu tarım ilacı kalıntılarının çok düşük düzeyleri bile insan ve hayvanlarda birikim oluşturarak çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Bu kalıntıların çok yüksek düzeyi akut, düşük dozda ise kronik zehirlenmelere yol açmaktadır." dedi.

Haşere ilaçlamanın genel olarak kokusuz ve jel olarak ikiye ayrıldığını belirten Mehmet Nuri Alim, "Kokusuz ilaç dahi olsa uygulama yapıldıktan sonra en az 4 saat ortamı terk etmek gerekir. İstatistiklere göre çocukların zehirlenmelerinde ilk sırayı ev temizlik ürünleri, ikinci sırayı ise haşere ilaçları almaktadır." diye konuştu. Sıvı ve tablet gibi uzaklaştırıcı ilaçların da sabah saatlerinde kullanılmasının daha uygun olacağını ifade eden Alim, "Ayrıca insanımız, işin kolayına kaçarak maalesef hayatını hiçe saymaktadır. Gece saatlerinde pencereleri kapatıp prize takılan bazı ilaçları kullanmanın, intihar etmekten farkı yoktur. Ülkemizde maalesef bu sektörde izinsiz faaliyet gösteren çok sayıda firma ve şahıs bulunmaktadır. Haşere ve böcek ilaçlama için seçeceğiniz firmanın, Sağlık Bakanlığı'ndan yetki belgesi olmasına dikkat edin." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası