Ege Postası
Geri

'Hastalar üzerinde deney yaptı' iddiası: 'Ölenler oldu'

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Haziran 2020’de bir tıbbi cihaz üreticisi firmanın, Covid-19 hastaları üzerinde izinsiz ve etik dışı olarak ‘Türk ışını’ adlı cihazlarını denediklerini öne sürdü. Ekinci ekibin başında eski Bakan Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun olduğunu söylerken, ‘tedavi’nin denendiği hastalardan ölenler olduğunu ifade etti.
'Hastalar üzerinde deney yaptı' iddiası: 'Ölenler oldu'
Haberler / Politika
9 Temmuz 2024 Salı 09:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Son yerel seçimde DEVA Partisi’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı da olan Prof. Dr. Cenap Ekinci, sosyal medya hesabındaki paylaşımında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bazı Covid-19 hastalarının Türk Işın Tedavi Yöntemi’ni (TurkishBeam) denemek için kobay olarak kullanıldığını söyledi.

Konuyla ilgili Diken'den Mesude Demir'e konuşan Ekinci şunları söyledi:

“O hastanede görevli değildim. Ancak bütün gelişmeleri takip ediyordum. Sonuçta pandemiydi ve her yerle ilgileniyorduk. Arkadaşlarım orada çalışıyordu. Üç gün boyunca cihazın yüklendiği özel uçakla Ankara’dan her sabah geldiler ve akşam geri döndüler. Araştırma ekibinde mikrobiyolog, enfeksiyon hastalıkları ya da yoğun bakım uzmanları yoktu. Bakanlığın onayını almadan, test etmeden hastaların kanlarına apor topar lazer verdiler. Beş ile 10 arasında hastaya uygulandığını net olarak biliyorum. Hastaların diğer tedavileri kesildi ve alet denendi. Bunlardan ölenler oldu.”

‘Organizasyonu Mehmet Soylu’nun yaptığını’ iddia eden Ekinci, şunları anlattı: “Anlattıklarım eksiktir, fazla değil. Mahkemeye versinler, beni yalanlasınlar, soruşturma açsınlar hakkımda. Hazırım. Neden sadece Diyarbakırdan bahsedildi? Neden üstü kapatıldı, örtüldü?  Böyle araştırma mı olur? Önce hayvan deneyleri, bilimsel yayınlar yapılır. Literatüre girer. ‘Bir hastanın kanındaki enfeksiyon negatife döndü’ derseniz, bilimsel bir deney olmaktan çıkar. Mengele (Alman nazi doktor) gibi denersiniz. Başarılı olduk deyip, toplandılar uçaklarıyla gittiler. Bu işleme onay verenler ödüllendirildi. Olay böylece kapandı.”

Yönetim kurulu başkanlığını Raşit Dinç’in yaptığı firmanın web sitesinde yer alan habere göre RD Global-Invamed Cleveland Clinic ve New York Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından TurkishBeam tedavisinin ilgili denemelerini ve analizlerini yürütmek üzere resmi olarak davet edildi. Yine web sitesinde firmanın adresi olarak ABD veriliyor ve Sağlık Bakanlığı’nın araştırma onayını verdiği öne sürülüyor.

FİRMANIN USULSÜZLÜK GEÇMİŞİ

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 2021’de firmanın hastanelere verdiği ürünlerin Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kayıtlarıyla Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) kodları arasında uyuşmazlık olduğunu belirlemişti. Firmanın birçok ürününün sertifikalarına yönelik de usulsüzlükler tespit edilmişti. Bu iddialar TBMM’ye taşınmıştı. Tepkilerden sonra Mehmet Soylu’nun şirketten istifa ettiği haberleri basına yansımıştı. (CUMHURİYET)

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası