Ege Postası
Geri

'Kimyasal zehirlenme tedavisi açık havada yapılmalı'

Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer ve Endüstriyel Tehlikeli Maddeler (KBRN) uzmanı Dr. Cansın Arda, kimyasal bir zehirlenmede açık hava tedavisi uygulanmasının hayati önem taşıdığını söyledi.Adana-Osmaniye Tabip Odası Yönetimi Kimyasal...
'Kimyasal zehirlenme tedavisi açık havada yapılmalı'
Haberler / Güncel
18 Eylül 2013 Çarşamba 12:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer ve Endüstriyel Tehlikeli Maddeler (KBRN) uzmanı Dr. Cansın Arda, kimyasal bir zehirlenmede açık hava tedavisi uygulanmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

Adana-Osmaniye Tabip Odası Yönetimi Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer (KBRN) tehlikelere karşı hekim ve sağlık çalışanlarına eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Tabip Odası'nda gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak katılan Dr. Cansın Arda, Tokyo ve Matsumoto'da ki kimyasal zehirlenmede doktorların bilinçli ve hazır olmadığına hatırlattı. Arda, kimyasal konusundaki bilinçlenmenin ölümlerin önüne geçeceğini söyledi.

Kimyasal tedavilerinin mutlaka açık havada yapılması gerektiğini belirten Arda, "En büyük problem yüzlerce insanın aniden gelmesi, maddenin ne olduğunun bilinmemesi, arındırmaya ihtiyaç olup, olmadığı ve hekim kendisini ve personelini nasıl koruyacağıdır. Ambulans, hastane ve içyapı ortamının kapalı yer olarak kabul edildiğinden doktorlar tedavilerini mutlaka açık havada yapmalıdır. Hastaları kapalı yere asla almamaları gerekir. Kimyasala maruz kalan kişiler kapalı alana alınırsa kimyasal ortama yayılarak başka insanlarında zehirlenmesine neden olur." dedi.

Kimyasala maruz kalanların öncelikle kıyafetlerinin çıkartılarak plastik poşetlere konulması ve ağzının sıkı bağlanması uyarısında bulunan Arda, "Kıyafete bulaşan kimyasal zehirlemeye devam eder. Hastaların kıyafetleri çıkarıldıktan sonra bol su ile yıkanmaları gerekir ki maruziyetten hemen uzaklaşılsın. Yıkanma hayat kurtaracak tarzda çözümdür. Kimyasalın yüzde 80’i kıyafette kalır. Kimyasalın Antidotu var ise hemen uygulanmalıdır." diye konuştu.

Göz yaşartıcı gazlarda limon kullanımının sakıncalı olduğuna vurgu yapan Arda, "Limon asidik bir madde olduğundan göze zarar verir. Sabunda yakıcı olduğundan kullanılmamalı en iyisi yavaş akan ılık suyla yıkanmasıdır. Suriye nedeniyle Adana belki bir risk ifade etse de teknolojisi ilerlemiş şehirlerde olduğu gibi Adana'da da kimyasal riskler vardır. İster savaş gazı olsun ister endüstriyel kimyasal olsun aynı şekilde müdahale edilir." şeklinde konuştu. Arda, Türkiye’de birçok ilde kimyasal tatbikat yapıldığını da hatırlattı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası