İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturmasında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin davada 36'sı tutuklu 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla müştekiler ve taraf avukatları katıldı.
Tanık M.A.A. "mahrem imam operasyonunda" yakalandıktan sonra etkin pişmanlıktan faydalanarak ifadesine başvurulduğunu, polislere "sohbet abiliği" yaptığını, dosyanın sanıklarından İsmail Şahin'in örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in kitaplarını okudukları sohbetlere katıldığını söyledi.
Sohbete katılan kişiler "kaçmasın" diye toplantılara ara verilmediğini anlatan tanık, "Sohbete katılan kişilerin başka bir şey düşünmesine fırsat verilmemesi için sohbetler sık yapılıyordu. Katılmayanlar uyarılıyordu." dedi.
Tutuksuz sanık Y.T, tanığa "Ast-üst ilişkisi örgüt içerisinde nasıl oluyo? Fişlemeler nasıl yapılıyor'" sorusunu yöneltti. Tanık ise bu konuda fazla bir bilgisinin olmadığını söyledi.
Tanık çilingir İ.S. 2012 yılı haziran ayında iş yerine 2 polisin geldiğini, bir kapı açılacağını söylediklerini belirterek, gittiklerinde evin önünde 5-6 kişi olduğunu, kapıyı açarken kişilerin kamerayla görüntü kaydı aldığını ifade etti.
Tanık çilingir, kapı açma işleminden sonra polislerin kendisine boş bir tutanak imzalattıklarını ileri sürdü.
Duruşmanın öğleden sonraki, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmada tanık olarak ifade veren polis memuru M.Ç, olay tarihinde askeri casusluk soruşturmasında şüpheli olan Sunay Akkaya'nın evinde yapılan aramada yer aldığını, Akkaya'nın evde olmaması nedeniyle Merkez Komutanlığından rütbeli askerlerin gelmesiyle aramaya başladıklarını belirtti.
Akkaya'nın ev arkadaşının evde olduğunu anlatan M.Ç, aramada bir Bulgar pasaportu ve kimliğinin ele geçirildiğini kaydetti.
Kilolu olması nedeniyle dolapların altını detaylı arayamadığını ifade eden M.Ç, yanındaki albayın uyarmasıyla beyaz renkteki bir hard diskin daha ele geçirildiğini, onun haricinde suç unsuru sayılabilecek bir delile ulaşamadığını bildirdi.
Aramanın başından sonuna kadar yer aldığını, kamera kaydının yapıldığını aktaran M.Ç, ele geçirilen dijital materyalleri imajı alınmadan delil torbasına attıklarını vurguladı.
Tanık eski komiser yardımcısı Y.T, Haziran 2012 ile Kasım 2016 arasında İzmir'de görev yaptığını, amirinin tutuklu sanıklardan Yaser Özoğlu olduğunu, kendisi göreve başladığında askeri casusluk davası ile ilgili operasyonel kısmın bittiğini, kendisinin soruşturmayla ilgili eksik evrakları tamamladığını kaydetti.
Müşteki Coşkun Başbuğ, mahkeme başkanının sorusu üzerine birleştirilen dosyadaki sanıklardan da şikayetçi olduğunu beyan etti.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 23 Şubat Cuma gününe erteledi.
Dava ve iddianame
"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin davada sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
Dosyadaki sanık sayısı, davanın 10 Temmuz 2017'de verilen ara kararla dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasıyla birleştirilmesiyle 33'ü tutuklu olmak üzere 85'e yükselmişti.
Birleştirilen son dosyayla beraber sanık sayısı 92'ye yükselmişti. (AA)