Ege Postası
Geri

İsveç'te hamam parasını artık devlet ödüyor (Özel)

İsveç’in başkenti Stockholm’de açılan Türk hamamı, sağlık hizmeti veren kurumlar listesine alındı.Malatyalı girişimci Ziya Gürsoy’un açtığı Oriental Türk Hamamı’na gidenlerin masrafını devlet karşılıyor. İsveç’te sigortalı...
İsveç'te hamam parasını artık devlet ödüyor (Özel)
Haberler / Dünya
12 Mayıs 2013 Pazar 10:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İsveç’in başkenti Stockholm’de açılan Türk hamamı, sağlık hizmeti veren kurumlar listesine alındı.

Malatyalı girişimci Ziya Gürsoy’un açtığı Oriental Türk Hamamı’na gidenlerin masrafını devlet karşılıyor. İsveç’te sigortalı çalışanlara, bir sağlık merkezi ya da spor tesisinde kullanmak üzere, yıllık bin 500 kronluk (400 lira) sağlık desteği veriliyor. İsveçliler bu desteği, sağlık hizmeti veren kurumlar listesine alınan Türk hamamında kullanmaya başladı.

Cihan Haber Ajansı’na bilgi veren işletme sahibi Ziya Gürsoy, Oriental Hamamı’nı büyük gayretler sonucu İsveç vergi dairesi nezdinde bir sağlık kurumu kapsamına aldırdığını belirtti. Gürsoy, "Biz de sağlık hizmeti veriyoruz. Yıkanıp keselenenlerin vücutları ter yoluyla toksin atıyor. Daha sağlıklı bir bedene kavuşuyor. Müşterilerimiz, devletin verdiği o imkanı burada kullanıyorlar." dedi.

Hamamcılığa henüz 12 yaşındayken Mersin’de başlayan Ziya Gürsoy, 20 yıl önce Alanya’da tanıştığı İsveçli eşi ile birlikte Stockholm’e yerleşti. Uzun bir süre garsonluk yapan Gürsoy, 2010 yılında 4 milyon kronluk bir yatırımla hayalini süsleyen Oriental Hamamı’nı açtı. Hamam açma sevdasının kendisini İsveç’te tuttuğunu söyleyen Gürsoy, “Yoksa Mersin’den, Antalya’dan gelen bizler için İsveç, özellikle kışın yaşanılacak bir ülke değil. En sonunda hayalimi gerçekleştirdim. Daha otantik bir ortam oluşturmak için hamamda kullanılan bütün malzemeleri Türkiye’den getirttim." diye konuştu.

“GELİN ADAYLARINI DAVULLA KARŞILIYORUZ”

İsveçlilerin hamama büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Gürsoy, "Bir defa gelenler sonra tekrar geliyor. Hatta yanında beş kişi ile birlikte geliyor. İnternet sitemizde müşteri defterine yorumlar yazıyorlar. ‘Hamama gittim yıkandım, kendimi bir kraliçe ya da kral gibi hissediyorum’ diye yazılar yazmışlar. Özellikle bayanlar sağlığa çok önem veriyor. Daha çok bayanlar geliyor. Burada düğün öncesi yapılan geleneksel bir adet var. Gelin kaçırma olayı. Bekarlığa veda partisi gibi bir şey. İşte İsveçliler onu burada yapıyorlar. Gelinin gözlerini kapatıp gelini buraya getiriyorlar. Biz de onları dışarıda davulla karşılıyoruz.” şeklinde konuştu.

"12 BİN MÜŞTERİYE HİZMET VERDİK”

Müşterilerinin yüzde 98’inin İsveçli olduğunu kaydeden Gürsoy, Türklerin ise geri kalan yüzde 2’lik payın sadece dörtte birini oluşturduğunu söyledi. Şu ana kadar toplam 12 bin müşteriye hizmet verdiklerini de dile getiren Gürsoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Hamam Oriental aynı zamanda İsveç ile Türkiye arasında bir kültür köprüsü vazifesi görüyor. İsveçliler gelip burada Türkiye’yi öğreniyorlar. Tekrar geldiklerinde Türkiye biletlerini gösteriyorlar. ‘Hamamı çok sevdim, burası bu kadar güzelse, Türkiye’de başka ne güzellikler vardır, gidip o güzellikleri keşfetmek istiyorum’ diyen insanlar var. Biz de gidecekleri yerler konusunda onlara bilgi veriyoruz.”

Gürsoy, Finlandiya’nın başkenti Helsinki ya da Norveç’in başkenti Oslo’ya da hamam açmayı düşünüyor.

“ÇALIŞANLARIMIZI TÜRK HAMAMINA GÖNDERİYORUZ”

Hamamda günün bütün stresini attığını söyleyen Mehmet Sönmez ise "Bu yüzden sıklıkla gelmeye çalışıyorum. Ben bin 500 kronluk sağlık desteğini burada kullanmayı tercih ediyorum. İsveç’in en büyük oteller zincirine sahip Scandic Hotel’de yönetici olarak çalışıyorum. Hamamı personelimize de tavsiye ediyoruz. Onların bu bin 500 kronluk desteği kullanması için hamama gönderiyoruz. Hem Türkiye’yi tanıtmış oluyoruz hem de onların daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için destek vermiş oluyoruz. İyi performans göstermeleri açısından bu bizim için de faydalı oluyor.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası