Ege Postası
Geri

MI5, Londra terör zanlısına birlikte çalışma teklifi yapmış

İngiltere iç istihbarat birimi MI5’in Londra terör saldırısı zanlılarından Michael Adebolajo’ya, 6 ay önce "birlikte çalışma" teklifi yaptığı ileri sürüldü. Bunun öncesinde ise Adebolajo’nun Kenya’da "fiziksel ve cinsel işkenceye"...
MI5, Londra terör zanlısına birlikte çalışma teklifi yapmış
Haberler / Dünya
25 Mayıs 2013 Cumartesi 12:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İngiltere iç istihbarat birimi MI5’in Londra terör saldırısı zanlılarından Michael Adebolajo’ya, 6 ay önce "birlikte çalışma" teklifi yaptığı ileri sürüldü. Bunun öncesinde ise Adebolajo’nun Kenya’da "fiziksel ve cinsel işkenceye" maruz kaldıktan sonra radikal bir çizgiye kaydığı iddia edildi.

Çarşamba günü yaşanan bıçaklı saldırıda bir İngiliz askerini öldürmekle suçlanan Adebolajo’nun çocukluk arkadaşı Ebu Nusaybi’nin, dün akşam BBC’deki bir programda yaptığı açıklamalar büyük yankı uyandırdı. Program sonrasında ise Nusaybi, BBC’nin çıkış kapısında terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Ebu Nusaybi BBC’ye verdiği demeçte, Adebolajo’nun Kenya ziyareti sırasında gözaltına alınarak işkenceli sorgulamaya tabi tutulduğu, bunun sonrasında ise büyük bir değişim yaşayarak radikalleştiğine dikkat çekti. Çocukluk arkadaşının Kenya’dan döndüğünde çok farklı bir karaktere büründüğünü ifade eden Nusaybi, “Kenya’da yaşadığı bazı hadiseler onda derin izler bırakmış gibi görünüyordu. Daha az konuşan ve hep yalnız kalmayı tercih eden bir hale bürünmüştü. Şen şakrak tavırlarından da hiç eser kalmamıştı.” diye konuştu.

Adebolajo’nun kendisine, İngiltere’ye döndükten sonra MI5 tarafından kapısının sık sık çalındığını söylediğini aktaran Nusaybi, “Michael, MI5 tarafından devamlı takip edilerek rahatsız edildiğini ve kendi başına bırakılmadığını söylüyordu.” dedi. Guardian’ın ulaştığı bilgiye göre, Adebolajo geçen yıl bir avukata başvurarak MI5’ın yaptığı tacizden şikayetçi olmuş.

MI5’ın Adebolajo’ya bazı kişiler hakkında soru sorduğunu da söyleyen Nusaybi sözlerini şöyle sürdürdü: “Michael istihbarat yetkililerine sordukları kişileri tanımadığını söylüyor. MI5 daha sonra Michael’a istihbarat için çalışma teklifinde bulunuyor fakat Michael bu teklifi reddediyor.” Nusaybi, kendisinin de çocukluk arkadaşı gibi sonradan Müslüman olduğunu sözlerine ekledi. Bu arada, Ebu Nusaybi’nin BBC’deki açıklamalarına devlet yetkililerinden henüz bir yalanlama gelmedi.

Dün de İngiliz medyasında yer alan haberlerde, saldırıyı gerçekleştiren terör zanlıları Adebolajo ve Adebowale’yu MI5’ın 8 yıldır tanıyor olduğuna yer verilerek, istihbarat birimi sert bir dille eleştirilmişti.

Londra'nın güneydoğusundaki Woolwich'te bulunan Kraliyet Topçu Birliği kışlası yakınlarında Çarşamba günü yaşanan olayda, Nijerya kökenli iki İngiliz vatandaşı saldırgan satır ile 3 kişiye saldırarak 1 İngiliz askerini öldürmüş, 2 kişiyi de yaralamıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası