Ege Postası
Geri

''Sosyal demokrat'' kaldırım

​Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı başta olmak üzere kamulaştırmasız el atma davaları yüzünden büyük sıkıntı yaşayan ve hak sahiplerine milyonlarca lira tazminat bedeli ödemek zorunda kalan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mithatpaşa Caddesi’nde de benzer bir krizin eşiğine geldi. Göztepe’de yer alan kaldırım manzaraları görenleri hayrete düşürürken, arsalarında kamulaştırma işlemi uygulanmadan yol ve kaldırım yapıldığı gerekçesi ile belediye aleyhinde peş peşe davalar açan vatandaşlara tazminat ödemekten yorulan İzmir Büyükşehir Belediyesi de çareyi kaldırımları sökmekte buldu.
''Sosyal demokrat'' kaldırım
Haberler / İzmir
22 Mayıs 2014 Perşembe 15:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin en işlek noktaları arasında yer alan Mithatpaşa Caddesi’ndeki kamulaştırmasız el atma davaları yüzünden milyonlarca lira tazminat ödemeye devam ediyor. Mithatpaşa Caddesi’nin Göztepe mevkiinde oturan apartman sakinleri, kendi arsaları üzerine kamulaştırmasız yol ve kaldırım yapıldığını savunarak belediye aleyhine peşi sıra dava açtı, belediye de kaldırımları söküp götürdü. Kaldırım taşlarının sökülmesi ile birlikte köy yolu görüntüsüne bürünen yollar sebebiyle vatandaşlar belediye yönetimine tepki gösterirken, yaşanan manzaranın altında ise fıkraları aratmayan bir bürokrasi hikayesi ortaya çıktı.


 
 
KALDIRIM TAŞLARI BİR SABAH ANSIZIN SÖKÜLDÜ
Mithatpaşa Caddesi’nin çeşitli bölgelerinde yol yapım çalışmalarını aratmayan inşaat ve hafriyat görüntülerinin ardındaki gerçek hem görenleri hem de duyanları hayrete düşürmeye devam ediyor. Mithatpaşa Caddesi’nde 964 numaralı Renk Apartmanı sakinlerinin belediye aleyhine açtıkları kamulaştırmasız el atma davası neticesinde tüm kaldırımlar belediye ekipleri tarafından yerinden sökülürken, ortaya ilginç manzaralar çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden davacı olan kat malikleri, bir sabah uyandıklarında konutlarının önüne gelen belediye ekiplerinin kaldırımları sökmeye başladığına tanık oldu.
 
APARTMANA AİT ARSADA YOL VE KALDIRIM VAR
2013 yılının sonunda İzmir 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran 19 kat maliki, kendilerine ait apartmanın 130 metrekare tapulu arsasına yol yapıldığı gerekçesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kamulaştırmasız el atma davası açtı. İhsan Alyanak döneminde mevcut alandan yol geçirildiğini ve yine kamulaştırmasız biçimde arsalarına kaldırım yapıldığını gerekçesi ile hukuk mücadelesi başlatan hak sahipleri, benzer davaları emsal göstererek tazminat istemi ile mahkemeye başvurdu. 750 bin TL’yi bulan tazminat bedeli karşısında kamulaştırma girişimlerinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, apartmana metrekare başına bin 200 TL önerirken, davacı kat malikleri ise alanın yürürlükteki rayiç bedelleri üzerinden metrekare başına yaklaşık 5 bin TL istedi. Vatandaşların bilirkişi incelemesi sonrasında haklı bulunması ve anlaşma sağlanmaması üzerine, belediye de bir sabah ansızın kaldırım taşlarını sökerek götürme kararı aldı.


 
VATANDAŞ VE ESNAF TEPKİLİ
Bir yanda yargı süreci devam ederken, diğer yanda da apartmanın önündeki kaldırımların sökülmesi sonrasında olan da vatandaşa ve esnafa oldu. Adeta şantiyeye dönen, çukur ve tümseklerle dolu, toz toprak içindeki yolun getirdiği sıkıntılarla baş başa kalan apartman sakinleri ve iş yeri sahibi esnaf, açtıkları davalar sonucunda belediye tarafından acımasız şekilde cezalandırdıklarını ve kaderlerine terk edildiklerini dile getirdi. Belediyenin açılan davalar nedeniyle bir gün ansızın, hiçbir gerekçe göstermeden, evleri önünde yer alan tüm kaldırımların söküldüğünü belirten Renk Apartmanı sakinleri, kendilerine bu yolla gözdağı verildiğini ve temizlik de dahil olmak üzere birçok hizmetin bilinçli bir şekilde gerektiği gibi yerine getirilmediğini söyleyerek yaşanan gelişmelerden ötürü belediyeye tepki gösterdi. Belediye yetkililerin kendilerine “Davanızdan vazgeçin, kaldırımları sökmeyelim” şeklinde teklifte bulunduğunu da belirten davacı apartman sakinleri, “Kaldırımları söküp götürmek nedi? O kaldırımlar yine biz vatandaşların parası ile yapıldı. Böyle belediyecilik mi yapılı? Bu nasıl sosyal demokrat belediye'” sözleriyle gelişmeleri değerlendirdi.
 
EMLAK VERGİLERİ İÇİN DE DAVA AÇABİLECEKLER
Metrekare başına 7 bin TL’nin üzerinde tazminat bedellerinin söz konusu olduğu kamulaştırmasız el atma davalarında, haklarını geri alabilmek için mücadele ettiklerini belirten davacı vatandaşlar, olmayan hizmete para ödediklerini söyleyerek, bir başka sıkıntılarının ise emlak vergisi olduğunu dile getirdi. Sökülen kaldırımların bulunduğu alan için emlak vergisi ödediklerini dile getiren apartman sakinleri, “Yol belediyenin ise, biz neden emlak vergisi ödüyoruz'” dedi. Açtıkları dava nedeni ile tapularına şerh konduğuna da değinen kat maliklerinin, son beş yıla kadar ödedikleri emlak vergilerini de geriye dönük olarak tahsili için yeniden dava açma hakları bulunuyor.


 
ESKİ BELEDİYENİN FATURASI ŞİMDİKİ YÖNETİME
Milyonlarca lirayı bulan tazminat sorunun asıl kaynağı ise 80’li yıllarda düzenleme ortaklık payı alınmadan vatandaşa verilen imar haklarına kadar uzanıyor. O dönem yapılan bürokratik hata neticesinde, arsa sahiplerine terkleri yapılan bu alanlar vatandaşın arsa tapusunda kalıp, belediyeye geçirilmeyince, söz konusu yanlışlığın faturasını ödemek de şimdiki belediye yönetimine kaldı. Danıştay’ın inşaat ruhsatı verilmeden önce terk işlemlerinin yapılması gerektiğini ve sonrasında işlem uygulanamayacağını belirten hükmünü gerekçe göstererek soluğu yargıda alan Mithatpaşa Caddesi üzerindeki birçok hak sahipleri, geçmişe dönük kayıplarının peşine düşmeye başladı.
 
BENZER 25-30 DAVA DAHA VAR
Hak sahiplerini temsil eden Avukat Gürdal Oğuz Değirmenci, “Aslında bu olayda şu andaki belediye yönetiminin hiçbir hatası yok. Geçmişte eksik yapılan işlemlerin bedelini milyonlarca lira tazminatla ödüyorlar. Ancak, ortada bir kamu zararı var. Buna benzer 25-30 dava daha var. Ve bu davaların tamamında yargı vatandaşın lehine karar veriyor. Belediyenin kaldırım taşlarını sökmesi gereksiz bir işlemdir. Taşlar sökülünce o alan kaldırım olma niteliğini yitirmiyor. Ayrıca, biz geriye dönük olarak 5 yıllık emlak vergisini talep etmedik. Belediye de mağdur olsun istemiyoruz. Ancak ayrı bir dava açarak burada bugüne dek işlem yapıldığından ötürü ecrimisil bedelini talep edeceğiz. Temyiz aşaması ile birlikte davanın yıl sonuna kadar sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası