Ege Postası
Geri

'Japonya'dan nükleer teknoloji transferi beklentisi kararda etkili oldu'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta inşa edilecek 2. nükleer santralin Japonya'ya verilmesinde, bu ülkeden teknoloji transferine yönelik beklentinin etkili olduğunu söyledi. Yıldız, Japonya ile yapılacak projenin yerli sanayinin...
'Japonya'dan nükleer teknoloji transferi beklentisi kararda etkili oldu'
Haberler / Dünya
12 Mayıs 2013 Pazar 12:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta inşa edilecek 2. nükleer santralin Japonya'ya verilmesinde, bu ülkeden teknoloji transferine yönelik beklentinin etkili olduğunu söyledi. Yıldız, Japonya ile yapılacak projenin yerli sanayinin gelişmesinde ve yerel istihdam açısında da artılar içerdiğine dikkat çekti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Japonya'nın önde gelen ekonomi gazetesi Nikkei'ye demeç verdi. Yıldız, Sinop'ta yapılacak nükleer santral projesinin Japonya'ya verilmesine ilişkin bilgiler aktardı. Yıldız, bu kararın alınmasında Japonya'dan teknoloji transferine yönelik beklentinin etkili olduğunu açıkladı. Yıldız, "Japonya ile gerçekleştireceğimiz proje yerli sanayinin geliştirilmesi ve yerli istihdam açısından artılar içeriyor. Teknolojiyi edinmemiz, Türkiye ekonomisine olumlu katkıda bulunacaktır." noktasına işaret etti.

Bununla ilgili olarak, "Mümkün olduğunca kısa süre içerisinde Türkiye ve Japonya ortaklığında bilim ve teknoloji alanında uluslararası bir üniversite kurulacak." açıklamasını yaptı. Bakan Yıldız, Japon araştırmacılardan know-how'ı öğrenerek Türk mühendislerin yetiştirilmesi düşüncesini ortaya koydu.

RESMİ KONTRAT, EYLÜL-EKİM AYINDA

Enerji Bakanı Yıldız, nükleer santralin inşaası ve işletmesi için kurulacak proje şirketinde Türkiye tarafından, devlete ait elektrik üretim şirketi EÜAŞ'ın en fazla yüzde 49 hisseye sahip olacağını dile getirdi. Yıldız, "Bunu yüzde 25'e çekerek, Türkiye'nin payı için ise kalan kısmın ya Türk şirketleri tarafından alınması ya da halka arz yoluna gidilmesi gibi düşüncelerimiz var." diye konuştu. Eylül-Ekim gibi resmi kontratın imzalanacağına dikkat çeken Bakan Yıldız, "Proje şirketinin kurulmasından itibaren 2 sene içerisinde Japonya yerli insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yerli sanayiye projenin etkileri ile ilgili olarak ekonomik etki raporunu tarafımıza iletecek. İki ülkenin ortaklaşa kuracakları uluslararası bilim ve teknoloji üniversitesi planına dair beklentilerimiz de yüksek. Mümkün olsa yarın derslere başlanmasını isteyeceğim. Japonya'nın teklifi Türkiye'de istihdam, teknoloji transferi, makro ekonomi konularında olumlu etki yapacaktır." dedi.

YENİ SANTRALİN YERİ, 2 YIL İÇİNDE BELLİ OLACAK

Bakan Taner Yıldız, üçüncü santrale giden yolda, Türk şirketlerinin parça tedariğinde daha fazla rol almasını teklif ederek, "Lokal parça tedarik oranında en az yüzde 80'leri hedefliyoruz." dedi. Bakan Yıldız, "Türk mühendisleri nükleer santrali işletecek." hedefini de ortaya koydu. Üçüncü santralin inşa edileceği yer ile ilgili olarak, "2 yıl içerisinde yeri seçeceğiz." dedi. Üçüncü santralin fizibilite çalışmalarının Japonya tarafından yürütülmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Buna karşın Yıldız, fizibilite çalışması Japonya tarafından yapılacak olsa da, "Bu münhasır müzakere hakkı tanınması anlamına gelmeyecektir. Bu aşamada hangi ülkenin avantajlı olduğunu söylemek için henüz erken bir zaman." açıklamasında bulundu. 2023 yılına kadar Rusya'nın inşa edeceği 4 reaktör ile Japonya'nın yapacağı ilk reaktörün işletmeye alınması, 3. santralin ise inşaatına başlanması planlanıyor.

Enerji Bakanı Yıldız, "Japonya ile nükleer santralde işbirliği yapabiliyorsak, her alanda işbirliği yapabiliriz." diye de konuştu.

Bakan enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında da Japon şirketlerinin katılımını talep etti.

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine göre, Türkiye hükümeti nükleer enerji ile ilgili doğacak sorumluluklarla ilgili yasa tasarısının yıl içinde meclise sevkedilmesinin beklendiğini aktardı. Nükleer santrallerde kaza oluşması durumunda, taraflarının sorumluluğuna dair konuları belirleyen revize edilmiş Paris Konvansiyonu'na uyumlu yapılacak bir çalışma olacağı, konvansiyonda proje şirketinin sorumluluğunda olan kısmın minimum 700 milyon Euro olduğu belirtildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası