Ege Postası
Geri

"Muhbirler adli işleme maruz kalmadan suç işleyebilmeli"

Alman Federal Eyalet Komisyonu, içişleri bakanlarına sunduğu nihai raporda muhbirlik (V-Mann) uygulamasından vazgeçilmemesini önerdi. Rapordaki öneriler arasında muhbirlere bazen adli işleme maruz kalmadan suç işleme hakkının tanınmasının...
Haberler / Dünya
25 Mayıs 2013 Cumartesi 13:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Alman Federal Eyalet Komisyonu, içişleri bakanlarına sunduğu nihai raporda muhbirlik (V-Mann) uygulamasından vazgeçilmemesini önerdi. Rapordaki öneriler arasında muhbirlere bazen adli işleme maruz kalmadan suç işleme hakkının tanınmasının istenmesi dikkat çekti.

Neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin ortaya çıkmasından sonra güvenlik birimlerinin çalışmalarını incelemek için Şubat 2012’de kurulan Federal Eyalet Komisyonu, 15 aylık araştırmanın sonuçlarını tanıttı. Hannover’de toplanan İçişleri Bakanları Konferansı’nda raporu sunan komisyon, Alman güvenlik sisteminin genelinde arıza tespit edilmediği sonucuna vardı.

Komisyon Üyesi Eckhart Müller, “Polis ve Anayasa Koruma Teşkilatı’nı toptan kabiliyetsizlikle suçlamak yanlış olur.” diyerek, güvenlik birimlerinin ‘sağ gözünden kör’ olmadığını belirtti. Müller’in sistemin tamamında arıza yok demesine rağmen, komisyon 60 değişik yerde hata ve ihmaller yapıldığını tespit etti. NSU’dan dolayı muhbirlik (V-Mann) uygulamasından tamamen vazgeçilmesine karşı olan komisyon, aksine muhbirlerin vazgeçilmez olduğunu savundu.

Komisyon, bazı durumlarda muhbirlerin adli kovuşturmaya maruz kalmadan ceza işleyebilmeleri için yasal altyapı oluşturulmasını önerdi. Buna gerekçe olarak ise terör hücrelerinde muhbirlik yapanların suça bulaşmalarının kaçınılmaz olması gösterildi.

Kendi çevresinden istihbarat ve polise bilgi satan muhbirlerin daha iyi kontrol edilmesi de talep edildi. Komisyon ayrıca güvenlik birimleri arasındaki bilgi paylaşımı ve işbirliğin artırılması gerektiğini vurguladı.

Anayasa Koruma Teşkilatları’nın ülke için vazgeçilmez bir unsur olduğunu savunan Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, muhbirlik uygulamasında değişiklik yapılarak verimli hale getirilmesinden söz etti.

Federal Meclis NSU Komisyonu’nun Sol Partili üyesi Petra Pau ise raporu eleştirdi. Güvenlik birimlerin cinayetleri soruştururken failleri kurbanların çevresinde aradığını ima eden Pau, soruşturmalarda ‘ırkçılık izleri’ olduğuna ve bunun raporda geçmediğine dikkat çekti. Pau ayrıca polislerin soruşturmalarına muhbirlik uygulamasının engel olduğunun da dile getirilmediğini ifade etti. İçişleri Bakanları Konferansı’ndan çıkan sonucu Pau,“Tamamen süsleme, göz boyama. Özeleştiri ve köklü değişikler için yer yok.” sözleriyle değerlendirdi.

NSU Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ise ikinci devlet kanalı ZDF’nin ‘heute’ programına yaptığı açıklamada bir muhbirin istihdam edilmeden parlamentodan izin alınmasını talep etti. Edathy ayrıca muhbirlerden elde edilen bilgilerin mutlaka ilgili birimlere aktarılması gerektiğini söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası